|
Vyučující
|
-
Svoboda Michal, PhDr. Mgr. Ph.D.
-
Klimtová Václava, Mgr.
|
|
Obsah předmětu
|
1.Vymezení pokmu alterantivní výživy, znaky alternativní výživy. 2.Historické, sociální a kulturní kontexty jednotlivých alterantivích výživových směrů 3.Charakteristika jednotlivých alteranitivních výživových směrů: vegetariánství a její další typy 4.Charakteristika jednotlivých alteranitivních výživových směrů: makrobitotika 5.Charakteristika jednotlivých alteranitvních výživových směrů: středomořská strava 6.Charakteristika jednotlivých alteranitvních výživových směrů: fast food 7.Charakteristika jednotlivých okrajových alternativních výživových směrů: dělená strava 8.Charakteristika jednotlivých okrajových alternativních výživových směrů: výživa podle krevních skupin, výživa podle pH 9.Charakteristika jednotlivých okrajových alternativních výživových směrů: výživa dle Ájuvérdy a dalších směrů 10.Výživové hledisko alternativních výživových směrů, dopady na zdravotní stránku člověka 11.Výživový směr jako současný způsob životního stylu 12.Prezentace seminárních úkolů, práce s obodným textem 13.Prezetnace seminárních úkolů, shrnutí, evaluace výuky
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednáška s aktivizací, Přednáška s diskusí, Samostudium literatury, Přednáška
- Příprava na souhrnný test [6-30]
- 40 hodin za semestr
- Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40]
- 20 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Objasňuje zásady racionální výživy. |
| Charakterizuje jednoltivé makronutrienty a mikronutrienty. |
| Popisuje fyziologii trávicího systému a biochomeciké jevy v souvislosti s výživou. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Posuzuje vhodnost stravovacích zvyklostí. |
| Aplikuje znalosti o jednotlivých makronutirenech a mikronutrientech do zásad racionální výživy. |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje, |
| bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi, |
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Definuje pojem alternativní výživa. |
| Formuluje základní znaky alternativní výživy. |
| Vysvětluje historické, sociální a kulturní souvislosti alternativního stavování. |
| Popisuje jednotlivé alternativní výživové směry. |
| Charakterizuje výhody a nevýhody jednotlivých alternativních výživových směrů na zdravotní a psychickou stránku člověka. |
| Vysvětluje důvody preferování alternativních výživových směrů jako formu současného životního stylu. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Posuzuje výhody a nevýhody jednotlivých alternativních výživových směrů na zdravotní a psychickou stránku člověka. |
| Kriticky zhodnocuje vhodnost jednotlivých alternativních výživových směrů jako dlouhodobější stravovací zvyklost. |
| Navrhuje jídelníčky na principech alternativních výživových směrů. |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
| bc. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru, |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednáška založená na výkladu, |
| Přednáška s diskusí, |
| Přednáška s aktivizací studentů, |
| Samostudium, |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Přednáška s diskusí, |
| Přednáška s aktivizací studentů, |
| Řešení problémů, |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| Přednáška s diskusí, |
| Přednáška s aktivizací studentů, |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Test, |
| Seminární práce, |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Seminární práce, |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| Test, |
| Seminární práce, |
|
Doporučená literatura
|
-
Ajhara, H. Základy makrobiotiky. Olomouc, 2010. ISBN 978-80-7263-543-6.
-
Gedgaudas, N. T. Přirozená strava našich předků. Olomouc, 2014. ISBN 978-80-7367-774-9.
-
Hammond, Ch. Dělená strava podle krevních skupin. Praha, 2001. ISBN 80-7202-837-5.
-
Heinenová, M. P. Tradiční čínské učení o zdravé výživě. Olomouc, 2014. ISBN 978-80-7336-108-2.
-
Hřivnová, M. Základní aspekty výživy. Olomouc, 2014. ISBN 978-80-244-4034-7.
-
Hýžová, A. Škola živé stravy. Hradec Králové, 2013. ISBN 978-80-260-5325-5.
-
Kibardin, G. M. Co pijeme a jíme?. Bratislava, 2015. ISBN 978-80-8100-397-4.
-
Klimešová, I. Fyziolologie výživy. Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.
-
Marsden, K. Velká kniha o dělené stravě. Praha, 2003. ISBN 80-7249-136-9.
|