Téma bakalářské práce se zaobírá problematiku stravovacího a pitného režimu fotbalistů na
výkonnostní úrovni. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. V první části se práce věnuje
teoretickému přehledu, kde jsme provedli syntézu dostupných poznatků o stravování
a pitném režimu v kontextu fotbalu. Druhá část je založena na průzkumu formou ankety
vlastní konstrukce. Hlavním účelem bylo sledovat a porovnat stravovací a pitný režim
fotbalistů na výkonnostní úrovni. Data získaná prostřednictvím ankety byla analyzována
a zpracována do grafů pro následnou komparaci výsledků. Celkem se na výzkumu podílelo
98 fotbalistů výkonnostní úrovně. Výzkumná otázka se týkala rozdílu stravování a pitného
režimu při domácím a venkovním utkání. Z výsledků jsou patrné rozdíly, a to hlavně
ve způsobu zajištění a času konzumace potravin. Odlišnost soutěží (Divize a ČFL)
ve způsobu stravování a pitného režimu nebyla příliš velká. Největším rozdílem bylo
povědomí o stravě a pití, také hlídání správného poměru makroživin a zavodnění po zápase.
Získané informace hovoří o 60 % probandů, kteří si myslí, že strava ovlivní jejich výkon
v den utkání. Stejný počet účastníků uvedlo, že si nějakým způsobem monitorují příjem
makroživin v těle hlavně před utkáním. Jako pozitivní fakt, lze brát velké zastoupení
v konzumaci doplňků výživy. Výsledky snídaní, svačin, obědů a večeří se ve velké většině
lišila podle místa a hracího času Mezi nejčastější podoby svačiny patřilo ovoce, čokoláda
a hroznový cukr. Co se týče pitného režimu v den utkání tak hráči před utkáním vypili
0,5 - 1 litru tekutin, po utkání o něco méně, za to po utkání zase více pro hydrataci těla
v nejčastější podobě vody. Hráči uvedli častou konzumaci piva, kávy slazených nápojů
a kávy, za to menší konzumaci destilátů a vína. Více jak polovina respondentů je
informovaná o možných negativních či pozitivních účincích dodržování pitného režimu
v den utkání.
Annotation in English
The topic of the bachelor thesis deals with the issue of diet and drinking regime of football
players at performance level. The thesis is divided into two main parts. The first part of the
thesis is a theoretical review where we synthesised the available knowledge on diet and
drinking in the context of football. The second part is based on a self-constructed survey.
The main purpose was to observe and compare the dietary and drinking regimes of football
players at the performance level. The data obtained through the survey was analysed and
compiled into graphs for subsequent comparison of the results. A total of 98 performance
level footballers participated in the study. The research question concerned the difference in
diet and drinking during home and away matches. The results show differences, especially
in the method of provision and time of food consumption. There was not much difference
between the competitions (Division and CFL) in the way of eating and drinking. The biggest
difference was the awareness of eating and drinking, also watching the correct macronutrient
ratio and hydration after the match. The information gathered speaks to 60 per cent of
probands thinking that diet will affect their performance on match day. The same number of
participants said that they monitor their macronutrient intake in some way, especially before
the match. As a positive fact, a large representation in the consumption of nutritional
supplements can be taken. The results of breakfast, snacks, lunch and dinner varied largely
by location and playing time The most common forms of snacks included fruit, chocolate
and grape sugar. In terms of match day drinking, players drank 0,5 - 1 litre of fluid before
the match, slightly less after the match, and more after the match to hydrate the body in the
most common form of water. Players reported frequent consumption of beer, sweetened
drinks and coffee, with less consumption of spirits and wine. More than half of the
respondents are aware of the potential negative or positive effects of adhering to a match day
drinking regime.
Keywords
Stravování, pitný režim, výkonnostní fotbal
Keywords in English
Eating, drinking, performance football
Length of the covering note
62 s. IV (95 222 znaků)
Language
CZ
Annotation
Téma bakalářské práce se zaobírá problematiku stravovacího a pitného režimu fotbalistů na
výkonnostní úrovni. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. V první části se práce věnuje
teoretickému přehledu, kde jsme provedli syntézu dostupných poznatků o stravování
a pitném režimu v kontextu fotbalu. Druhá část je založena na průzkumu formou ankety
vlastní konstrukce. Hlavním účelem bylo sledovat a porovnat stravovací a pitný režim
fotbalistů na výkonnostní úrovni. Data získaná prostřednictvím ankety byla analyzována
a zpracována do grafů pro následnou komparaci výsledků. Celkem se na výzkumu podílelo
98 fotbalistů výkonnostní úrovně. Výzkumná otázka se týkala rozdílu stravování a pitného
režimu při domácím a venkovním utkání. Z výsledků jsou patrné rozdíly, a to hlavně
ve způsobu zajištění a času konzumace potravin. Odlišnost soutěží (Divize a ČFL)
ve způsobu stravování a pitného režimu nebyla příliš velká. Největším rozdílem bylo
povědomí o stravě a pití, také hlídání správného poměru makroživin a zavodnění po zápase.
