Tato bakalářská práce zkoumá uplatnění jazykových prostředků typických pro popisný slohový postup v textech ze začátku 16. století. V teoretické části se věnována pozornost charakteristice popisného postupu a jazykovým prostředkům rozdělených na syntaktické a morfologické kritérium. Analýza byla provedena na základě textů z kuchařky z daného období. Poznatky jsou rozdělené do jednotlivých kapitol podle kritéria třídění.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis examines the application of language means typical of descriptive stylistic procedure in texts from the beginning of the 16th century. In the theoretical part, attention is paid to the characteristics of the descriptive procedure and language resources divided into syntactic and morphological criteria. The analysis was performed on the basis of texts from a cookbook from the given period. The findings are divided into individual chapters according to the classification criteria.
descriptive stylistic procedure, beginning of the 16th century, application of language means, cookbook, syntactic criterion, morphological criterion
Rozsah průvodní práce
23 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce zkoumá uplatnění jazykových prostředků typických pro popisný slohový postup v textech ze začátku 16. století. V teoretické části se věnována pozornost charakteristice popisného postupu a jazykovým prostředkům rozdělených na syntaktické a morfologické kritérium. Analýza byla provedena na základě textů z kuchařky z daného období. Poznatky jsou rozdělené do jednotlivých kapitol podle kritéria třídění.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis examines the application of language means typical of descriptive stylistic procedure in texts from the beginning of the 16th century. In the theoretical part, attention is paid to the characteristics of the descriptive procedure and language resources divided into syntactic and morphological criteria. The analysis was performed on the basis of texts from a cookbook from the given period. The findings are divided into individual chapters according to the classification criteria.
descriptive stylistic procedure, beginning of the 16th century, application of language means, cookbook, syntactic criterion, morphological criterion
Zásady pro vypracování
Prostudování odborné literatury.
Stanovení kritérií analýzy.
Excerpce jazykových prostředků, jimiž je ve zvoleném textu vyjadřována dějová posloupnost.
Analýza získaných dokladů na základě stanovených kritérií.
Komparace získaných dokladů a formulace závěrů.
Zásady pro vypracování
Prostudování odborné literatury.
Stanovení kritérií analýzy.
Excerpce jazykových prostředků, jimiž je ve zvoleném textu vyjadřována dějová posloupnost.
Analýza získaných dokladů na základě stanovených kritérií.
Komparace získaných dokladů a formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
Elektronický slovník staré češtiny [online]. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., oddělení vývoje jazyka 2006- [cit. 1. 3. 2018] Dostupné z: http.//vokabular.ujc.cas.cz
ČECHOVÁ, M., KRČMOVÁ, M., MINÁŘOVÁ, E. Současná stylistika. Praha: Lidové noviny, 2008.
GEBAUER, J. Historická mluvnice jazyka českého. Díl 4. Skladba. Praha: Academia, 2007.
BEČKA, J. V. Stylistická syntax a kompozice projevu. Praha: SPN, 1970.
Elektronický slovník staré češtiny [online]. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., oddělení vývoje jazyka 2006- [cit. 1. 3. 2018] Dostupné z: http.//vokabular.ujc.cas.cz
ČECHOVÁ, M., KRČMOVÁ, M., MINÁŘOVÁ, E. Současná stylistika. Praha: Lidové noviny, 2008.
GEBAUER, J. Historická mluvnice jazyka českého. Díl 4. Skladba. Praha: Academia, 2007.
BEČKA, J. V. Stylistická syntax a kompozice projevu. Praha: SPN, 1970.