Tato bakalářská práce se zabývá tříděním potravinového odpadu v restauračních zařízeních České republiky. Ke zkoumání této problematiky jsem si zvolila takové metody jako jsou polostrukturované rozhovory se zaměstnanci vybraných restaurací, metodu sněhová koule a také zúčastněné pozorování. Byl kladen důraz nejen na způsoby třídění, ale i na uvědomování se problému vzniku a zacházení s potravinovým odpadem zaměstnanci restaurací. Práce probírá současné způsoby třídění potravinových zbytků, také popisuje mezinárodní výzkumy a příklady organizací, které se snaží vyřešit problém třídění potravinového odpadu.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis goes into detail about food waste sorting in restaurants in the Czech Republic. To explore this issue, I have chosen methods such as semi-structured interviews with the staff members of various restaurants, the snowball method, and participant observation. Emphasis was placed not only on the food waste sorting process, but also on the employees' awareness of the problem and the handling of food waste by restaurant employees. The work covers current ways of sorting food residue, while also describing international research projects and examples of organizations trying to solve the problems of food waste sorting.
Tato bakalářská práce se zabývá tříděním potravinového odpadu v restauračních zařízeních České republiky. Ke zkoumání této problematiky jsem si zvolila takové metody jako jsou polostrukturované rozhovory se zaměstnanci vybraných restaurací, metodu sněhová koule a také zúčastněné pozorování. Byl kladen důraz nejen na způsoby třídění, ale i na uvědomování se problému vzniku a zacházení s potravinovým odpadem zaměstnanci restaurací. Práce probírá současné způsoby třídění potravinových zbytků, také popisuje mezinárodní výzkumy a příklady organizací, které se snaží vyřešit problém třídění potravinového odpadu.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis goes into detail about food waste sorting in restaurants in the Czech Republic. To explore this issue, I have chosen methods such as semi-structured interviews with the staff members of various restaurants, the snowball method, and participant observation. Emphasis was placed not only on the food waste sorting process, but also on the employees' awareness of the problem and the handling of food waste by restaurant employees. The work covers current ways of sorting food residue, while also describing international research projects and examples of organizations trying to solve the problems of food waste sorting.
viz "Vyhláška děkana FF č. 2D/2016 ze dne 8. června 2016 o požadavcích na bakalářské a diplomové práce a o konání státních závěrečných zkoušek v bakalářských a navazujících magisterských studijních programech" Projekt je zaměřen na analýzu třídění potravinového odpadu v českých restauracích. Oblast služeb produkuje ročně velké množství potravinového odpadu, o kterém máme málo informací. Potravinový odpad je mezinárodním problémem, který se snaží vyřešit například Evropská unie. Tlačí na podniky, aby produkovaly co nejméně potravinového odpadu a následně ho třídily. V širším kontextu by nám daný výzkum mohl odhalit to, jak česká společnost řeší nejen environmentální, ale hlavně morální a sociální problémy spojené s recyklací potravinového odpadu. Dále se budeme zajímat jestli se dá tříděný potravinový odpad znovu použít jako například kompost nebo krmivo pro hospodářská zvířata. Cílem práce je prozkoumat třídění potravinového odpadu v českých restauracích a vnímání tohoto procesu zaměstnanci.
Výzkumné otázky: 1) Jak se v českých restauracích třídí potravinový odpad? 2) Jak jsou si zaměstnanci restaurací vědomi třídění potravinového odpadu?
Metodologie: Projekt bude proveden pomocí kvalitativního výzkumu na bázi zúčastněného pozorování a polostrukturovaných rozhovorů se zaměstnanci vybraných restaurací.
Studentka předloží školiteli předběžné výsledky na konci listopadu 2018. Do 28.2.2019 studentka předloží první kompletní verzi bakalářské práce včetně literatury, příloh, obsahu a všech dalších náležitostí. Detaily formátu budou řešeny na individuální bázi. Bakalářská práce se může zaměřit na téma, které již bylo v jiné bakalářské, magisterské nebo dizertační práci zpracováno. Není ale možné, aby se jednalo o kopii. Očekává se vlastní invence studentky, která prokáže schopnost samostatně pracovat.
Zásady pro vypracování
viz "Vyhláška děkana FF č. 2D/2016 ze dne 8. června 2016 o požadavcích na bakalářské a diplomové práce a o konání státních závěrečných zkoušek v bakalářských a navazujících magisterských studijních programech" Projekt je zaměřen na analýzu třídění potravinového odpadu v českých restauracích. Oblast služeb produkuje ročně velké množství potravinového odpadu, o kterém máme málo informací. Potravinový odpad je mezinárodním problémem, který se snaží vyřešit například Evropská unie. Tlačí na podniky, aby produkovaly co nejméně potravinového odpadu a následně ho třídily. V širším kontextu by nám daný výzkum mohl odhalit to, jak česká společnost řeší nejen environmentální, ale hlavně morální a sociální problémy spojené s recyklací potravinového odpadu. Dále se budeme zajímat jestli se dá tříděný potravinový odpad znovu použít jako například kompost nebo krmivo pro hospodářská zvířata. Cílem práce je prozkoumat třídění potravinového odpadu v českých restauracích a vnímání tohoto procesu zaměstnanci.
Výzkumné otázky: 1) Jak se v českých restauracích třídí potravinový odpad? 2) Jak jsou si zaměstnanci restaurací vědomi třídění potravinového odpadu?
Metodologie: Projekt bude proveden pomocí kvalitativního výzkumu na bázi zúčastněného pozorování a polostrukturovaných rozhovorů se zaměstnanci vybraných restaurací.
Studentka předloží školiteli předběžné výsledky na konci listopadu 2018. Do 28.2.2019 studentka předloží první kompletní verzi bakalářské práce včetně literatury, příloh, obsahu a všech dalších náležitostí. Detaily formátu budou řešeny na individuální bázi. Bakalářská práce se může zaměřit na téma, které již bylo v jiné bakalářské, magisterské nebo dizertační práci zpracováno. Není ale možné, aby se jednalo o kopii. Očekává se vlastní invence studentky, která prokáže schopnost samostatně pracovat.
Seznam doporučené literatury
H. Russell BERNARD a Clarence C. GRAVLEE, ed. 2015. Handbook of Methods in Cultural Anthropology. Second Edition edition. Lanham: Rowman & Littlefield Publishers.
Mason P.E., Riaza. J., Chalmers. H. et al. 2016. Biomass fuel flexibility in future conventional power generation. In: 5th IET International Conference on Renewable Power Generation. London, UK. Institution of Engineering and Technology (IET).
Murcott, A., Belasco, W., Jackson, P. (Eds.). 2013. The handbook of food research. Bloomsbury Academic, London.
Martin F. Lemann. 2008. Waste Management. Peter Lang.
Chongrak Polprasert. 2007. Organic Waste Recycling: Technology and Managment. Third Edition. IWA Publishing.
Soukup, Martin. 2014. Terénní výzkum v sociální a kulturní antropologii. Praha: Karolinum.
Seznam doporučené literatury
H. Russell BERNARD a Clarence C. GRAVLEE, ed. 2015. Handbook of Methods in Cultural Anthropology. Second Edition edition. Lanham: Rowman & Littlefield Publishers.
Mason P.E., Riaza. J., Chalmers. H. et al. 2016. Biomass fuel flexibility in future conventional power generation. In: 5th IET International Conference on Renewable Power Generation. London, UK. Institution of Engineering and Technology (IET).
Murcott, A., Belasco, W., Jackson, P. (Eds.). 2013. The handbook of food research. Bloomsbury Academic, London.
Martin F. Lemann. 2008. Waste Management. Peter Lang.
Chongrak Polprasert. 2007. Organic Waste Recycling: Technology and Managment. Third Edition. IWA Publishing.
Soukup, Martin. 2014. Terénní výzkum v sociální a kulturní antropologii. Praha: Karolinum.