Tématem bakalářské práce je podnik a jeho okolní vlivy. Pro tento účel byl zvolen podnik Lubomír Sokolík. Cílem práce je zhodnotit okolní vlivy, které působí na daný podnik. Práce obsahuje teoretickou a praktickou část. Teoretická se zabývá pojmy spojenými s podnikem, definicemi analýz pro makroprostředí, mezoprostředí, mikroprostředí a SWOT a přiblížením podniku Lubomír Sokolík. V praktické části je použita analýza PESTEL pro makroprostředí, Porterův model 5 sil pro analýzu mezoprostředí, absolutní a poměrové ukazatele pro analýzu mikroprostředí a SWOT analýza pro celkovou analýzu podniku. V závěru praktické části jsou návrhy na zlepšení konkurenceschopnosti podniku, které vycházejí z předchozích analýz. Závěry a návrhy mají napomoci podniku k lepšímu rozhodování a zlepšení pozice na českém a zahraničním trhu.
Anotace v angličtině
The topic of the bachelor thesis is the company and its surrounding influences. For this purpose, the Lubomír Sokolík company was chosen. The aim of the thesis is evaluation of the environmental influences that affect the enterprise. The thesis consists of a theoretical and a practical part. The theoretical part deals with the terms associated with the enterprise, the definitions of the analyses for the external environment, the task environment and the internal environment and the SWOT, as well as an introduction to the Lubomír Sokolík's enterprise. The practical part uses PESTEL analysis for the macro environment, Porter's five forces model for the task environment, absolute and ratio indicators for the micro environment and SWOT analysis for the overall analysis of the business. In the practical part, solutions based on these analyses are presented at the end. These solutions are intended to help the company to improve its position on the Czech market and foreign markets.
Klíčová slova
prostředí podniku, makroprostředí, mezoprostředí, mikroprostředí, SWOT analýza
Tématem bakalářské práce je podnik a jeho okolní vlivy. Pro tento účel byl zvolen podnik Lubomír Sokolík. Cílem práce je zhodnotit okolní vlivy, které působí na daný podnik. Práce obsahuje teoretickou a praktickou část. Teoretická se zabývá pojmy spojenými s podnikem, definicemi analýz pro makroprostředí, mezoprostředí, mikroprostředí a SWOT a přiblížením podniku Lubomír Sokolík. V praktické části je použita analýza PESTEL pro makroprostředí, Porterův model 5 sil pro analýzu mezoprostředí, absolutní a poměrové ukazatele pro analýzu mikroprostředí a SWOT analýza pro celkovou analýzu podniku. V závěru praktické části jsou návrhy na zlepšení konkurenceschopnosti podniku, které vycházejí z předchozích analýz. Závěry a návrhy mají napomoci podniku k lepšímu rozhodování a zlepšení pozice na českém a zahraničním trhu.
Anotace v angličtině
The topic of the bachelor thesis is the company and its surrounding influences. For this purpose, the Lubomír Sokolík company was chosen. The aim of the thesis is evaluation of the environmental influences that affect the enterprise. The thesis consists of a theoretical and a practical part. The theoretical part deals with the terms associated with the enterprise, the definitions of the analyses for the external environment, the task environment and the internal environment and the SWOT, as well as an introduction to the Lubomír Sokolík's enterprise. The practical part uses PESTEL analysis for the macro environment, Porter's five forces model for the task environment, absolute and ratio indicators for the micro environment and SWOT analysis for the overall analysis of the business. In the practical part, solutions based on these analyses are presented at the end. These solutions are intended to help the company to improve its position on the Czech market and foreign markets.
Klíčová slova
prostředí podniku, makroprostředí, mezoprostředí, mikroprostředí, SWOT analýza
Suchánek, P., Králová, M., Marinič, P., Pokorná, J., Rešlová, M., Richter, J., \&\ Sedláček, M. (2016). Vliv kvality na výkonnost a konkurenceschopnost podniku. Brno, Česko: Masarykova univerzita.
Tahal, R. (2017). Marketingový výzkum: postupy, metody, trendy. Praha, Česko: Grada Publishing.
Taušl Procházková, P., & Jelínková, P. (2018). Podniková ekonomika - klíčové oblasti. Praha, Česko: Grada Publishing.
Seznam doporučené literatury
Dvořáček, J., & Slunčík, P. (2012). Podnik a jeho okolí. Jak přežít v konkurenčním prostředí. Praha, Česko: C. H. Beck.
Suchánek, P., Králová, M., Marinič, P., Pokorná, J., Rešlová, M., Richter, J., \&\ Sedláček, M. (2016). Vliv kvality na výkonnost a konkurenceschopnost podniku. Brno, Česko: Masarykova univerzita.
Tahal, R. (2017). Marketingový výzkum: postupy, metody, trendy. Praha, Česko: Grada Publishing.
Taušl Procházková, P., & Jelínková, P. (2018). Podniková ekonomika - klíčové oblasti. Praha, Česko: Grada Publishing.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Hodnocení z obhajoby práce
Dobře
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student na úvod obhajoby představil hlavní cíl práce a dílčí cíle práce. Dále představil podnik Lubomír Sokolík a jeho činnost. Následně se věnoval SWOT analýze podniku. V rámci toho zmínil konkrétní silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby. Poté představil své návrhy opatření, způsob uvedení těchto návrhů do praxe a potenciální přínos návrhů pro firmu. Následně student odpovídal na otázky oponenta a vedoucího. Komise položila otázku, jakou analýzu využil pro analýzu personální oblasti. Student zde využil pouze finanční analýzu, což není plně dostačující. Další otázka komise směřovala na další analýzy, které by student měl využít v rámci analýzy mikrookolí, a které práce postrádala. Komise podotkla, že s ohledem na vybraný podnik a návrhy by bylo vhodné popsat v rámci analýzy mikroprostředí a s ohledem na navrhovaná řešení např. výrobní proces. V následující otázce student odpovídal, jaké jsou odhadované náklady na realizaci návrhů opatření. V práci chybí ekonomické zhodnocení návrhů. Komise podotkla, že v práci jsou některé analýzy nedotažené a chybí provázání návrhů, identifikovaných faktorů a samotných analýz