Bakalářská práce se zabývá alternativními způsoby výživy. Konkrétně se jedná o vegetariánství a veganství. Teoretická část seznámí se základními pojmy, které jsou v této oblasti běžné. Jedná se o rostlinnou stravu a její detailnější rozdělení. Pojmy vegetariánství a veganství. Zmiňuje i nedostatkové aktivní látky, které mohou na této stravě chybět. Praktická část byla vytvořena pomocí rozhovorů, které mi byly sedmi respondenty poskytnuty. Rozhovory probíhaly v kavárnách a veganských restauracích, protože toto prostřední bylo mým respondentům nejbližší a cítili se tak uvolněně, což se poté promítlo i v rozhovorech. Z nich byly vytvořeny myšlenkové mapy, které přehledně znázorňují odpovědi.
Anotace v angličtině
The subject of the bachelor thesis are alternatives ways of nutrition. Specifically vegetarianism and veganism. In the theoretical part of the thesis are described basic concepts of this field. Specifically, plant-based diet and its more detailed division. It also mentions rare active substances, which can be lacked on this diet. The practical part of the thesis was created by conducting interviews with seven respondents. Respondents were interviewed in cafes and vegan restaurants because it was familiar environment for them. Thanks to that they felt relaxed which had positive impact on the interviews. From their responses were created mind maps which clearly shows the answers.
Klíčová slova
rozhovor, veganství, vegetariánství, výživa, zdravý životní styl
Bakalářská práce se zabývá alternativními způsoby výživy. Konkrétně se jedná o vegetariánství a veganství. Teoretická část seznámí se základními pojmy, které jsou v této oblasti běžné. Jedná se o rostlinnou stravu a její detailnější rozdělení. Pojmy vegetariánství a veganství. Zmiňuje i nedostatkové aktivní látky, které mohou na této stravě chybět. Praktická část byla vytvořena pomocí rozhovorů, které mi byly sedmi respondenty poskytnuty. Rozhovory probíhaly v kavárnách a veganských restauracích, protože toto prostřední bylo mým respondentům nejbližší a cítili se tak uvolněně, což se poté promítlo i v rozhovorech. Z nich byly vytvořeny myšlenkové mapy, které přehledně znázorňují odpovědi.
Anotace v angličtině
The subject of the bachelor thesis are alternatives ways of nutrition. Specifically vegetarianism and veganism. In the theoretical part of the thesis are described basic concepts of this field. Specifically, plant-based diet and its more detailed division. It also mentions rare active substances, which can be lacked on this diet. The practical part of the thesis was created by conducting interviews with seven respondents. Respondents were interviewed in cafes and vegan restaurants because it was familiar environment for them. Thanks to that they felt relaxed which had positive impact on the interviews. From their responses were created mind maps which clearly shows the answers.
Klíčová slova
rozhovor, veganství, vegetariánství, výživa, zdravý životní styl
Zpracovat seznam odborné literatury na vybrané téma
Stanovit cíl kvalifikační práce
Zpracovat teoretickou a praktickou část práce dle požadavků FZS
Popsat metodiku praktické části
Vypracovat diskuzi a závěr kvalifikační práce
Dodržet formální úpravu kvalifikační práce dle požadavků FZS
Dodržet citační normu
Zásady pro vypracování
Zpracovat seznam odborné literatury na vybrané téma
Stanovit cíl kvalifikační práce
Zpracovat teoretickou a praktickou část práce dle požadavků FZS
Popsat metodiku praktické části
Vypracovat diskuzi a závěr kvalifikační práce
Dodržet formální úpravu kvalifikační práce dle požadavků FZS
Dodržet citační normu
Seznam doporučené literatury
GREGER, Michael a Gene STONE. How Not To Die: Discover the Foods Scientifically Proven to Prevent and Reverse Diesease. Pan Books, 2017. ISBN 978-1-5098-5250-5.
ZÁRUBA, Milan. Proč nejíst maso. Praha: Avatar, 1996. ISBN 80-858-6208-5.
BÍLÁ, Lea Sage. Vegan kuchařka: zdraví a štíhlí v souladu s přírodou. V Praze: Fortuna Libri, 2016. ISBN 978-80-7546-073-8.
HÝŽOVÁ, Anna. Škola živé stravy:[vitariánství jako cesta]. Hradec Králové: A. Hýžová, 2013.
Seznam doporučené literatury
GREGER, Michael a Gene STONE. How Not To Die: Discover the Foods Scientifically Proven to Prevent and Reverse Diesease. Pan Books, 2017. ISBN 978-1-5098-5250-5.