Diplomová práce se věnuje tématu s názvem Dietní systém ve školním stravování. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá dietním systémem, školním stravováním a jednotlivými typy diet, konkrétně rozvádí bezlepkovou dietu, dietu při onemocnění jater, diabetickou dietu, eliminační dietu a redukční dietu. Součástí praktické části práce bylo výzkumné šetření zaměřené na možnosti strávníků nejčastěji se objevujících diet ve školních jídelnách. Výzkum prokázal větší počet školních jídelen, které se dietnímu stravování nevěnují, z toho důvodu byl vytvořen návrh na zlepšení situace týkající se dietního stravování ve spolupráci s nutriční terapeutkou.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the topic called Dietary system in school catering. The thesis is divided into theoretical and practical parts. The theoretical part deals with the dietary system, school meals and different types of diets, in particular it elaborates gluten-free diet, diet for liver disease, diabetic diet, elimination diet and reduction diet. The practical part of the thesis included a research investigation into the dietary choices of the most commonly occurring diets in school canteens. The research showed a greater number of school canteens that do not engage in dietary catering, for this reason a proposal was made to improve the situation regarding dietary catering in collaboration with a nutritional therapist.
Klíčová slova
dietní systém, školní stravování, školní jídelna, dieta bezlepková, dieta
diabetická, dieta eliminační
Klíčová slova v angličtině
dietary system, school meals, school canteen, gluten-free diet, diabetic diet,
elimination diet
Rozsah průvodní práce
50 s. (82 546 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se věnuje tématu s názvem Dietní systém ve školním stravování. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá dietním systémem, školním stravováním a jednotlivými typy diet, konkrétně rozvádí bezlepkovou dietu, dietu při onemocnění jater, diabetickou dietu, eliminační dietu a redukční dietu. Součástí praktické části práce bylo výzkumné šetření zaměřené na možnosti strávníků nejčastěji se objevujících diet ve školních jídelnách. Výzkum prokázal větší počet školních jídelen, které se dietnímu stravování nevěnují, z toho důvodu byl vytvořen návrh na zlepšení situace týkající se dietního stravování ve spolupráci s nutriční terapeutkou.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the topic called Dietary system in school catering. The thesis is divided into theoretical and practical parts. The theoretical part deals with the dietary system, school meals and different types of diets, in particular it elaborates gluten-free diet, diet for liver disease, diabetic diet, elimination diet and reduction diet. The practical part of the thesis included a research investigation into the dietary choices of the most commonly occurring diets in school canteens. The research showed a greater number of school canteens that do not engage in dietary catering, for this reason a proposal was made to improve the situation regarding dietary catering in collaboration with a nutritional therapist.
Klíčová slova
dietní systém, školní stravování, školní jídelna, dieta bezlepková, dieta
diabetická, dieta eliminační
Klíčová slova v angličtině
dietary system, school meals, school canteen, gluten-free diet, diabetic diet,
elimination diet
Zásady pro vypracování
1. Zpracování projektu práce\\
2. Sběr a analýza odborné literatury\\
3. Realizace projektu práce\\
4. Závěry a doporučení pro praxi\\
5. Zpracování a odevzdání DP v elektronické podobě\\
Zásady pro vypracování
1. Zpracování projektu práce\\
2. Sběr a analýza odborné literatury\\
3. Realizace projektu práce\\
4. Závěry a doporučení pro praxi\\
5. Zpracování a odevzdání DP v elektronické podobě\\
Seznam doporučené literatury
FRAŇKOVÁ, S., J. PAŘÍZKOVÁ a E. MALICHOVÁ. Dítě s nadváhou a jeho problémy. Praha: Portál, 2015. ISBN 978-80-262-0797-9.
FRAŇKOVÁ, S., J. PAŘÍZKOVÁ a E. MALICHOVÁ. Jídlo v životě dítěte a adolescenta: teorie, výzkum, praxe. Praha: Karolinum, 2013. ISBN 978-80-246-2247-7.
MACHOVÁ, Jitka a Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-5351-5.
KAPOUNOVÁ, Z., A. PACKOVÁ, J. PETROVÁ, J. SPÁČILOVÁ, A. STROSSEROVÁ a S. ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách: manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Praha: Raabe, 2019. ISBN 978-80-7496-328-5.
SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current media, 2019. ISBN 978-80-88129-44-8.
Seznam doporučené literatury
FRAŇKOVÁ, S., J. PAŘÍZKOVÁ a E. MALICHOVÁ. Dítě s nadváhou a jeho problémy. Praha: Portál, 2015. ISBN 978-80-262-0797-9.
FRAŇKOVÁ, S., J. PAŘÍZKOVÁ a E. MALICHOVÁ. Jídlo v životě dítěte a adolescenta: teorie, výzkum, praxe. Praha: Karolinum, 2013. ISBN 978-80-246-2247-7.
MACHOVÁ, Jitka a Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-5351-5.
KAPOUNOVÁ, Z., A. PACKOVÁ, J. PETROVÁ, J. SPÁČILOVÁ, A. STROSSEROVÁ a S. ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách: manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Praha: Raabe, 2019. ISBN 978-80-7496-328-5.
SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current media, 2019. ISBN 978-80-88129-44-8.