Course: English for Tourism

« Back
Course title English for Tourism
Course code UJP/EFT
Organizational form of instruction Tutorial
Level of course Bachelor
Year of study 2
Semester Winter and summer
Number of ECTS credits 2
Language of instruction English
Status of course Compulsory-optional, Optional
Form of instruction Face-to-face
Work placements This is not an internship
Recommended optional programme components None
Course availability The course is available to visiting students
Lecturer(s)
  • Fišer Václav, Mgr.
  • Šimková Květoslava, Mgr.
  • Jansová Markéta, Mgr.
Course content
Week1 Course Information Introduction to Travel and Tourism Week 2 Holiday Representative Week 3 On Tour Week 4 Specialized Tourism Effective Presentation - rules and structure Week 5 Rural Tourism Week 6 Food Tourism Week 7 Business Travel Week 8 Hotel Management Week 9 Events Management Week 10 Sustainable Tourism Week 11 Social Tourism Week 12 Tourism Today Week 13 Final evaluation

Learning activities and teaching methods
E-learning, Multimedia supported teaching, Students' portfolio, Skills demonstration, Individual study, Practicum
  • Contact hours - 26 hours per semester
  • Presentation preparation (report in a foreign language) (10-15) - 16 hours per semester
  • Team project (50/number of students) - 10 hours per semester
prerequisite
Knowledge
- využívat jazykové kompetence na úrovni předmětu SMA/AC8B nebo na úrovni B2 dle Společného referenčního rámce pro jazyky, a to především:
- rozlišit gramatické struktury používané při základní formální i neformální společenské konverzaci a jejím porozumění
- rozlišit slovní zásobu a frazeologii používanou při základní formální i neformální společenské konverzaci a jejím porozumění
Skills
- shrnout a analyzovat informace získané četbou článků nebo zpráv týkajících se obecných témat
- shrnout a analyzovat informace získané poslechem týkajícím se obecných témat
- komunikovat a vést plynulý rozhovor na obecná témata
- vyjadřovat se k široké škále otázek, která se vztahují k obecným tématům
- napsat srozumitelné texty na širokou škálu obecných témat
Competences
N/A
N/A
learning outcomes
Knowledge
- rozlišit jednotlivé typy delegátů/místních zástupců v cestovním ruchu
- rozlišit pojmy průvodce v cestovním ruchu (Tour guide a Tour manager)
- rozlišit různé druhy specializovaného cestovního ruchu
- rozlišit různé zdroje venkovského cestovního ruchu
- rozlišit základní termíny používané v Business travel
- rozlišit jednotlivé pracovní příležitosti v oblasti Events management
- rozlišit slovní zásobu týkající se udržitelného a sociálního cestovního ruchu
Skills
- připravit a prezentovat uvítací řeč delegáta/místního zástupce v cestovním ruchu
- připravit a prezentovat komentář průvodce v cestovním ruchu k určité destinaci
- vysvětlit zásady efektivní prezentace a prezentovat na zadané téma z oblasti cestovního ruchu
- připravit a prezentovat program úzce specializovaného zájezdu
- vysvětlit pojem a jednotlivé složky venkovského cestovního ruchu
- vysvětlit základní principy efektivního řízení hotelu
- připravit a prezentovat informace o gastronomii typickou pro určitou zemi/region
- vysvětlit základní principy dlouhodobě udržitelného cestovního ruchu
- navrhnout dlouhodobě udržitelná řešení pro vybraný hotel/cestovní kancelář
- shrnout a analyzovat informace získané poslechem textu z oblasti cestovního ruchu
- shrnout a analyzovat informace získané zhlédnutím videa z oblasti cestovního ruchu
- shrnout a analyzovat informace získané přečtením textu z oblasti cestovního ruchu
Competences
N/A
N/A
teaching methods
Knowledge
Practicum
Multimedia supported teaching
Individual study
Textual studies
Lecture
Skills
Practicum
Collaborative instruction
Discussion
Individual study
Competences
Practicum
Multimedia supported teaching
Individual study
Textual studies
Collaborative instruction
Discussion
assessment methods
Knowledge
Continuous assessment
Skills
Skills demonstration during practicum
Continuous assessment
Group presentation at a seminar
Individual presentation at a seminar
Competences
Skills demonstration during practicum
Continuous assessment
Group presentation at a seminar
Individual presentation at a seminar
Recommended literature
  • Smith, John D.; Warburton, Fiona. Travel and tourism. 1st pub. Cambridge : Cambridge University Press, 2012. ISBN 978-0-521-14922-8.
  • STOTT, T.; POHL, A. Highly Recommended 2 (English for the hotel and catering industry). Oxford: Oxfordu University Press, 2010. ISBN 978-0-19-457750-2.
  • STRUTT, P. English for International Tourism upper intermediate (new edition). Pearson, 2013. ISBN 9781447923916.
  • WALKER, R.; HARDING, K. Tourism 2. Oxford: Oxfordu University Press, 2007. ISBN 978-0-19-4551038.
  • WALKER, R.; HARDING, K. Tourism 3. Oxford: Oxfordu University Press, 2009. ISBN 978-0-19-4551069.


Study plans that include the course
Faculty Study plan (Version) Category of Branch/Specialization Recommended year of study Recommended semester
Faculty: Faculty of Economics Study plan (Version): Retail Management (2015) Category: Economy 2 Recommended year of study:2, Recommended semester: -
Faculty: Faculty of Economics Study plan (Version): Business Economics and Management (2015) Category: Economy 2 Recommended year of study:2, Recommended semester: -
Faculty: Faculty of Economics Study plan (Version): Retail Management (2015) Category: Economy 3 Recommended year of study:3, Recommended semester: -