Vyučující
|
-
Svoboda Michal, PhDr. Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Základní pojmy - vymezení oboru výživa, výživa jako základní faktor životního stylu. 2. Energetická a biologická hodnota stravy. Metabolismus a výživa lidského organismu. 3. Zásady racionální výživy. 4. Bílkoviny, tuky, sacharidy ve výživě. 5. Minerální látky a vitamíny ve výživě. 6. Analýza vybraných poživatin - mléko, vejce. 7. Analýza vybraných poživatin - maso, ryby, tuky. 8. Rostlinná strava ve výživě - obilniny a obiloviny, ovoce, zelenina, luštěniny. 9. Funkční potraviny a aditivní látky ve výživě. 10.Probiotika, prebiotika a synbiotika. Antioxidanty ve výživě. 11.Vybrané alternativní směry ve výživě - vegetariánství, makrobiotika. 12.Vybrané alternativní směry ve výživě - dělená strava, výživa podle krevních skupin, středomořská strava. 13.Shrnutí, evaluace výuky.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednáška s aktivizací, Přednáška s praktickými aplikacemi, Studium metodou řešení problémů
- Kontaktní výuka
- 26 hodin za semestr
- Příprava na souhrnný test [6-30]
- 20 hodin za semestr
- Projekt individuální [40]
- 30 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
základy biologie a chemie |
Výsledky učení |
---|
student rozumí: - souvislostem oboru - poznatky aplikuje do oblasti aprobačního předmětu Výchova ke zdraví na ZŠ a SŠ |
Vyučovací metody |
---|
Přednáška s aktivizací studentů, |
Řešení problémů, |
Hodnotící metody |
---|
Ústní zkouška, |
Seminární práce, |
Doporučená literatura
|
-
BLATTNÁ,J., DOSTÁLOVÁ, I. Výživa na začátku 21.století.. Praha: Společnost pro výživu Nadace NutriVIT,, 2005.
-
BULKOVÁ, V. Poživatiny.
-
BULKOVÁ, V. Rostlinné potraviny.
-
CHRPOVÁ, D. S výživou zdravě po celý rok.
-
KUNOVÁ,V. Zdravá výživa.. Praha: Grada Publishing,, 2004.
-
PÁNEK, V. Výživa a výživová politika..
-
ROGER, J.D.P. Kniha o zdravé výživě.. Praha: Advent,, 1995.
|