Tato práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se zabýváme problematikou stafylokokových onemocnění, MRSA infekcí, managementem ošetřování pacienta na izolaci, komunikací a edukací a samozřejmě infekcemi souvisejícími se zdravotní péčí. Praktická část se věnuje výzkumu k této problematice a bylo zde zjištěno, že pacienti si nejvíce stěžují na plastové nádoby, ve kterých je jim podávané jídlo, nedostatek informací o svém onemocnění, nemožnost dalších odborných vyšetření a přerušení RHB kvůli MRSA infekci a roušky jako součást OOPP. Informace o nutnosti izolace sděluje lékař i se stručným popisem onemocnění. Jako nedostatek vnímají pacienti také fakt, že ne všichni zdravotníci užívají OOPP podle platných předpisů a norem.
Anotace v angličtině
This work is divided into a theoretical and a practical part. In the theoretical part we deal with the issue of staphylococcal diseases, MRSA infections, management of patient care for isolation, communication and education and of course health care infections. The practical part is devoted to the research on this issue in which was found that patients complain mostly about plastic containers in which their food is served, lack of information about their disease, the impossibility of further expert examinations and interruption of RHB due to MRSA in-fection and masks as part of PPE. The information about the need for isolation is given by the doctor with a brief description of the disease. Patients also perceive the fact that not all health care professionals use PPE in accordance with the current regulations and standards.
Klíčová slova
MRSA, HAI, izolační ošetřovatelská péče, komunikace s pacientem na izolaci, edukace
Klíčová slova v angličtině
MRSA, HAI, Isolation nursing care, Communication with patient on isolation, Education
Rozsah průvodní práce
73 s., 11 s. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se zabýváme problematikou stafylokokových onemocnění, MRSA infekcí, managementem ošetřování pacienta na izolaci, komunikací a edukací a samozřejmě infekcemi souvisejícími se zdravotní péčí. Praktická část se věnuje výzkumu k této problematice a bylo zde zjištěno, že pacienti si nejvíce stěžují na plastové nádoby, ve kterých je jim podávané jídlo, nedostatek informací o svém onemocnění, nemožnost dalších odborných vyšetření a přerušení RHB kvůli MRSA infekci a roušky jako součást OOPP. Informace o nutnosti izolace sděluje lékař i se stručným popisem onemocnění. Jako nedostatek vnímají pacienti také fakt, že ne všichni zdravotníci užívají OOPP podle platných předpisů a norem.
Anotace v angličtině
This work is divided into a theoretical and a practical part. In the theoretical part we deal with the issue of staphylococcal diseases, MRSA infections, management of patient care for isolation, communication and education and of course health care infections. The practical part is devoted to the research on this issue in which was found that patients complain mostly about plastic containers in which their food is served, lack of information about their disease, the impossibility of further expert examinations and interruption of RHB due to MRSA in-fection and masks as part of PPE. The information about the need for isolation is given by the doctor with a brief description of the disease. Patients also perceive the fact that not all health care professionals use PPE in accordance with the current regulations and standards.
Klíčová slova
MRSA, HAI, izolační ošetřovatelská péče, komunikace s pacientem na izolaci, edukace
Klíčová slova v angličtině
MRSA, HAI, Isolation nursing care, Communication with patient on isolation, Education
Zásady pro vypracování
Zpracovat seznam odborné literatury na vybrané téma
Stanovit cíl kvalifikační práce
Zpracovat teoretickou a praktickou část práce dle požadavků FZS
Popsat metodiku praktické části
Vypracovat diskuzi a závěr kvalifikační práce
Dodržet formální úpravu kvalifikační práce dle požadavků FZS
Dodržet citační normu
Dodržet předepsaný minimální počet konzultací s vedoucím práce
Zásady pro vypracování
Zpracovat seznam odborné literatury na vybrané téma
Stanovit cíl kvalifikační práce
Zpracovat teoretickou a praktickou část práce dle požadavků FZS
Popsat metodiku praktické části
Vypracovat diskuzi a závěr kvalifikační práce
Dodržet formální úpravu kvalifikační práce dle požadavků FZS
Dodržet citační normu
Dodržet předepsaný minimální počet konzultací s vedoucím práce
Seznam doporučené literatury
GÖPFERTOVÁ, Dana, Petr PAZDIORA a Jana DÁŇOVÁ. Epidemiologie: (obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí). Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1232-1.
ČERNÝ, Zdeněk. Infekční nemoci. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1997. ISBN 80-701-3241-8.
MAĎAR, Rastislav, Renata PODSTATOVÁ a Jarmila ŘEHOŘOVÁ. Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1673-9.
DOSTÁL, Václav. Infektologie. Praha: Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0749-2.
ROHDE, Rodney E. 2011. Methicillin Resistant Staphylococcus aureus (MRSA) Knowledge, Learning, and Adaptation: I guess everything changes when it happens to you - their stories. LAP Lambert Academic Publishing GmbH & Co. KG, Dudweiler Landstraße 99, 66123 Saarbrücken, Germany. ISBN 978-3-8433-8225-0
Seznam doporučené literatury
GÖPFERTOVÁ, Dana, Petr PAZDIORA a Jana DÁŇOVÁ. Epidemiologie: (obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí). Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1232-1.
ČERNÝ, Zdeněk. Infekční nemoci. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1997. ISBN 80-701-3241-8.
MAĎAR, Rastislav, Renata PODSTATOVÁ a Jarmila ŘEHOŘOVÁ. Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1673-9.
DOSTÁL, Václav. Infektologie. Praha: Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0749-2.
ROHDE, Rodney E. 2011. Methicillin Resistant Staphylococcus aureus (MRSA) Knowledge, Learning, and Adaptation: I guess everything changes when it happens to you - their stories. LAP Lambert Academic Publishing GmbH & Co. KG, Dudweiler Landstraße 99, 66123 Saarbrücken, Germany. ISBN 978-3-8433-8225-0