Bakalářská práce se zabývá potravními preferencemi raka kamenáče, Austropotamobius torrentium. Raci byli odchyceni na podzim a v zimě roku 2019 a následně chováni v laboratorních podmínkách. Samotný experiment měl 2 části - sledování nekrmených a následně i krmených jedinců, kteří byli zvyklí na určitý druh potravy. Vedle samotných potravních preferencí byla také vyhodnocena výběrovost raků a stanoven průměrný čas konzumace.
Annotation in English
Bachelor thesis deals with the food preferences of stone crayfish, Austropotamobius torrentium. Crayfish were captured in autumn and winter in the year 2019 and then they were kept in laboratory conditions. The experiment itself had 2 parts - monitoring of unfed and then also fed individuals, who were used to a certain type of food. In addition to the food preferences themselves, the selectivity of crayfish was also evaluated and the average time of consumption was determined.
Keywords
rak kamenáč, potrava, potravní preference
Keywords in English
stone crayfish, food, food preferences
Length of the covering note
47 s. (69 375 znaků)
Language
CZ
Annotation
Bakalářská práce se zabývá potravními preferencemi raka kamenáče, Austropotamobius torrentium. Raci byli odchyceni na podzim a v zimě roku 2019 a následně chováni v laboratorních podmínkách. Samotný experiment měl 2 části - sledování nekrmených a následně i krmených jedinců, kteří byli zvyklí na určitý druh potravy. Vedle samotných potravních preferencí byla také vyhodnocena výběrovost raků a stanoven průměrný čas konzumace.
Annotation in English
Bachelor thesis deals with the food preferences of stone crayfish, Austropotamobius torrentium. Crayfish were captured in autumn and winter in the year 2019 and then they were kept in laboratory conditions. The experiment itself had 2 parts - monitoring of unfed and then also fed individuals, who were used to a certain type of food. In addition to the food preferences themselves, the selectivity of crayfish was also evaluated and the average time of consumption was determined.
Keywords
rak kamenáč, potrava, potravní preference
Keywords in English
stone crayfish, food, food preferences
Research Plan
Odchytit minimálně 4 samce a 4 samice různých velikostních kategorií ze dvou toků.
Chovat ulovené jedince v laboratorních podmínkách.
Zjistit potravní preference jednotlivých jedinců v expereimentech se simlutánně a sekvenčně podávanou různou potravou.
Zjistit racion jednotlivých jedinců.
Vyhodnotit získaná data a diskutovat výsledky v kontextu známých údajů o potravě dalších druhů raků.
Research Plan
Odchytit minimálně 4 samce a 4 samice různých velikostních kategorií ze dvou toků.
Chovat ulovené jedince v laboratorních podmínkách.
Zjistit potravní preference jednotlivých jedinců v expereimentech se simlutánně a sekvenčně podávanou různou potravou.
Zjistit racion jednotlivých jedinců.
Vyhodnotit získaná data a diskutovat výsledky v kontextu známých údajů o potravě dalších druhů raků.
Recommended resources
Barki, A., Gur, N., Karplus, I. 2001. Management of interspecific food competition in fish-crayfish communal culture: the effects of the spatial and temporal separation of feed. Aquaculture 201: 343-354.
D´Abramo, L. R., Robinson, E. H. 1989. Nutrition of crayfish. Reviews In Aquatic Sciences 1(4): 711-728.
Dorn, N. J., Mittelbach, G. G. 1999. More than predator and prey: a review of interactions between fish and crayfish. Vie et Milieu 49(4): 229-237.
Gherardi, F., Acquistapace, P., Santini, G. 2004. Food selection in freshwater omnivores: a case study of crayfish Austropotamobius pallipes. Archiv für Hydrobiologie 159(3): 357-376.
Recommended resources
Barki, A., Gur, N., Karplus, I. 2001. Management of interspecific food competition in fish-crayfish communal culture: the effects of the spatial and temporal separation of feed. Aquaculture 201: 343-354.
D´Abramo, L. R., Robinson, E. H. 1989. Nutrition of crayfish. Reviews In Aquatic Sciences 1(4): 711-728.
Dorn, N. J., Mittelbach, G. G. 1999. More than predator and prey: a review of interactions between fish and crayfish. Vie et Milieu 49(4): 229-237.
Gherardi, F., Acquistapace, P., Santini, G. 2004. Food selection in freshwater omnivores: a case study of crayfish Austropotamobius pallipes. Archiv für Hydrobiologie 159(3): 357-376.