V rámci tohoto tématu se budu zabývat výživou a stravovacími zvyklostmi u romské populace v Plzeňském kraji. Výživa a stravovací zvyklosti u dané populace jsou významným tématem pro zdraví jedince. Cílem studie bylo zmapovat stravovací zvyklosti u romské populace a identifikovat možnosti sociální práce podporující zdravou výživu u této populace v kontextu sekundární prevence. Jako výzkumný přístup jsem zvolila smíšený typ výzkumu, kdy dotazníkové šetření bude předcházet kvalitativním polostrukturovaným rozhovorům. Důvodem je efektivnější zmapování problematiky a identifikování možnosti sociální práce v této oblasti. Do výběru respondentů a respondentek jsou zahrnuti Romové, kteří se označí za Romy sebeidentifikací. Analýza dat ve formě statistické deskripce a kvalitativní tematické analýzy bude vedena výzkumnými otázkami s cílem navrhnout doporučení pro sociální práci v této oblasti.
Anotace v angličtině
Within this topic I will deal with the nutrition and eating habits of the Roma population in the Pilsen region. Nutrition and dietary habits of a given population are an important topic for the health of an individual. The aim of the study was to map the dietary habits of the Roma population and to identify the possibilities of social work promoting healthy nutrition in this population in the context of secondary prevention. As a research approach, I chose a mixed-method research design, where a questionnaire survey will precede qualitative semi-structured interviews. The reason for this is to map the issue more effectively and identify opportunities for social work in this area. The selection of respondents includes Roma who self-identify as Roma. Data analysis in the form of statistical descriptions and qualitative thematic analysis will be guided by research questions in order to propose recommendations for social work in this area.
Klíčová slova
Výživa, stravovací zvyklosti, zdraví, Romská populace, sociální práce
Klíčová slova v angličtině
Nutrition, eating habits, health, Roma population, social work
Rozsah průvodní práce
62 s. (85 777 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
V rámci tohoto tématu se budu zabývat výživou a stravovacími zvyklostmi u romské populace v Plzeňském kraji. Výživa a stravovací zvyklosti u dané populace jsou významným tématem pro zdraví jedince. Cílem studie bylo zmapovat stravovací zvyklosti u romské populace a identifikovat možnosti sociální práce podporující zdravou výživu u této populace v kontextu sekundární prevence. Jako výzkumný přístup jsem zvolila smíšený typ výzkumu, kdy dotazníkové šetření bude předcházet kvalitativním polostrukturovaným rozhovorům. Důvodem je efektivnější zmapování problematiky a identifikování možnosti sociální práce v této oblasti. Do výběru respondentů a respondentek jsou zahrnuti Romové, kteří se označí za Romy sebeidentifikací. Analýza dat ve formě statistické deskripce a kvalitativní tematické analýzy bude vedena výzkumnými otázkami s cílem navrhnout doporučení pro sociální práci v této oblasti.
Anotace v angličtině
Within this topic I will deal with the nutrition and eating habits of the Roma population in the Pilsen region. Nutrition and dietary habits of a given population are an important topic for the health of an individual. The aim of the study was to map the dietary habits of the Roma population and to identify the possibilities of social work promoting healthy nutrition in this population in the context of secondary prevention. As a research approach, I chose a mixed-method research design, where a questionnaire survey will precede qualitative semi-structured interviews. The reason for this is to map the issue more effectively and identify opportunities for social work in this area. The selection of respondents includes Roma who self-identify as Roma. Data analysis in the form of statistical descriptions and qualitative thematic analysis will be guided by research questions in order to propose recommendations for social work in this area.
Klíčová slova
Výživa, stravovací zvyklosti, zdraví, Romská populace, sociální práce
Klíčová slova v angličtině
Nutrition, eating habits, health, Roma population, social work
Zásady pro vypracování
V rámci tohoto tématu se budu zabývat stravovacími zvyklostmi a nerovnostmi u romské populace v Plzeňském kraji. Výživa a stravovací zvyklosti u dané populace jsou významným tématem pro zdraví jedince. Cílem studie je zmapovat stravovací zvyklosti u romské populace a identifikovat možnosti sociální práce podporující zdravou výživu u této populace v kontextu sekundární prevence. Jako výzkumný přístup zvolím smíšený typ výzkumu, kdy kvalitativní polostrukturované rozhovory budou předcházet dotazníkovému šetření. Důvodem je efektivnější zmapování problematiky a identifikování možnosti sociální práce v této oblasti. Do výběru respondentů a respondentek budou zahrnuti Romové, kteří se označí za Romy sebeidentifikací. Analýza dat ve formě statistické destkripce a kvalitativní tematické analýzy bude vedena výzkumnými otázkami s cílem navrhnout doporučení pro sociální práci.
