Bakalářská práce se zabývá vztahem mezi identitou a tématikou jídla. Soustředí se na to, jakou úlohu hraje jídlo v životech respondentů či jakou může mít jídlo souvislost se vzpomínkami na jejich minulé zážitky. Stěžejní tématikou práce je koncept paměti ve spojitosti s jídlem. Hlavní metodou této práce je rozhovor, doplňující metodou zúčastněné pozorování. Respondenty jsou studenti Západočeské Univerzity v Plzni a University of Kent ve Velké Británii.
Anotace v angličtině
This thesis describes the topic of food in relation to the identity of students of the University of West Bohemia and the University of Kent. It discusses what role a common meal can play in their life or how food can be associated with memories of their past experiences. The major topic of the thesis is the concept of memory in connection with food. The main method of this thesis is an interview and a complementary method is participant observation.
Klíčová slova
jídlo, identita, paměť, společnost, vzpomínky, studenti, domov, tradice, gender, sbližování
Bakalářská práce se zabývá vztahem mezi identitou a tématikou jídla. Soustředí se na to, jakou úlohu hraje jídlo v životech respondentů či jakou může mít jídlo souvislost se vzpomínkami na jejich minulé zážitky. Stěžejní tématikou práce je koncept paměti ve spojitosti s jídlem. Hlavní metodou této práce je rozhovor, doplňující metodou zúčastněné pozorování. Respondenty jsou studenti Západočeské Univerzity v Plzni a University of Kent ve Velké Británii.
Anotace v angličtině
This thesis describes the topic of food in relation to the identity of students of the University of West Bohemia and the University of Kent. It discusses what role a common meal can play in their life or how food can be associated with memories of their past experiences. The major topic of the thesis is the concept of memory in connection with food. The main method of this thesis is an interview and a complementary method is participant observation.
Klíčová slova
jídlo, identita, paměť, společnost, vzpomínky, studenti, domov, tradice, gender, sbližování
viz "Vyhláška děkana FF č. 2D/2016 ze dne 8. června 2016 o požadavcích na bakalářské a diplomové práce a o konání státních závěrečných zkoušek v bakalářských a navazujících magisterských studijních programech"
Cílem práce je zmapování stravy vybraných vysokoškolských studentů ve vztahu k jejich sociální identitě a vzájemné porovnání na univerzitách v Plzni a v Kentu.
Metodologie: rozhovory, zúčastněné pozorování
Zásady pro vypracování
viz "Vyhláška děkana FF č. 2D/2016 ze dne 8. června 2016 o požadavcích na bakalářské a diplomové práce a o konání státních závěrečných zkoušek v bakalářských a navazujících magisterských studijních programech"
Cílem práce je zmapování stravy vybraných vysokoškolských studentů ve vztahu k jejich sociální identitě a vzájemné porovnání na univerzitách v Plzni a v Kentu.
Metodologie: rozhovory, zúčastněné pozorování
Seznam doporučené literatury
BERNARD, H. Russell. Research methods in anthropology: qualitative and quantitative approaches. 4th ed. Lanham, MD: AltaMira Press, c2006. ISBN 0-7591-0868-4.
BOURDIEU, Pierre. The logic of practice. Stanford, Calif.: Stanford University Press, 1990. ISBN 0-8047-1727-3.
JENKINS, Richard. Social identity. 3rd ed. New York: Routledge, 2008. ISBN 0415448484.
KLEIN, Jakob A.; WATSON, James L. The Handbook of Food and Anthropology. London: Bloomsbury, 2016. ISBN 9780857855947.
MINTZ, S. W.; DU BOIS, CH. M. The Anthropology of Food and Eating. Annual Reviews, 2002.
Seznam doporučené literatury
BERNARD, H. Russell. Research methods in anthropology: qualitative and quantitative approaches. 4th ed. Lanham, MD: AltaMira Press, c2006. ISBN 0-7591-0868-4.
BOURDIEU, Pierre. The logic of practice. Stanford, Calif.: Stanford University Press, 1990. ISBN 0-8047-1727-3.
JENKINS, Richard. Social identity. 3rd ed. New York: Routledge, 2008. ISBN 0415448484.
KLEIN, Jakob A.; WATSON, James L. The Handbook of Food and Anthropology. London: Bloomsbury, 2016. ISBN 9780857855947.
MINTZ, S. W.; DU BOIS, CH. M. The Anthropology of Food and Eating. Annual Reviews, 2002.