Předmět: Psychologie výživy

« Zpět
Název předmětu Psychologie výživy
Kód předmětu KPS/PSV
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Svoboda Michal, PhDr. Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod do předmětu, metodologie experimentálního chování v nutričních vědách. 2. Regulace příjmu potravy. 3. Ekologický přístup k potravnímu chování. 4. Vliv základních živin na psychiku, chování a prožívání. 5. Vliv vitamínů a minerálních látek na psychiku a chování. 6. Vliv některých doplňků diet na chování. 7. Výživa v průběhu ontogeneze. Upevňování a změny nutričních zvyklostech. 8. Psychogenní poruchy příjmu potravy a potravního chování. 9. Vlivy proteinové a proteinenergetickécké podvýživy (mainutrice) na činnost CNS a chování. 10. Principy vyvážené stravy na základě filozoficko-spiritualistických směrů. Výživa jako prevence poti stresu. 11. Sociální aspekty jídla. Základy správného stolování. 12. Pozitivní rozvoj osobnosti v oblasti potravinového chování. Program výživy podporující aktivitu mozku. 13. Shrnutí, evaluace výuky.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška s aktivizací, Přednáška s diskusí, Skupinová výuka, Diskuse, Prezentace práce studentů, Studium metodou řešení problémů, Samostudium literatury, Přednáška
  • Kontaktní výuka - 26 hodin za semestr
  • Příprava na souhrnný test [6-30] - 30 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Vymezuje základní pojmy z oblasti výživy a nauky o poživatinách.
Popisuje principy racionální výživy.
Definuje základní živiny: sacharidy, bílkoviny, lipidy, vitamíny, minerální látky.
Odborné dovednosti
Znázorňuje a sestavuje pyramidu zdravé výživy podle různých přístupů.
Posuzuje vhodnost jednotlivých potravin z pohledu principu racionální výživy.
Konstruktivně zhodnocuje vhodnost alternativních směrů ve výživě z pohledu principů racionální výživy.
Obecné způsobilosti
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje,
bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi,
bc. studium: uplatňuje při řešení problémů vhodné metody a dříve získané vědomosti a dovednosti, kromě analytického a kritického myšlení využívá i myšlení tvořivé s použitím představivosti a intuice,
Výsledky učení
Odborné znalosti
Definuje psychologii výživy jako speciální disciplínu psychologie.
Vysvětluje vztah mezi psychikou a výživou.
Charakterizuje jednotlivé determinanty výživových zvyklostí.
Vysvětluje význam motivačního chování, apetenčního chování a konzumatorního chování v potravinovém cyklu.
Popísuje vliv barev na potravinové chování.
Charakterizuje senzorické proecesy (vůni a chuť) a emeoce jako psychické faktory vyvolávající chuť a apetenčního chování.
Objasňuje příčiny poruch výživy založených na psychosociálních aspektech.
Odborné dovednosti
Volí adekvátní metody ve výzkumných šetřeních potravinového chování.
Posuzuje vliv jednotlivých potravin na psychiku člověka.
Navrhuje jídelníček pro optimální zatížení psychiky.
Rozpoznává nevhodné stravovací chování založené na psychosociálních aspektech.
Obecné způsobilosti
bc. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých,
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení,
bc. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru,
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednáška založená na výkladu,
Přednáška s diskusí,
Přednáška s aktivizací studentů,
Samostudium,
Odborné dovednosti
Přednáška založená na výkladu,
Přednáška s diskusí,
Přednáška s aktivizací studentů,
Samostudium,
Obecné způsobilosti
Přednáška založená na výkladu,
Přednáška s diskusí,
Přednáška s aktivizací studentů,
Samostudium,
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Test,
Seminární práce,
Odborné dovednosti
Test,
Seminární práce,
Obecné způsobilosti
Test,
Seminární práce,
Doporučená literatura
  • Fraňková, Slávka; Dvořáková-Janů, Věra. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha : Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0548-1.
  • Fraňková, Slávka; Odehnal, Jiří; Pařízková, Jana. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Vyd. 1. Praha : HZ Editio, 2000. ISBN 80-86009-32-7.
  • Fraňková, Slávka. Výživa a psychické zdraví. Vyd. 1. Praha : ISV, 1996. ISBN 80-85866-13-7.
  • KRCH, F. D. Bulimie. Jak bojovat s přejídáním. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2130-9.
  • NAVRÁTIL, M., ČEŠKOVÁ, E., SOBOTKA, L. Klinická výživa v psychiatrii. Praha: Maxdorf, 2000. ISBN 80-85912-33-3.
  • PAPEŽOVÁ, H. (ed.). Spektrum poruch příjmu potravy. Praha: Grada, 2010. ISBN 80-85912-33-3.
  • Piťha, Jan; Poledne, Rudolf. Zdravá výživa pro každý den. Vyd. 1. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
  • ŠTANZEL, T., REMEŠOVÁ, Š. Strava a vědomí. Praha: Dharmagaia, 2010. ISBN 978-80-7436-010-7.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta pedagogická Studijní plán (Verze): Psychologie se zaměřením na vzdělávání (16) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta pedagogická Studijní plán (Verze): Psychologie se zaměřením na vzdělávání (15) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta pedagogická Studijní plán (Verze): Psychologie se zaměřením na vzdělávání (14) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní