|
Vyučující
|
-
Teplý Radek, Ing.
-
Matějka Jan, Ing.
-
Pokorná Václava, Ing.
-
Zídková Helena, doc. Ing. Ph.D.
-
Kubátová Dana, Ing. Ph.D.
-
Kašová Kateřina, Ing.
-
Svozilová Simona, Ing.
|
|
Obsah předmětu
|
Obsah přednášek: 1. Seznámení s obsahem předmětu, obecný úvod do managementu kvality, ergonomie a racionalizace práce 2. Co je technika, výrobní proces, technika přípravy výroby 3. Metrologie I - rámec zákonných požadavků, metody měření 4. Metrologie - měření a měřidla, montáž 5. Vyhodnocení - metody řešení technických problémů - optimalizace, racionalizace 6. Ergonomie - základní pojmy a kritéria, pracovní systém z hlediska ergonomie 7. Vývoj pohledů na kvalitu, systém řízení kvality, norma ISO 9001 8. Harmonizace předpisů ČR v oblasti legislativy, řízená a neřízená oblast 9. Systémové pojetí kvality - rizika, TQM, PDCA, IATF 10. 3D tisk, rizika, požadavky 11. Integrované systémy řízení - kvalita, životní prostředí, bezpečnost a ochrana zdraví při práci 12. Přednáška z praxe 13. Shrnutí odpřednášené látky
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Samostudium studentů, Přednáška, Cvičení
- Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40]
- 26 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku [10-60]
- 26 hodin za semestr
- Kontaktní výuka
- 52 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| - popsat orgány, instituce a ostatní subjekty EU - vysvětlit orgány, instituce a ostatní subjekty EU - popsat terminologii vztahující se k prostředí mezinárodních norem ISO řady 9000 - vysvětlit terminologii vztahující se k prostředí mezinárodních norem ISO řady 9000 - vysvětlit podstatu pojmu globalizace - prezentovat znalosti na úrovni střední školy |
| Odborné dovednosti |
|---|
| - využívat všeobecné znalosti za střední školy - prezentovat vlastní názor na řešený problém - obhájit vlastní názor na řešený problém |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi, |
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| - interpretovat právní rámec v oblasti managementu kvality v EU - strukturovat základní požadavky mezinárodních norem ISO 9001, 14 001 a OHSAS 18001 - objasnit základy racionalizace práce a ergonomie |
| Odborné dovednosti |
|---|
| - vysvětlit podstatu managementu kvality - diskutovat otázku globalizace v souvislosti se zabezpečováním kvality výrobků - vysvětlit pojem integrovaný systém řízení |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednáška založená na výkladu, |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Cvičení (praktické činnosti), |
| Samostatná práce studentů, |
| Prezentace práce studentů, |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| Přednáška založená na výkladu, |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Písemná zkouška, |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Individuální prezentace, |
| Individuální prezentace referátu na cvičení |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| Kombinovaná zkouška, |
|
Doporučená literatura
|
-
Chundela, Libor. Ergonomie. 1. vyd. Praha : ČVUT, 2005. ISBN 80-01-02301-X.
-
Nenadál a kol. Management kvality pro 21. století. Praha, 2018.
-
Veber, J. Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce. Praha, 2006. ISBN 80-2450-289-5.
-
Veber, J. Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce. Praha, 2010. ISBN 978-80-7261-210-9.
-
Zelenka, A.; Preclík, V. Racionalizace výroby. ČVUT Praha, 2004.
-
Zídková, Helena; Zvoneček, František. Jakost - styl života pro třetí tisíciletí. Plzeň, 2003. ISBN 80-7043-243-8.
|