Tato bakalářská práce se zabývá výživovou hodnotou stravy ve školních jídelnách. Cílem je zjistit energetickou hodnotu a obsah nutrientů v obědě žáků Základní školy. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část.
Teoretická část se zabývá energetickou a biologickou hodnotou stravy. Obsahuje charakteristiku jednotlivých nutrientů a jejich obsah v potravinách. Dále se zabývá růstem a výživou dětí ve školním věku a v poslední kapitole školním stravováním.
V praktické části jsou zjištěné hodnoty porovnány dle výživových doporučení a jsou z nich vytvořeny průměrné hodnoty pro možnost srovnání s výsledky podobných studií.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with nutritional value of diet in school canteens. The aim is to determine the energy value and content of nutrients at lunch of primary school pupils. The thesis is divided into theoretical and practical part.
The theoretical part deals with energy and biological value of diet. It contains characteristics of individual nutrients and their content in food. It also deals with the growth and nutrition of school-aged children and in the last chapter with school meals.
In the practical part, the values are compared according to nutritional recommendations and average values are created for comparison with the results of similar studies.
Klíčová slova
školní stravování, základní škola, výživa
Klíčová slova v angličtině
school meals, primary school, nutrition
Rozsah průvodní práce
66s. (83 079 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá výživovou hodnotou stravy ve školních jídelnách. Cílem je zjistit energetickou hodnotu a obsah nutrientů v obědě žáků Základní školy. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část.
Teoretická část se zabývá energetickou a biologickou hodnotou stravy. Obsahuje charakteristiku jednotlivých nutrientů a jejich obsah v potravinách. Dále se zabývá růstem a výživou dětí ve školním věku a v poslední kapitole školním stravováním.
V praktické části jsou zjištěné hodnoty porovnány dle výživových doporučení a jsou z nich vytvořeny průměrné hodnoty pro možnost srovnání s výsledky podobných studií.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with nutritional value of diet in school canteens. The aim is to determine the energy value and content of nutrients at lunch of primary school pupils. The thesis is divided into theoretical and practical part.
The theoretical part deals with energy and biological value of diet. It contains characteristics of individual nutrients and their content in food. It also deals with the growth and nutrition of school-aged children and in the last chapter with school meals.
In the practical part, the values are compared according to nutritional recommendations and average values are created for comparison with the results of similar studies.
Klíčová slova
školní stravování, základní škola, výživa
Klíčová slova v angličtině
school meals, primary school, nutrition
Zásady pro vypracování
Zpracovat seznam odborné literatury na vybrané téma
Stanovit cíl kvalifikační práce
Zpracovat teoretickou a praktickou část práce dle požadavků FZS
Popsat metodiku praktické části
Vypracovat diskuzi a závěr kvalifikační práce
Dodržet formální úpravu kvalifikační práce dle požadavků FZS
Dodržet citační normu
Zásady pro vypracování
Zpracovat seznam odborné literatury na vybrané téma
Stanovit cíl kvalifikační práce
Zpracovat teoretickou a praktickou část práce dle požadavků FZS
Popsat metodiku praktické části
Vypracovat diskuzi a závěr kvalifikační práce
Dodržet formální úpravu kvalifikační práce dle požadavků FZS
Dodržet citační normu
Seznam doporučené literatury
SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. Medicus. ISBN 978-80-88129-03-5.
STOŽICKÝ, František a Josef SÝKORA. Základy dětského lékařství. Vydání druhé. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Karolinum, 2015. ISBN 978-80-246-2997-1.
FIALOVÁ, Jana. Stravovací návyky dětí a školní prostředí: implementace preventivních programů Světové zdravotnické organizace v České republice. Brno: Barrister & Principal, 2012. ISBN 978-80-87474-55-6.
MARCDANTE, Karen J. a Robert KLIEGMAN. Nelson essentials of pediatrics. 7th ed. Philadelphia: Elsevier Saunders, c2015. ISBN 978-1-4557-5980-4.
PETROVÁ, Jana a Sylva ŠMÍDOVÁ. Základy výživy pro stravovací provozy: školní stravování, výživové normy (spotřební koš), dietní stravování ve školní jídelně, zásady správné výživy, výživa dětí, dospívajících, sportujících dětí a adolescentů, seniorů. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-0-9.
Seznam doporučené literatury
SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. Medicus. ISBN 978-80-88129-03-5.
STOŽICKÝ, František a Josef SÝKORA. Základy dětského lékařství. Vydání druhé. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Karolinum, 2015. ISBN 978-80-246-2997-1.
FIALOVÁ, Jana. Stravovací návyky dětí a školní prostředí: implementace preventivních programů Světové zdravotnické organizace v České republice. Brno: Barrister & Principal, 2012. ISBN 978-80-87474-55-6.
MARCDANTE, Karen J. a Robert KLIEGMAN. Nelson essentials of pediatrics. 7th ed. Philadelphia: Elsevier Saunders, c2015. ISBN 978-1-4557-5980-4.
PETROVÁ, Jana a Sylva ŠMÍDOVÁ. Základy výživy pro stravovací provozy: školní stravování, výživové normy (spotřební koš), dietní stravování ve školní jídelně, zásady správné výživy, výživa dětí, dospívajících, sportujících dětí a adolescentů, seniorů. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-0-9.