Tato bakalářská práce se zabývá vývojem potravinové soběstačnosti Česka v jednotlivých komoditách a potravinovou soběstačností obyvatel na Klatovsku. První část bakalářské práce je věnována teorii, kde jsou shrnuty základní pojmy jako potravinová soběstačnost a její rozdělení, potravinová bezpečnost, samozásobitelství a COVID-19 a jeho vliv na potravinovou soběstačnost Česka. Dále se tato kvalifikační práce zabývá vývojem potravinové soběstačnosti Česka v základních komoditách. Druhá část práce shrnuje zemědělské podmínky SO ORP Klatovy. Ve sledované oblasti SO ORP Klatovy bylo provedeno dotazníkové šetření, které se věnuje potravinové soběstačnosti obyvatel Klatovska, resp. samozásobitelství. Kapitoly, které jsou zaměřeny na znázornění a vyhodnocení výsledků tohoto dotazníkového šetření se zabývají využitím venkovní části
bydliště, produkcí a způsobem využití rostlinných a živočišných produktů a cestou za nákupem potravin a jejich výběr. Mezi hlavní výsledky této bakalářské práce patří zjištění, že i přestože se obyvatelé SO ORP Klatovy věnují samozásobitelství, tak nejsou potravinově soběstační.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the development of food self-sufficiency of the Czech Republic in individual commodities and food self-sufficiency of the population in the Klatovy region. The first part of the bachelor thesis is devoted to theory, where basic concepts such as food self-sufficiency and its distribution, food security, subsistence and COVID-19 and its impact on food self-sufficiency of the Czech Republic are summarized. Furthermore, this qualification thesis deals with the development of food self-sufficiency of the Czech Republic in basic commodities. The second part of the thesis summarizes the agricultural conditions of the SO ORP Klatovy. A questionnaire survey
was carried out in the study area of the Klatovy region, which focuses on the food selfsufficiency of the inhabitants of the Klatovy region, or subsistence farming. The chapters that are aimed at illustrating and evaluating the results of this questionnaire survey deal with the use of the outdoor part of the residence, the production and use of plant and animal products and the way of food purchase and choice. The main results of this bachelor thesis include the finding that although the residents of SO ORP Klatovy are engaged in subsistence farming, they are not food self-sufficient.
food self-sufficiency, subsistence farming, food, Czechia, Klatovy region
Rozsah průvodní práce
69 s. (115 456 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem potravinové soběstačnosti Česka v jednotlivých komoditách a potravinovou soběstačností obyvatel na Klatovsku. První část bakalářské práce je věnována teorii, kde jsou shrnuty základní pojmy jako potravinová soběstačnost a její rozdělení, potravinová bezpečnost, samozásobitelství a COVID-19 a jeho vliv na potravinovou soběstačnost Česka. Dále se tato kvalifikační práce zabývá vývojem potravinové soběstačnosti Česka v základních komoditách. Druhá část práce shrnuje zemědělské podmínky SO ORP Klatovy. Ve sledované oblasti SO ORP Klatovy bylo provedeno dotazníkové šetření, které se věnuje potravinové soběstačnosti obyvatel Klatovska, resp. samozásobitelství. Kapitoly, které jsou zaměřeny na znázornění a vyhodnocení výsledků tohoto dotazníkového šetření se zabývají využitím venkovní části
bydliště, produkcí a způsobem využití rostlinných a živočišných produktů a cestou za nákupem potravin a jejich výběr. Mezi hlavní výsledky této bakalářské práce patří zjištění, že i přestože se obyvatelé SO ORP Klatovy věnují samozásobitelství, tak nejsou potravinově soběstační.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the development of food self-sufficiency of the Czech Republic in individual commodities and food self-sufficiency of the population in the Klatovy region. The first part of the bachelor thesis is devoted to theory, where basic concepts such as food self-sufficiency and its distribution, food security, subsistence and COVID-19 and its impact on food self-sufficiency of the Czech Republic are summarized. Furthermore, this qualification thesis deals with the development of food self-sufficiency of the Czech Republic in basic commodities. The second part of the thesis summarizes the agricultural conditions of the SO ORP Klatovy. A questionnaire survey
was carried out in the study area of the Klatovy region, which focuses on the food selfsufficiency of the inhabitants of the Klatovy region, or subsistence farming. The chapters that are aimed at illustrating and evaluating the results of this questionnaire survey deal with the use of the outdoor part of the residence, the production and use of plant and animal products and the way of food purchase and choice. The main results of this bachelor thesis include the finding that although the residents of SO ORP Klatovy are engaged in subsistence farming, they are not food self-sufficient.
