Course: Histological technique I.

« Back
Course title Histological technique I.
Course code KAZ/HIT1
Organizational form of instruction Lecture + Tutorial
Level of course Bachelor
Year of study not specified
Semester Winter
Number of ECTS credits 2
Language of instruction Czech
Status of course Compulsory
Form of instruction Face-to-face
Work placements This is not an internship
Recommended optional programme components None
Lecturer(s)
  • Suchá Gabriela
  • Kott Otto, MUDr. CSc.
  • Čedíková Miroslava, Doc. MUDr. Ph.D.
  • Horníček Jakub
Course content
Lectures and seminars: 1.-2. Harvest of histological material. Fixation, potting and cutting of tissues. 3.-5. Basic dying (hematoxylin-eozin, alcian blue, van Gieson, trichrome). 6.-7. Basic dying (Giemsa, dying at reticulin, elsatin, collagen). 8.-9. Special dying (MetylViolet and Congo red at amyloids, neurohistology). 10. Immunohistochemistry (vimentin, cytokeratin). 11. Evidence of inorganic substances. 12.-13. Epithelium specimens - various morphological types.

Learning activities and teaching methods
Lecture, Practicum
  • Contact hours - 39 hours per semester
  • Preparation for comprehensive test (10-40) - 15 hours per semester
prerequisite
Knowledge
No particular prerequisites specified.
learning outcomes
popsat způsoby odběru histologického materiálu a vysvětlit techniku zpracování vzorku tkáně či buněk pro mikroskopickou analýzu
charakterizovat jednotlivé druhy barvení a vysvětlit postup při peroperační biopsii
vysvětlit postup zpracování tvrdých tkání k histologickému vyšetření
Skills
samostatně provádět fixaci, zalévání , barvení a krájení tkání
teaching methods
Knowledge
Lecture
Practicum
assessment methods
Test
Recommended literature
  • http://web.lfp.cuni.cz/OldWWW/dept/histolog/index.html.
  • Horký, D., Čech S. Základy histologické techniky pro zdravotní laboranty. Skripta LFMU. nakl.: MU Brno, 2007.
  • Junqueira, L.C., Carneiro, J., Kelley ,R.O. Základy histologie. H&H, Jinočany, 1999.


Study plans that include the course
Faculty Study plan (Version) Category of Branch/Specialization Recommended year of study Recommended semester