Tato bakalářská práce zkoumá plýtvání jídlem z globálního a českého hlediska. Hlavním cílem bylo zjistit názor českých restaurací na potravinový odpad. To znamená jak nakládají s tímto druhem odpadu, zda zvládají organizaci nakupování potravin a jejich spotřebu či jak je ovlivnila současná situace koronavirové pandemie.
V teoretické části je popsáno plýtvání potravin z globálního hlediska. Je zde uvedeno jaký vliv má plýtvání na životní prostředí, a také několik preventivních řešení jak zabránit hromadění vyplýtvaných potravin. V teoretické části může čtenář zjistit, na jaké úrovni jsou restaurace v celém světě a v České republice. Je uvedeno několik inovativních řešení.
Praktická část analyzuje výzkum ve formě dotazníkového šetření. Bylo osloveno 42 respondentů. Hlavní otázky se týkaly způsobů nakládání s odpadem. Odpovědi byly zaznamenávány prostřednictvím hovorů, zpráv nebo emailů. Výsledky byly překvapující, mnoho restaurací se snaží být inovativní a jít s dobou a zavádějí tak nová opatření. Součástí praktické části je také slovíček neologismů, který slouží k obohacení slovní zásoby moderních slovíček týkajících se právě problematiky plýtvání potravin.
Anotace v angličtině
The Bachelor's thesis examines food waste from a global and Czech issue. The main goal was to find out what is the opinion of Czech restaurants about food waste. It means how they treat this kind of waste, how they handle the management of purchasing food and its utilization or how the current coronavirus pandemic affected them.
In the theoretical part, the food waste issue is described in a global perspective. Impacts of waste on the environment and several preventable solutions to avoid accumulation of wasted food are listed. In the next part of the theoretical framework, the reader can find out on which level restaurants in the world and in the Czech Republic are. Several innovative solutions are introduced.
The practical part analyses the survey in a form of a questionnaire. 42 respondents were approached. Main questions concerned the ways of waste disposal. The answers were collected via phone calls, text messages or e-mails. The results were surprising, many restaurants try to be innovative and modern and implement new measures. A part of the practical framework is a glossary consisting of neologisms that serves to enrich the vocabulary with modern words. These words concern the mentioned issue of food waste.
Tato bakalářská práce zkoumá plýtvání jídlem z globálního a českého hlediska. Hlavním cílem bylo zjistit názor českých restaurací na potravinový odpad. To znamená jak nakládají s tímto druhem odpadu, zda zvládají organizaci nakupování potravin a jejich spotřebu či jak je ovlivnila současná situace koronavirové pandemie.
V teoretické části je popsáno plýtvání potravin z globálního hlediska. Je zde uvedeno jaký vliv má plýtvání na životní prostředí, a také několik preventivních řešení jak zabránit hromadění vyplýtvaných potravin. V teoretické části může čtenář zjistit, na jaké úrovni jsou restaurace v celém světě a v České republice. Je uvedeno několik inovativních řešení.
Praktická část analyzuje výzkum ve formě dotazníkového šetření. Bylo osloveno 42 respondentů. Hlavní otázky se týkaly způsobů nakládání s odpadem. Odpovědi byly zaznamenávány prostřednictvím hovorů, zpráv nebo emailů. Výsledky byly překvapující, mnoho restaurací se snaží být inovativní a jít s dobou a zavádějí tak nová opatření. Součástí praktické části je také slovíček neologismů, který slouží k obohacení slovní zásoby moderních slovíček týkajících se právě problematiky plýtvání potravin.
Anotace v angličtině
The Bachelor's thesis examines food waste from a global and Czech issue. The main goal was to find out what is the opinion of Czech restaurants about food waste. It means how they treat this kind of waste, how they handle the management of purchasing food and its utilization or how the current coronavirus pandemic affected them.
In the theoretical part, the food waste issue is described in a global perspective. Impacts of waste on the environment and several preventable solutions to avoid accumulation of wasted food are listed. In the next part of the theoretical framework, the reader can find out on which level restaurants in the world and in the Czech Republic are. Several innovative solutions are introduced.
The practical part analyses the survey in a form of a questionnaire. 42 respondents were approached. Main questions concerned the ways of waste disposal. The answers were collected via phone calls, text messages or e-mails. The results were surprising, many restaurants try to be innovative and modern and implement new measures. A part of the practical framework is a glossary consisting of neologisms that serves to enrich the vocabulary with modern words. These words concern the mentioned issue of food waste.
- jasná a srozumitelná formulace cílů a obsahové náplně bakalářské práce
- vymezení metodiky
- stručné zhodnocení stavu řešené problematiky
- provedení základního výzkumu
- prezentace vlastní práce a přístupů k řešení (návrh vlastních řešení)
- shrnutí a vyhodnocení výsledků řešení a splnění cíle
- pravidelné konzultace se školitelem
- pravidelné studium rešeršní literatury a relevantních pramenů
- adekvátní odkazy na použitou literaturu
- citace pramenů v seznamu použité literatury v souladu s normou ČSN ISO 690
Zásady pro vypracování
- jasná a srozumitelná formulace cílů a obsahové náplně bakalářské práce
- vymezení metodiky
- stručné zhodnocení stavu řešené problematiky
- provedení základního výzkumu
- prezentace vlastní práce a přístupů k řešení (návrh vlastních řešení)
- shrnutí a vyhodnocení výsledků řešení a splnění cíle
- pravidelné konzultace se školitelem
- pravidelné studium rešeršní literatury a relevantních pramenů
- adekvátní odkazy na použitou literaturu
- citace pramenů v seznamu použité literatury v souladu s normou ČSN ISO 690
Seznam doporučené literatury
ANTHONY, Tobias. A Very Modern Dictionary. Melbourne: Smith Street Books, 2017. ISBN 9781925418309.
EVANS, David. Foodwaste: Home Consumption, Material Culture and Everyday Life. London: Bloomsbury Academic, 2014. ISBN 9780857852342.
GALANAKIS, Charis. Food Waste Recovery: Processing Technologies and Industrial Techniques. Cambridge: Academic Press, 2015. ISBN 9780128003510.
RATHJE, William L., ZIMRING, Carl A. Encyclopedia of Consumption and Waste: The Social Science of Garbage. Thousand Oaks: SAGE Publications, Inc., 2012. ISBN 9781412988193.
STUART, Tristram. Waste: Uncovering the Global Food Scandal. London: Penguin Books Ltd., 2009. ISBN 9780141036342.
TURNER, Kate. My Zero-Waste Kitchen: Easy Ways to Eat Waste Free. London: Dorling Kindersley, 2017. ISBN 1465462295.
Seznam doporučené literatury
ANTHONY, Tobias. A Very Modern Dictionary. Melbourne: Smith Street Books, 2017. ISBN 9781925418309.
EVANS, David. Foodwaste: Home Consumption, Material Culture and Everyday Life. London: Bloomsbury Academic, 2014. ISBN 9780857852342.
GALANAKIS, Charis. Food Waste Recovery: Processing Technologies and Industrial Techniques. Cambridge: Academic Press, 2015. ISBN 9780128003510.
RATHJE, William L., ZIMRING, Carl A. Encyclopedia of Consumption and Waste: The Social Science of Garbage. Thousand Oaks: SAGE Publications, Inc., 2012. ISBN 9781412988193.
STUART, Tristram. Waste: Uncovering the Global Food Scandal. London: Penguin Books Ltd., 2009. ISBN 9780141036342.
TURNER, Kate. My Zero-Waste Kitchen: Easy Ways to Eat Waste Free. London: Dorling Kindersley, 2017. ISBN 1465462295.