Diplomová práce se zabývá možností stravování žáků na základních školách. Práce
je rozdělena na část teoretickou a praktickou.
Teoretická část diplomové práce je rozdělena do kapitol, které shrnují historii školního stravování na základních školách, současné stravování a porovnání školního stravování ve vybraných zemích.
Historie školního stravování zahrnuje nejenom vývoj školních jídelen, ale také i školních bufetů a prodejních automatů. Další kapitola rozebírá stravování jídelen, bufetů a automatů v současné době. V této kapitole jsou zmíněné také hygienické předpisy a legislativa, která souvisí se školním stravováním. Poslední část kapitoly je zaměřena na projekty, které podporují zdravé školní stravování Školní mléko a Ovoce do škol. Poslední kapitola teoretické části je zaměřena na stravování ve školních jídelnách a bufetech ve vybraných zemích Francie, Velká Británie, USA a Německo.
Praktická část diplomové práce zjišťuje dotazníkovou metodou, zda jsou žáci spokojeni se školní jídelnou a bufetem. Veškerá získaná data byla vyhodnocena a zpracována do tabulek a grafů.
Annotation in English
Diploma thesis deals with the possibility of catering for pupils in primary schools. The work is divided into theoretical and practical parts.
The theoretical part of my thesis is divided into chapters that summarize the history of school meals in primary schools, the current eating and comparison of school meals in selected countries.
History of school meals includes not only the development of school canteens,
but also school buffets and vending machines. The next chapter discusses eating snack bars and vending machines at present. This chapter sets also mentioned health regulations and legislation that relates to the school eating. The last part of the chapter focuses on projects that promote healthy school meals - School Milk and School Fruit.
The last chapter focuses on the alimentation in a school canteens and buffets in selected countries - France, Great Britain, USA and Germany.
The practical part questionnaire method determines whether students are satisfied with the canteen and buffets. All obtained data were evaluated and processed into tables and graphs.
Keywords
školní stravování, jídelna, školní bufet, prodejní automat, legislativa
Keywords in English
school meal, school canteens, school cafeteria, vending machine, legislation
Length of the covering note
73 s. (79 332 znaků)
Language
CZ
Annotation
Diplomová práce se zabývá možností stravování žáků na základních školách. Práce
je rozdělena na část teoretickou a praktickou.
Teoretická část diplomové práce je rozdělena do kapitol, které shrnují historii školního stravování na základních školách, současné stravování a porovnání školního stravování ve vybraných zemích.
Historie školního stravování zahrnuje nejenom vývoj školních jídelen, ale také i školních bufetů a prodejních automatů. Další kapitola rozebírá stravování jídelen, bufetů a automatů v současné době. V této kapitole jsou zmíněné také hygienické předpisy a legislativa, která souvisí se školním stravováním. Poslední část kapitoly je zaměřena na projekty, které podporují zdravé školní stravování Školní mléko a Ovoce do škol. Poslední kapitola teoretické části je zaměřena na stravování ve školních jídelnách a bufetech ve vybraných zemích Francie, Velká Británie, USA a Německo.
Praktická část diplomové práce zjišťuje dotazníkovou metodou, zda jsou žáci spokojeni se školní jídelnou a bufetem. Veškerá získaná data byla vyhodnocena a zpracována do tabulek a grafů.
Annotation in English
Diploma thesis deals with the possibility of catering for pupils in primary schools. The work is divided into theoretical and practical parts.
The theoretical part of my thesis is divided into chapters that summarize the history of school meals in primary schools, the current eating and comparison of school meals in selected countries.
History of school meals includes not only the development of school canteens,
but also school buffets and vending machines. The next chapter discusses eating snack bars and vending machines at present. This chapter sets also mentioned health regulations and legislation that relates to the school eating. The last part of the chapter focuses on projects that promote healthy school meals - School Milk and School Fruit.
The last chapter focuses on the alimentation in a school canteens and buffets in selected countries - France, Great Britain, USA and Germany.
The practical part questionnaire method determines whether students are satisfied with the canteen and buffets. All obtained data were evaluated and processed into tables and graphs.
Keywords
školní stravování, jídelna, školní bufet, prodejní automat, legislativa
Keywords in English
school meal, school canteens, school cafeteria, vending machine, legislation
Research Plan
Prostudování literatury
Analýza a komparace odborných informací
Stanovení cíle diplomové práce
Vypracování osnovy
Zpracování diplomové práce, teoreticko-aplikační charakter
Praktické závěry a doporučení pro praxi
Research Plan
Prostudování literatury
Analýza a komparace odborných informací
Stanovení cíle diplomové práce
Vypracování osnovy
Zpracování diplomové práce, teoreticko-aplikační charakter
Praktické závěry a doporučení pro praxi
Recommended resources
NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vyd. 1. Jinočany: H, 2003. ISBN 80-860-2293-5.
KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Vyd. 1. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0736-5.
PIŤHA, Jan a POLEDNE, Rudolf. Zdravá výživa pro každý den. Vyd. 1. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
FOŘT, Petr a POLEDNE, Rudolf. Stop dětské obezitě: co vědět, aby nebylo pozdě. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2004. ISBN 80-249-0418-7.
FOŘT, Petr a POLEDNE, Rudolf. Moderní výživa pro děti: co vědět, aby nebylo pozdě. 2., přeprac. a aktualiz. vyd. Praha: Metramedia, 2000. ISBN 80-238-5498-4.
FRAŇKOVÁ, Slávka, ODEHNAL, Jiří a PAŘÍZKOVÁ, Jana. Výživa a vývoj osobnosti dítěte: co vědět, aby nebylo pozdě. Vyd. 1. Praha: HZ Editio, 2000. ISBN 80-860-0932-7.
Recommended resources
NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vyd. 1. Jinočany: H, 2003. ISBN 80-860-2293-5.
KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Vyd. 1. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0736-5.
PIŤHA, Jan a POLEDNE, Rudolf. Zdravá výživa pro každý den. Vyd. 1. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
FOŘT, Petr a POLEDNE, Rudolf. Stop dětské obezitě: co vědět, aby nebylo pozdě. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2004. ISBN 80-249-0418-7.
FOŘT, Petr a POLEDNE, Rudolf. Moderní výživa pro děti: co vědět, aby nebylo pozdě. 2., přeprac. a aktualiz. vyd. Praha: Metramedia, 2000. ISBN 80-238-5498-4.
FRAŇKOVÁ, Slávka, ODEHNAL, Jiří a PAŘÍZKOVÁ, Jana. Výživa a vývoj osobnosti dítěte: co vědět, aby nebylo pozdě. Vyd. 1. Praha: HZ Editio, 2000. ISBN 80-860-0932-7.