Získané informace hovoří o 60 % probandů, kteří si myslí, že strava ovlivní jejich výkon
v den utkání. Stejný počet účastníků uvedlo, že si nějakým způsobem monitorují příjem
makroživin v těle hlavně před utkáním. Jako pozitivní fakt, lze brát velké zastoupení
v konzumaci doplňků výživy. Výsledky snídaní, svačin, obědů a večeří se ve velké většině
lišila podle místa a hracího času Mezi nejčastější podoby svačiny patřilo ovoce, čokoláda
a hroznový cukr. Co se týče pitného režimu v den utkání tak hráči před utkáním vypili
0,5 - 1 litru tekutin, po utkání o něco méně, za to po utkání zase více pro hydrataci těla
v nejčastější podobě vody. Hráči uvedli častou konzumaci piva, kávy slazených nápojů
a kávy, za to menší konzumaci destilátů a vína. Více jak polovina respondentů je
informovaná o možných negativních či pozitivních účincích dodržování pitného režimu
v den utkání.
Annotation in English
The topic of the bachelor thesis deals with the issue of diet and drinking regime of football
players at performance level. The thesis is divided into two main parts. The first part of the
thesis is a theoretical review where we synthesised the available knowledge on diet and
drinking in the context of football. The second part is based on a self-constructed survey.
The main purpose was to observe and compare the dietary and drinking regimes of football
players at the performance level. The data obtained through the survey was analysed and
compiled into graphs for subsequent comparison of the results. A total of 98 performance
level footballers participated in the study. The research question concerned the difference in
diet and drinking during home and away matches. The results show differences, especially
in the method of provision and time of food consumption. There was not much difference
between the competitions (Division and CFL) in the way of eating and drinking. The biggest
difference was the awareness of eating and drinking, also watching the correct macronutrient
ratio and hydration after the match. The information gathered speaks to 60 per cent of
probands thinking that diet will affect their performance on match day. The same number of
participants said that they monitor their macronutrient intake in some way, especially before
the match. As a positive fact, a large representation in the consumption of nutritional
supplements can be taken. The results of breakfast, snacks, lunch and dinner varied largely
by location and playing time The most common forms of snacks included fruit, chocolate
and grape sugar. In terms of match day drinking, players drank 0,5 - 1 litre of fluid before
the match, slightly less after the match, and more after the match to hydrate the body in the
most common form of water. Players reported frequent consumption of beer, sweetened
drinks and coffee, with less consumption of spirits and wine. More than half of the
respondents are aware of the potential negative or positive effects of adhering to a match day
drinking regime.
Keywords
Stravování, pitný režim, výkonnostní fotbal
Keywords in English
Eating, drinking, performance football
Research Plan
1. Při vypracování kvalifikační práce se řídit vyhláškou děkana 7VD/2021.
2. Řešení kvalifikační práce zahájit vypracováním projektu.
3. Členit práci v souladu s projektem.
4. Formulovat problém v souladu se zadáním práce.
5. V průběhu vypracování práce pravidelně konzultovat s vedoucím práce.
Research Plan
1. Při vypracování kvalifikační práce se řídit vyhláškou děkana 7VD/2021.
2. Řešení kvalifikační práce zahájit vypracováním projektu.
3. Členit práci v souladu s projektem.
4. Formulovat problém v souladu se zadáním práce.
5. V průběhu vypracování práce pravidelně konzultovat s vedoucím práce.
Recommended resources
CHERNUS, Andrea a Heidi SKOLNIK. Výživa pro maximální sportovní výkon: správně načasovaný jídelníček. Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3847-5.
CLARK, Nancy. Sportovní výživa: stravovací plán, potravinové doplňky, strava před výkonem i po něm, specifické výživové potřeby, hubnutí bez hladovění, recepty. Praha: Grada Publishing, 2020. ISBN 978-80-271-1030-8 .
DOUGLAS, Ian. Fotbal. Plzeň: Fraus, 2008. ISBN 978-80-7238-808-0.
KONOPKA, Peter a Radek VOBR. Sportovní výživa. České Budějovice: Kopp, 2004. ISBN 80-7232-228-1.
PIŤHA, Jan a Rudolf POLEDNE. Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
Recommended resources
CHERNUS, Andrea a Heidi SKOLNIK. Výživa pro maximální sportovní výkon: správně načasovaný jídelníček. Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3847-5.
CLARK, Nancy. Sportovní výživa: stravovací plán, potravinové doplňky, strava před výkonem i po něm, specifické výživové potřeby, hubnutí bez hladovění, recepty. Praha: Grada Publishing, 2020. ISBN 978-80-271-1030-8 .
DOUGLAS, Ian. Fotbal. Plzeň: Fraus, 2008. ISBN 978-80-7238-808-0.
KONOPKA, Peter a Radek VOBR. Sportovní výživa. České Budějovice: Kopp, 2004. ISBN 80-7232-228-1.
PIŤHA, Jan a Rudolf POLEDNE. Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.