Předmět: Výživa člověka

« Zpět
Název předmětu Výživa člověka
Kód předmětu KPS/VYŽV
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Svoboda Michal, PhDr. Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Základní pojmy - vymezení oboru výživa, výživa jako základní faktor životního stylu. 2. Energetická a biologická hodnota stravy. Metabolismus a výživa lidského organismu. 3. Zásady racionální výživy. 4. Bílkoviny, tuky, sacharidy ve výživě. 5. Minerální látky a vitamíny ve výživě. 6. Analýza vybraných poživatin - mléko, vejce. 7. Analýza vybraných poživatin - maso, ryby, tuky. 8. Rostlinná strava ve výživě - obilniny a obiloviny, ovoce, zelenina, luštěniny. 9. Funkční potraviny a aditivní látky ve výživě. 10.Probiotika, prebiotika a synbiotika. Antioxidanty ve výživě. 11.Vybrané alternativní směry ve výživě - vegetariánství, makrobiotika. 12.Vybrané alternativní směry ve výživě - dělená strava, výživa podle krevních skupin, středomořská strava. 13.Shrnutí, evaluace výuky.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška s aktivizací, Přednáška s praktickými aplikacemi, Studium metodou řešení problémů
  • Kontaktní výuka - 26 hodin za semestr
  • Příprava na souhrnný test [6-30] - 20 hodin za semestr
  • Projekt individuální [40] - 30 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
základy biologie a chemie
Výsledky učení
student rozumí: - souvislostem oboru - poznatky aplikuje do oblasti aprobačního předmětu Výchova ke zdraví na ZŠ a SŠ
Vyučovací metody
Přednáška s aktivizací studentů,
Řešení problémů,
Hodnotící metody
Ústní zkouška,
Seminární práce,
Doporučená literatura
  • BLATTNÁ,J., DOSTÁLOVÁ, I. Výživa na začátku 21.století.. Praha: Společnost pro výživu Nadace NutriVIT,, 2005.
  • BULKOVÁ, V. Poživatiny.
  • BULKOVÁ, V. Rostlinné potraviny.
  • CHRPOVÁ, D. S výživou zdravě po celý rok.
  • KUNOVÁ,V. Zdravá výživa.. Praha: Grada Publishing,, 2004.
  • PÁNEK, V. Výživa a výživová politika..
  • ROGER, J.D.P. Kniha o zdravé výživě.. Praha: Advent,, 1995.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta pedagogická Studijní plán (Verze): Psychologie se zaměřením na vzdělávání (16) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta pedagogická Studijní plán (Verze): Chemie se zaměřením na vzdělávání (14) Kategorie: Chemické obory 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta pedagogická Studijní plán (Verze): Psychologie se zaměřením na vzdělávání (15) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta pedagogická Studijní plán (Verze): Tělesná výchova se zaměřením na vzdělávání (13) Kategorie: Tělesná kultura, tělovýchova a sport 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta pedagogická Studijní plán (Verze): Psychologie se zaměřením na vzdělávání (14) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní