Tato bakalářská práce pojednává o sacharidech v potravinách a metodách jejich stanovení. Popisuje nejvýznamnější zástupce jednotlivých skupin sacharidů, jejich chemickou strukturu, výskyt a následně i jejich význam ve výživě člověka. Dále se zabývá zdravotními riziky, která mohou sacharidy způsobovat a možnosti alternativních sladidel, kterými lze sacharidy nahradit. Jsou zde popsány i základní metabolické děje sacharidů.
V praktické části byla testována 3 přírodní sladidla nahrazující běžný cukr a byl zjištěn obsah cukrů, konkrétně glukosy a fruktosy. Praktická část měla ověřit, zda tyto alternativní sladidla jsou vhodnější k doslazování pokrmů než běžný cukr (sacharosa).
Anotace v angličtině
This bachelor thesis examines carbohydrates in food and the methods of their determination. It describes significant representatives of carbohydrates' particular groups, focusing on their chemical structure, the occurrence and the significance in human nutrition. The bachelor thesis also explores the health effects of consuming carbohydrates and options of artificial sweeteners which function as a substitute. In this thesis also describe fundamental metabolic actions of carbohydrates.
In the practical part of the thesis, there were examined three natural sweeteners that substitute ordinary sugar. The examination determined contain of sugar in natural sweeteners, specifically glucose and fructose. The practical part was supposed to verify whether alternative sweeteners are better for sweetening meals than common sugar (sucrose).
Klíčová slova
glukosa, fruktosa, výživa, obezita, metoda Luffa-Schoorla, metoda Auerbacha-Bodländiera-Borriese
Tato bakalářská práce pojednává o sacharidech v potravinách a metodách jejich stanovení. Popisuje nejvýznamnější zástupce jednotlivých skupin sacharidů, jejich chemickou strukturu, výskyt a následně i jejich význam ve výživě člověka. Dále se zabývá zdravotními riziky, která mohou sacharidy způsobovat a možnosti alternativních sladidel, kterými lze sacharidy nahradit. Jsou zde popsány i základní metabolické děje sacharidů.
V praktické části byla testována 3 přírodní sladidla nahrazující běžný cukr a byl zjištěn obsah cukrů, konkrétně glukosy a fruktosy. Praktická část měla ověřit, zda tyto alternativní sladidla jsou vhodnější k doslazování pokrmů než běžný cukr (sacharosa).
Anotace v angličtině
This bachelor thesis examines carbohydrates in food and the methods of their determination. It describes significant representatives of carbohydrates' particular groups, focusing on their chemical structure, the occurrence and the significance in human nutrition. The bachelor thesis also explores the health effects of consuming carbohydrates and options of artificial sweeteners which function as a substitute. In this thesis also describe fundamental metabolic actions of carbohydrates.
In the practical part of the thesis, there were examined three natural sweeteners that substitute ordinary sugar. The examination determined contain of sugar in natural sweeteners, specifically glucose and fructose. The practical part was supposed to verify whether alternative sweeteners are better for sweetening meals than common sugar (sucrose).
Klíčová slova
glukosa, fruktosa, výživa, obezita, metoda Luffa-Schoorla, metoda Auerbacha-Bodländiera-Borriese
1. Seznamte se s problematikou sacharidů v potravinách
2. Zhodnoťte vliv jednotlivých sacharidů na zdraví člověka
3. Prostudujte metody stanovení sacharidů v potravinách
4. Zvolte vhodnou metodu pro stanovení vybraných sacharidů a otestujte ji
Zásady pro vypracování
1. Seznamte se s problematikou sacharidů v potravinách
2. Zhodnoťte vliv jednotlivých sacharidů na zdraví člověka
3. Prostudujte metody stanovení sacharidů v potravinách
4. Zvolte vhodnou metodu pro stanovení vybraných sacharidů a otestujte ji
Seznam doporučené literatury
Davídek J., Janíček G., Pokorný J.: Chemie potravin. SNTL/ALFA 1983.
Velíšek J. a kol.: Chemie potravin III. Ossis, Tábor 1999.
Pánek Jan, Pokorný Jan, Dostálová Jana: Základy výživy a výživová politika, VŠCHT Praha (1. vydání, 2002 (dotisk 2007)), ISBN 978-80-7080-468-1
SLUKOVÁ, Marcela: Výroba potravin a nutriční hodnota, VŠCHT Praha 2016, ISBN 978-80-7080-947-1
Seznam doporučené literatury
Davídek J., Janíček G., Pokorný J.: Chemie potravin. SNTL/ALFA 1983.
Velíšek J. a kol.: Chemie potravin III. Ossis, Tábor 1999.
Pánek Jan, Pokorný Jan, Dostálová Jana: Základy výživy a výživová politika, VŠCHT Praha (1. vydání, 2002 (dotisk 2007)), ISBN 978-80-7080-468-1
SLUKOVÁ, Marcela: Výroba potravin a nutriční hodnota, VŠCHT Praha 2016, ISBN 978-80-7080-947-1
Přílohy volně vložené
CD
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Hodnocení z obhajoby práce
Výborně
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Seznámení komise s prací
Seznámení komise s posudkem oponenta
Seznámení komise s hodnocením vedoucího práce
Biopotraviny v obchodní síti