food self-sufficiency, subsistence farming, food, Czechia, Klatovy region
Zásady pro vypracování
Proveďte rozbor teoretické literatury v oblasti potravinové soběstačnosti.
Stanovte cíle práce a případné výzkumné otázky a hypotézy.
Stanovte metodiku výzkumu potravinové soběstačnosti na Klatovsku.
Proveďte dotazníkové šetření zaměřené na vlastní potravinovou soběstačnost obyvatel v oblasti Klatovska.
Interpretujte výsledky ve vztahu k teoretickým předpokladům.
Proveďte zhodnocení a shrnutí výsledků analýzy potravinové soběstačnosti Česka na příkladu Klatovska a navrhněte implikace pro zemědělství v této oblasti i možný další výzkum.
Zásady pro vypracování
Proveďte rozbor teoretické literatury v oblasti potravinové soběstačnosti.
Stanovte cíle práce a případné výzkumné otázky a hypotézy.
Stanovte metodiku výzkumu potravinové soběstačnosti na Klatovsku.
Proveďte dotazníkové šetření zaměřené na vlastní potravinovou soběstačnost obyvatel v oblasti Klatovska.
Interpretujte výsledky ve vztahu k teoretickým předpokladům.
Proveďte zhodnocení a shrnutí výsledků analýzy potravinové soběstačnosti Česka na příkladu Klatovska a navrhněte implikace pro zemědělství v této oblasti i možný další výzkum.
Seznam doporučené literatury
Jeníček, V. (1984). Zemědělství a soběstačnost ve výrobě potravin. Praha, Česko: SZN.
Pulkrábek, J., Pacek, L., Čítek, J., Stupka, R., Pračke, K., & Tlustoš, P. (2019). Regional food and feed self-sufficiency related to the climate change and animal density - a case study from the Czech Republic. Plant Soil Environment, 65(5), 244–252. doi:10.17221/190/2019-PSE
Matušková, A. (2014). Geografie Plzeňského kraje. Plzeň, Česko: Západočeská univerzita v Plzni.
Clapp, J. (2017). Food self-sufficiency: Making sense of it, and when it makes sense. Food policy, 66, 88-96. doi:10.1016/j.foodpol.2016.12.001
Seznam doporučené literatury
Jeníček, V. (1984). Zemědělství a soběstačnost ve výrobě potravin. Praha, Česko: SZN.
Pulkrábek, J., Pacek, L., Čítek, J., Stupka, R., Pračke, K., & Tlustoš, P. (2019). Regional food and feed self-sufficiency related to the climate change and animal density - a case study from the Czech Republic. Plant Soil Environment, 65(5), 244–252. doi:10.17221/190/2019-PSE
Matušková, A. (2014). Geografie Plzeňského kraje. Plzeň, Česko: Západočeská univerzita v Plzni.
Clapp, J. (2017). Food self-sufficiency: Making sense of it, and when it makes sense. Food policy, 66, 88-96. doi:10.1016/j.foodpol.2016.12.001
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
mapy, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Hodnocení z obhajoby práce
Velmi dobře
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Obhajoba
1. Studentka představila svoji bakalářskou práci, její cíle, metody a výsledky zpracování.
2. Byly přečteny posudky vedoucího a oponenta práce.
3. Studentka reagovala na oba posudky, zodpovídal otázky uvedené v posudcích.
4. Proběhla diskuse, byly položeny otázky
Doc. Novotná: Otázka k validnosti dotazníkového šetření s ohledem na výběr a počet respondentů.
Doc. Dokoupil: Diskuse k nesouladu mezi řešením práce na úrovni ČR a na úrovni Klatovska.
RNDr. Kopp: Otázka k prostorovým rozdílům v rámci SO ORP Klatovy.