|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KCH / CHAS1
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KCH
/
CHAS1
|
Akademický rok
|
2018/2019
|
Akademický rok
|
2018/2019
|
Název
|
Chemie a společnost 1
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
2
Kred.
|
Forma zakončení
|
-
|
Forma zakončení
|
-
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
0 / -
|
8 / -
|
2 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
1 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Minimum (B + C) studentů
|
10
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je seznámení s významnými aplikacemi chemie v denním životě.
|
Požadavky na studenta
|
Absolvování zápočtového testu z probírané látky. Zpracování referátu na zvolené téma.
|
Obsah
|
Význam chemie pro současnou společnost.
Systém chemických věd, technické aplikace chemie.
Historie chemie a chemických výrob.
Chemie potravin.
Chemie výživy.
Chemie a lidské zdraví.
Chemie a energetika.
Exkurze do chemického (potravinářského) provozu.
Laboratorní demonstrace chemických procesů.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
-
Garanti:
PaedDr. Vladimír Sirotek, CSc. (100%),
-
Přednášející:
Doc. Ing. Tomáš Kovářík, Ph.D. (100%),
Doc. Ing. Tomáš Křenek, Ph.D. (100%),
Doc. Mgr. Václav Richtr, CSc. (100%),
PaedDr. Vladimír Sirotek, CSc. (100%),
Doc. Ing. Zdeněk Zloch, CSc. (100%),
|
Literatura
|
-
Doporučená:
Davídek, Jiří; Janíček, Gustav; Pokorný, Jan. Chemie potravin : Učebnice pro vys. školy chemickotechnologické. 1. vyd. Praha : SNTL, 1983.
-
Doporučená:
Sborník CHEMIE XIV-XIX. ZČU Plzeň, 1993.
-
Doporučená:
Solárová M., Lichtenberg K. Vybrané kapitoly z historie chemie. Paido Brno, 2000.
-
Doporučená:
Kvasničková E. Xenobiochemie. UK Praha, 1996.
-
Doporučená:
Základy chemických výrob : Celost. vysokošk. učebnice pro stud. pedagog. a přírodověd. fakult. 1. vyd. Praha : SPN, 1988.
-
Doporučená:
Janíček G., Halačka K. Základy výživy. SNTL Praha, 1985.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Kontaktní výuka
|
22
|
Příprava prezentace (referátu) [3-8]
|
10
|
Příprava na souhrnný test [6-30]
|
30
|
Celkem
|
62
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
základní znalosti chemie na úrovni střední školy |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
studenti umí vysvětlit význam chemie pro lidskou společnost. Vymezí chemickou vědu a technickou chemii v historickém vývoji. Uvedou do souvislostí chemii potravin, chemii výživy, chemii a lidské zdraví, chemii a energetiku. Navrhnou laboratorní demonstrace vybraných chemických procesů |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Test, |
Individuální prezentace, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška s aktivizací studentů, |
|
|
|
|