Harmonogram práce:
Pravidelné konzultace a odevzdávaných částí práce jenou za měsíc.
30. 11. 2023 - odevzdání první verze teoretické části Bakalářské práce
30. 1. 2024 - dopracovaná metodologická kapitola práce
2. 3. 2024 - odevzdání první verze empirické části práce
31. 3. 2024 - odevzdání finální verze práce
Zásady pro vypracování
V rámci tohoto tématu se budu zabývat stravovacími zvyklostmi a nerovnostmi u romské populace v Plzeňském kraji. Výživa a stravovací zvyklosti u dané populace jsou významným tématem pro zdraví jedince. Cílem studie je zmapovat stravovací zvyklosti u romské populace a identifikovat možnosti sociální práce podporující zdravou výživu u této populace v kontextu sekundární prevence. Jako výzkumný přístup zvolím smíšený typ výzkumu, kdy kvalitativní polostrukturované rozhovory budou předcházet dotazníkovému šetření. Důvodem je efektivnější zmapování problematiky a identifikování možnosti sociální práce v této oblasti. Do výběru respondentů a respondentek budou zahrnuti Romové, kteří se označí za Romy sebeidentifikací. Analýza dat ve formě statistické destkripce a kvalitativní tematické analýzy bude vedena výzkumnými otázkami s cílem navrhnout doporučení pro sociální práci.
Harmonogram práce:
Pravidelné konzultace a odevzdávaných částí práce jenou za měsíc.
30. 11. 2023 - odevzdání první verze teoretické části Bakalářské práce
30. 1. 2024 - dopracovaná metodologická kapitola práce
2. 3. 2024 - odevzdání první verze empirické části práce
MORAVEC, Štěpán, 2006. Nástin problému sociálního vyloučení romských populací, In: HIRT, Tomáš a JAKOUBEK, Marek. "Romové" v osidlech sociálního vyloučení. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s. 11-69. ISBN: 80-86898-76-8
MOSAAD PĚNIČKOVÁ, Daniela, JANOVSKÁ, Kateřina, BALTAG, Tereza, HRUBEŠ, Jan. 2017. Manuál o zdraví a zdravotní péči v sociálně vyloučených lokalitách.IN: www.mmr.cz . [online].[cit. 23. 4. 2023]. Dostupné: https://mmr.cz/getmedia/4e82a626-0e19-47bb-9c38-04c77382dddf/0_Manual_zdravi_a_zdravotni_peci_ZOR3_1.pdf.aspx?ext=.pdf
OSTRIHOŇOVÁ, Timea, BÉREŠOVÁ, Jana. 2010. Výskyt metabolického syndrómu a jeho rizikových faktorov u vybrané skupiny romského obyvateľstva. Hygiena. roč. 55, č.1, s. 7-14, ISSN 1803-1056
MORAVEC, Štěpán, 2006. Nástin problému sociálního vyloučení romských populací, In: HIRT, Tomáš a JAKOUBEK, Marek. "Romové" v osidlech sociálního vyloučení. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s. 11-69. ISBN: 80-86898-76-8
MOSAAD PĚNIČKOVÁ, Daniela, JANOVSKÁ, Kateřina, BALTAG, Tereza, HRUBEŠ, Jan. 2017. Manuál o zdraví a zdravotní péči v sociálně vyloučených lokalitách.IN: www.mmr.cz . [online].[cit. 23. 4. 2023]. Dostupné: https://mmr.cz/getmedia/4e82a626-0e19-47bb-9c38-04c77382dddf/0_Manual_zdravi_a_zdravotni_peci_ZOR3_1.pdf.aspx?ext=.pdf
OSTRIHOŇOVÁ, Timea, BÉREŠOVÁ, Jana. 2010. Výskyt metabolického syndrómu a jeho rizikových faktorov u vybrané skupiny romského obyvateľstva. Hygiena. roč. 55, č.1, s. 7-14, ISSN 1803-1056