|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KPS / VYPB
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KPS
/
VYPB
|
Akademický rok
|
2019/2020
|
Akademický rok
|
2019/2020
|
Název
|
Výživa a poživatiny B
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
3
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
-
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
35 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Minimum (B + C) studentů
|
1
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ne
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ne
|
Vyučovací jazyk
|
-
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Periodicita |
každý rok
|
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Předmět je zaměřený na rozvoj odborných kompetencí z oblasti výživy, stravování a nauky o poživatinách. Student si na úrovni zapamatování, porozumění a aplikace osvojí klíčové pojmy z problematiky, která se vztahuje k teorii výživy člověka a základní technologii výroby vybraných potravin. Součástí předmětu je analýza jednotlivých potravin a jídelníčků dle zásad racionální výživy.
|
Požadavky na studenta
|
> Orientace v odborné literatuře
> Aktivní účast na výuce
> Seminární úkol
> Zkouška
|
Obsah
|
1.Tekutiny, nápoje
2.Zásady tvorby jídelníčku
3.Výživa dětí kojeneckého věku
4.Výživa těhotných žen a kojících matek
5.Výživa dětí od 1 do 3 let
6.Výživa dětí předškolního a školního věku
7.Výživa dospělých
8.Výživa v období stáří
9.Výživa ve sportu
10.Alternativní výživové směry: vegetariánství, veganství, makrobiotika
11.Alternativní výživové směry: dělená strava, středomořská strava
12.Alternativní výživové směry: výživa podle krevních skupin, výživa na principu fastfood
13.Shrnutí, evaluace výuky
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Dostálová, Jana, 1943-. Potravinářské zbožíznalství : technologie potravin / Jana Dostálová, Pavel Kadlec a kolektiv. Ostrava : Key Publishing, 2014, 2014. ISBN 978-80-7418-208-2.
-
Základní:
Turek, Bohumil, 1935-. Výživa ve stáří / Bohumil Turek, Jana Dostálová. Praha : Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1996, 1996. ISBN 80-85120-54-2.
-
Základní:
Illková, Olga, 1956-. Zdravá výživa malých dětí / Olga Illková, Lucie Nečasová, Zdeňka Daňková. Praha : Portál, 2009, 2009. ISBN 978-80-7367-625-4.
-
Doporučená:
Fořt, Petr, 1946-. Co jíme a pijeme? : výživa pro 3. tisíciletí / Petr Fořt. Praha : Olympia, 2003, 2003. ISBN 80-7033-814-8.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40]
|
20
|
Příprava na zkoušku [10-60]
|
60
|
Celkem
|
80
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
Vymezit základní pojmy z oblasti výživy a nauky o poživatinách. |
Popsat principy racionální výživy. |
Charakterizovat pyramidu zdravé výživy. |
Vysvětlit systém kontroly potravin v rámci EU. |
Podrobně popsat a charakterizovat trávicí soustavu. |
Definovat z pohledu biochemie základní živiny: sacharidy, bílkoviny, lipidy, vitamíny, minerální látky. |
Vysvětlit metabolismus živin. |
Charakterizovat a popsat význam jednotlivých skupin potravin: obilovin, luštěnin, masa, mléka, ovoce a zeleniny. |
Odborné dovednosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že student před zahájením výuky dokáže: |
Znázornit a sestavit pyramidu zdravé výživy podle různých přístupů. |
Kriticky zhodnotit pyramidu zdravé výživy podle různých přístupů. |
Posoudit vhodnost jednotlivých potravin z pohledu principu racionální výživy. |
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje, |
bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi, |
bc. studium: uplatňuje při řešení problémů vhodné metody a dříve získané vědomosti a dovednosti, kromě analytického a kritického myšlení využívá i myšlení tvořivé s použitím představivosti a intuice, |
bc. studium: efektivně využívá dostupné prostředky komunikace, verbální i neverbální, včetně symbolických a grafických vyjádření informací různého typu, |
bc. studium: rozumí sdělením různého typu v různých komunikačních situacích, správně interpretuje přijímaná sdělení a věcně argumentuje; v nejasných nebo sporných komunikačních situacích pomáhá dosáhnout porozumění, |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
Vysvětlit význam tekutin ve výživě člověka. |
Charakterizovat jednotlivé nápoje a posoudí jejich vhodnost užívání. |
Popsat principy tvorby jídelníčku podle zásad racionální výživy. |
Charakterizovat zásady racionální výživy podle jednotlivých věkových skupin |
Definovat principy výživy ve sportu. |
Vysvětlit pojem alternativní výživové směry. |
Popsat vybrané alternativní směry ve výživě. |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
Doporučit vhodné nápoje pro celodenní užívání. |
Konstruktivně zhodnotit vhodnost alternativních směrů ve výživě z pohledu principů racionální výživy. |
Sestavit jídelníček pro jednotlivé věkové skupiny podle zásad racionální výživy. |
Obecné způsobilosti - po absolvování předmětu je student schopen: |
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
bc. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru, |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Kombinovaná zkouška, |
Seminární práce, |
Odborné dovednosti - odborné dovednosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Kombinovaná zkouška, |
Seminární práce, |
Obecné způsobilosti - obecné způsobilosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Kombinovaná zkouška, |
Seminární práce, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Samostudium, |
Odborné dovednosti - pro dosažení odborných dovedností jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Samostudium, |
Obecné způsobilosti - pro dosažení obecných způsobilostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Samostudium, |
|
|
|
|