Tato bakalářská práce se zabývá superpotravinami (funkčními potravinami) ve výživě. Bakalářská práce má 4 kapitoly a je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Cílem práce je co nejlépe charakterizovat funkční potraviny. Teoretická část se zaměřuje na historii, legislativu a co nejpřesněji charakterizuje pojem funkční potraviny. Dále se zabývá jednotlivými účinnými složkami, které funkční potraviny obsahují ve velkém množství - vláknina, minerální látky, vitamíny, antioxidanty, antikarcinogeny, probiotika, prebiotika a synbiotika. Detailně popisuje jednotlivé funkční potraviny regionální a exotické (borůvky, česnek a cibule, vlašské ořechy, avokádo, chia semínka, bobule goji a bobule acai) a také popisuje, před kterými nemocemi nás mají funkční potraviny chránit. Praktická část za pomoci dotazníkového šetření zjišťuje, jaké teoretické poznatky respondenti o funkčních potravinách mají a zda se tyto poznatky promítají do praxe dotazovaných.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis deals with the subject of superfoods (functional foods) in nutrition. My bachelor's thesis consists of four chapters and is divided into the theoretical and the practical part. The aim of this thesis is to characterize superfoods in detail. The theoretical part focuses on history, legislation and explains the concept of functional food as accurately as possible. Furthermore, it deals with the single active components that functional foods contain in large quantities - fiber, minerals, vitamins, antioxidants, anticarcinogens, probiotics, prebiotics and synbiotics. It describes in detail the functional regional and exotic foods (blueberries, garlic and onions, walnuts, avocados, chia seeds, goji berries and acai berries) and also determines the diseases that functional foods should protect us from. The practical part, using a questionnaire survey, investigates the theoretical knowledge of respondents about functional foods and whether these experiences are reflected in the practice of these respondents.
Tato bakalářská práce se zabývá superpotravinami (funkčními potravinami) ve výživě. Bakalářská práce má 4 kapitoly a je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Cílem práce je co nejlépe charakterizovat funkční potraviny. Teoretická část se zaměřuje na historii, legislativu a co nejpřesněji charakterizuje pojem funkční potraviny. Dále se zabývá jednotlivými účinnými složkami, které funkční potraviny obsahují ve velkém množství - vláknina, minerální látky, vitamíny, antioxidanty, antikarcinogeny, probiotika, prebiotika a synbiotika. Detailně popisuje jednotlivé funkční potraviny regionální a exotické (borůvky, česnek a cibule, vlašské ořechy, avokádo, chia semínka, bobule goji a bobule acai) a také popisuje, před kterými nemocemi nás mají funkční potraviny chránit. Praktická část za pomoci dotazníkového šetření zjišťuje, jaké teoretické poznatky respondenti o funkčních potravinách mají a zda se tyto poznatky promítají do praxe dotazovaných.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis deals with the subject of superfoods (functional foods) in nutrition. My bachelor's thesis consists of four chapters and is divided into the theoretical and the practical part. The aim of this thesis is to characterize superfoods in detail. The theoretical part focuses on history, legislation and explains the concept of functional food as accurately as possible. Furthermore, it deals with the single active components that functional foods contain in large quantities - fiber, minerals, vitamins, antioxidants, anticarcinogens, probiotics, prebiotics and synbiotics. It describes in detail the functional regional and exotic foods (blueberries, garlic and onions, walnuts, avocados, chia seeds, goji berries and acai berries) and also determines the diseases that functional foods should protect us from. The practical part, using a questionnaire survey, investigates the theoretical knowledge of respondents about functional foods and whether these experiences are reflected in the practice of these respondents.
Zpracování bakalářské práce, teoreticko-výzkumný charakter
Praktické závěry a doporučení pro praxi
Zásady pro vypracování
Prostudování literatury
Analýza a komparace odborných informací
Stanovení cíle bakalářské práce
Vypracování osnovy
Zpracování bakalářské práce, teoreticko-výzkumný charakter
Praktické závěry a doporučení pro praxi
Seznam doporučené literatury
BINGEMEROVÁ, Susanna. Superpotraviny, zdroje síly z přírody. Bratislava: NOXI, 2015. ISBN 978-80-8111-319-2.
CONNELL, Heather a MARANAN, Julia. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Praha: Synergie Publishing SE, 2015. ISBN 978-80-7370-382-0.
HAMANN, Brigitte. 50 nejzdravějších superpotravin: ke zdraví se můžeme projíst. Liberec: Dialog, 2013. Zdraví (Dialog). ISBN 978-80-7424-055-3.
MANDŽUKOVÁ, Jarmila. Superpotraviny. 1.vyd. Praha: Príroda, 2013. ISBN 978-80-07- 02100-6.
PFEIFFER, Kelly. Superpotraviny do všech jídel: rychle, zdravě a lahodně 10 superpotravin pro zdraví vaší rodiny. Praha: Metafora, 2016. ISBN 978-80-7359-483-1.
TRENCHI, Cinzia. Superpotraviny: zdravé, výživné a posilující recepty. Praha: Naše vojsko, 2017. ISBN 978-80-206-1658-6.
Seznam doporučené literatury
BINGEMEROVÁ, Susanna. Superpotraviny, zdroje síly z přírody. Bratislava: NOXI, 2015. ISBN 978-80-8111-319-2.
CONNELL, Heather a MARANAN, Julia. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Praha: Synergie Publishing SE, 2015. ISBN 978-80-7370-382-0.
HAMANN, Brigitte. 50 nejzdravějších superpotravin: ke zdraví se můžeme projíst. Liberec: Dialog, 2013. Zdraví (Dialog). ISBN 978-80-7424-055-3.
MANDŽUKOVÁ, Jarmila. Superpotraviny. 1.vyd. Praha: Príroda, 2013. ISBN 978-80-07- 02100-6.
PFEIFFER, Kelly. Superpotraviny do všech jídel: rychle, zdravě a lahodně 10 superpotravin pro zdraví vaší rodiny. Praha: Metafora, 2016. ISBN 978-80-7359-483-1.
TRENCHI, Cinzia. Superpotraviny: zdravé, výživné a posilující recepty. Praha: Naše vojsko, 2017. ISBN 978-80-206-1658-6.