Tato práce se zaměřuje na studium vztahu mezi sérovou hladinou vitaminu D a závažností průběhu onemocnění COVID-19, zároveň je zkoumán vliv věku a pohlaví na stav zásobení vitaminem D. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá charakteristikou vitaminu D, zejména jeho pleiotropními účinky na organismus s důrazem na jeho významnou roli v imunitním systému. Je zde také popsána problematika jeho nedostatku v populaci. Další část se zaměřuje na původce onemocnění - virus SARS-CoV-2 a klinický průběh onemocnění COVID-19. V závěru teoretické části jsou shrnuty poznatky o úloze vitaminu D při infekci virem SARS-CoV-2. Praktická část se zabývá statistickým vyhodnocením naměřených hladin 25(OH)D u pacientů s COVID-19 s různě těžkým
průběhem a následným srovnáváním s hodnotami 25(OH)D u subjektů bez COVID-19.
Práce prokázala vztah mezi množstvím 25(OH)D v krvi a závažností průběhu COVID-19.
Anotace v angličtině
This study focuses on the possible relationship between vitamin D levels and the severity of the course of COVID-19, as well as the possible influence of age and gender on vitamin D status. The thesis is divided into theoretical and practical part. The theoretical part focuses on the characteristics of vitamin D, especially its pleiotropic effects on the organism with emphasis on its important role in the immune system. The problem of its deficiency in the population is also described. The next part focuses on the causative agent of the disease - the SARS-CoV-2 virus and the clinical course of the disease COVID-19. The theoretical part concludes with a summary of the role of vitamin D in COVID-19. The practical part focuses on statistical evaluation of measured 25(OH)D levels in COVID-19 patients with different severity and subsequent comparison with 25(OH)D levels in subjects without COVID-19 infection. The thesis proves a relationship between the amount of 25(OH)D in the blood and the severity of the course of COVID-19.
Tato práce se zaměřuje na studium vztahu mezi sérovou hladinou vitaminu D a závažností průběhu onemocnění COVID-19, zároveň je zkoumán vliv věku a pohlaví na stav zásobení vitaminem D. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá charakteristikou vitaminu D, zejména jeho pleiotropními účinky na organismus s důrazem na jeho významnou roli v imunitním systému. Je zde také popsána problematika jeho nedostatku v populaci. Další část se zaměřuje na původce onemocnění - virus SARS-CoV-2 a klinický průběh onemocnění COVID-19. V závěru teoretické části jsou shrnuty poznatky o úloze vitaminu D při infekci virem SARS-CoV-2. Praktická část se zabývá statistickým vyhodnocením naměřených hladin 25(OH)D u pacientů s COVID-19 s různě těžkým
průběhem a následným srovnáváním s hodnotami 25(OH)D u subjektů bez COVID-19.
Práce prokázala vztah mezi množstvím 25(OH)D v krvi a závažností průběhu COVID-19.
Anotace v angličtině
This study focuses on the possible relationship between vitamin D levels and the severity of the course of COVID-19, as well as the possible influence of age and gender on vitamin D status. The thesis is divided into theoretical and practical part. The theoretical part focuses on the characteristics of vitamin D, especially its pleiotropic effects on the organism with emphasis on its important role in the immune system. The problem of its deficiency in the population is also described. The next part focuses on the causative agent of the disease - the SARS-CoV-2 virus and the clinical course of the disease COVID-19. The theoretical part concludes with a summary of the role of vitamin D in COVID-19. The practical part focuses on statistical evaluation of measured 25(OH)D levels in COVID-19 patients with different severity and subsequent comparison with 25(OH)D levels in subjects without COVID-19 infection. The thesis proves a relationship between the amount of 25(OH)D in the blood and the severity of the course of COVID-19.
Zpracovat seznam odborné literatury na vybrané téma
Stanovit cíl kvalifikační práce
Zpracovat teoretickou a praktickou část práce dle požadavků FZS
Popsat metodiku praktické části
Vypracovat diskuzi a závěr kvalifikační práce
Dodržet formální úpravu kvalifikační práce dle požadavků FZS
Dodržet citační normu
Zásady pro vypracování
Zpracovat seznam odborné literatury na vybrané téma
Stanovit cíl kvalifikační práce
Zpracovat teoretickou a praktickou část práce dle požadavků FZS
Popsat metodiku praktické části
Vypracovat diskuzi a závěr kvalifikační práce
Dodržet formální úpravu kvalifikační práce dle požadavků FZS
Dodržet citační normu
Seznam doporučené literatury
VOTAVA, Miroslav. Lékařská mikrobiologie speciální. Brno: Neptun, 2003. 495 s. ISBN 80-902896-6-5.
STÁRKA, Luboslav a kolektiv. Pokroky v endokrinologii. Praha: Maxdorf, 2007. 785 s. ISBN 978-80-7345-129-5.
RACEK, Jaroslav a RAJDL, Daniel et al. Klinická biochemie. 3. vyd. Praha: Galén, 2021. 454 s. ISBN 978-80-7492-545-0.
PRYMULA, Roman a ŠPLIŇO, Miroslav. SARS. Syndrom akutního respiračního selhání. Praha: Grada publishing, 2006. 141. s. ISBN 80-247-1550-3.
BENSKIN, Linda L., 2020. A Basic Review of the Preliminary Evidence That COVID-19 Risk and Severity Is Increased in Vitamin D Deficiency [online]. Front Public Health, 2020 Sep 10 [cit 22.5.2022]. Dostupné z: 10.3389/fpubh.2020.00513
GRANT, William B. et al., 2020. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths [online]. Nutrients, 2020 Apr 2 [cit. 22.5.2022]. Dostupné z: 10.3390/nu12040988
Seznam doporučené literatury
VOTAVA, Miroslav. Lékařská mikrobiologie speciální. Brno: Neptun, 2003. 495 s. ISBN 80-902896-6-5.
STÁRKA, Luboslav a kolektiv. Pokroky v endokrinologii. Praha: Maxdorf, 2007. 785 s. ISBN 978-80-7345-129-5.
RACEK, Jaroslav a RAJDL, Daniel et al. Klinická biochemie. 3. vyd. Praha: Galén, 2021. 454 s. ISBN 978-80-7492-545-0.
PRYMULA, Roman a ŠPLIŇO, Miroslav. SARS. Syndrom akutního respiračního selhání. Praha: Grada publishing, 2006. 141. s. ISBN 80-247-1550-3.
BENSKIN, Linda L., 2020. A Basic Review of the Preliminary Evidence That COVID-19 Risk and Severity Is Increased in Vitamin D Deficiency [online]. Front Public Health, 2020 Sep 10 [cit 22.5.2022]. Dostupné z: 10.3389/fpubh.2020.00513
GRANT, William B. et al., 2020. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths [online]. Nutrients, 2020 Apr 2 [cit. 22.5.2022]. Dostupné z: 10.3390/nu12040988