|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KCH / KCHB
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KCH
/
KCHB
|
Akademický rok
|
2013/2014
|
Akademický rok
|
2013/2014
|
Název
|
Kvasná chemie a biotechnologie
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
2
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
10
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Obeznámit se se základní charakteristikou kvasných procesů a porozumět nejvýznamnějším kvasným výrobám.
|
Požadavky na studenta
|
Prokázat shopnost orientace v dané problematice u zkoušky.
|
Obsah
|
1. přednáška
Úvod
Charakteristika kvasné (fermentační) chemie. Historie. Klasické fermentační procesy. Historické prameny. Vývoj - přechod na průmyslový charakter. Rozvoj mikrobiologie a enzymologie - L. Pasteur. Rozvoj znalostí enzymových reakcí. Zavádění teoretických poznatků do průmyslové praxe.
2. přednáška
Substráty pro kvasnou chemii
Sacharidy. Dusíkaté látky - aminokyseliny. Nejdůležitější přírodní zdroje: polysacharidy, štěpení škrobu, štěpení oligosacharidů, anaerobní glykolýza.
3. přednáška
Výroba piva
Výroba sladu: Aktivace a tvorba enzymů. Amylolytické enzymy, štěpení bílkovin, štěpení b-glukanů, štěpení lipidů.
Rmutování - výroba sladiny: Působení sladových enzymů: amylasy, proteasy, lipasy, b-glukanasy. Různé postupy rmutování. Vliv varné vody.
4. přednáška
Chmelovar
Změny substrátu během chmelovaru. Hořké látky chmele - přechod na rozpustnou formu. Chmelové silice. Chmelové polyfenoly. Sladové polyfenoly. Složení mladiny.
5. přednáška
Kvašení mladiny
Vlastnosti a složení piva. Analýzy mladiny a piva. Ballingovy attenuační zákony. Druhy piva. Fyziologické účinky piva.
6. přednáška
Výroba vína
Postupy výroby různých druhů vína. Složení moštu. Postup kvašení. Odrůdy vína. Výroba šumivých vín. Školení vína. Úprava vína před stáčením. Fyziologické vlastnosti - francouzský paradox. Analýzy vína. Druhy vín - příklady.
7. přednáška
Výroba lihu
Technologický postup. Suroviny pro výrobu lihu. Složení melasy. Použití celulosových substrátů. Použití obilí. Postupy destilace - rektifikace lihu.
8. přednáška
Výroba droždí
Biochemie kvašení za aerobních podmínek. Pasteurův efekt. Technologický postup výroby droždí. Krmné droždí - suroviny.
9. přednáška
Výroba lihovin
Druhy lihovin. Nejdůležitější druhy, rozdělení a názvy. Technologické postupy.
10. přednáška
Výroba octa a organických kyselin
11. přednáška
Netradiční fermentační postupy
Výroba enzymů. Výroba organických rozpouštědel. Výroba antibiotik. Transformace přírodních látek. Genové manipulace.
12. přednáška
Exkurze do vybraného podniku (pivovar, lihovar, vinařský závod).
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Doporučená:
Davídek, Jiří; Janíček, Gustav; Pokorný, Jan. Chemie potravin : Učebnice pro vys. školy chemickotechnologické. 1. vyd. Praha : SNTL, 1983.
-
Doporučená:
Dyr J. Kvasná chemie a technologie. SNTL Praha, 1965.
-
Doporučená:
Šícha V., Vodrážka Z., Králová B.L. Potravinářská biochemie. SNTL/Alfa Praha, 1981.
-
Doporučená:
Basařová G., Čepička J. Sladařství a pivovarství. SNTL Praha, 1965.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Příprava na zkoušku [10-60]
|
40
|
Účast na exkurzi [reálný počet hodin - max. 8h/den]
|
4
|
Kontaktní výuka
|
13
|
Celkem
|
57
|
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
Znalosti z biochemie, zejména metabolismus a enzymové reakce. |
Získané způsobilosti |
Studenti jsou schopni:
- popsat podstatu metabolických drah při kvasných pochodech,
- vysvětlit principy výroby sladu a piva,
- vysvětlit principy výroby vína a destilátů,
- formulovat děje při výrobě lihu a droždí,
- zhodnotit netradiční fermentační pochody. |
Vyučovací metody |
- Přednáška
- Exkurze, výuka v terénu
|
Hodnotící metody |
|
|
|
|