|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KPS / VYŽV
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KPS
/
VYŽV
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Výživa člověka
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
3
Kred.
|
Forma zakončení
|
Ústní
|
Forma zakončení
|
Ústní
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
-
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
10
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
-
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Periodicita |
každý rok
|
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Předmět je zaměřený na celkovou problematiku výživy člověka jako na jeden z faktoru zdravého životního stylu a na jedno z klíčových témat aprobačního předmětu Výchova ke zdraví. Jeho cílem je poskytnout informace o základních živinách (tuky, sacharidy, bílkoviny, vitamíny, minerální látky), o významu a složení jednotlivých poživatin. Součástí předmětu je poskytnout informace o racionální výživě a alternativních směrech ve výživě.
|
Požadavky na studenta
|
1. Seminární úkol aplikačního charakteru z oblasti výživy člověka.
2. Ústní zkouška.
|
Obsah
|
1. Základní pojmy - vymezení oboru výživa, výživa jako základní faktor životního stylu.
2. Energetická a biologická hodnota stravy. Metabolismus a výživa lidského organismu.
3. Zásady racionální výživy.
4. Bílkoviny, tuky, sacharidy ve výživě.
5. Minerální látky a vitamíny ve výživě.
6. Analýza vybraných poživatin - mléko, vejce.
7. Analýza vybraných poživatin - maso, ryby, tuky.
8. Rostlinná strava ve výživě - obilniny a obiloviny, ovoce, zelenina, luštěniny.
9. Funkční potraviny a aditivní látky ve výživě.
10.Probiotika, prebiotika a synbiotika. Antioxidanty ve výživě.
11.Vybrané alternativní směry ve výživě - vegetariánství, makrobiotika.
12.Vybrané alternativní směry ve výživě - dělená strava, výživa podle krevních skupin, středomořská strava.
13.Shrnutí, evaluace výuky.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Doporučená:
ROGER, J.D.P. Kniha o zdravé výživě.. Praha: Advent,, 1995.
-
Doporučená:
BULKOVÁ, V. Poživatiny.
-
Doporučená:
BULKOVÁ, V. Rostlinné potraviny.
-
Doporučená:
CHRPOVÁ, D. S výživou zdravě po celý rok.
-
Doporučená:
PÁNEK, V. Výživa a výživová politika..
-
Doporučená:
BLATTNÁ,J., DOSTÁLOVÁ, I. Výživa na začátku 21.století.. Praha: Společnost pro výživu Nadace NutriVIT,, 2005.
-
Doporučená:
KUNOVÁ,V. Zdravá výživa.. Praha: Grada Publishing,, 2004.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Kontaktní výuka
|
26
|
Projekt individuální [40]
|
30
|
Příprava na souhrnný test [6-30]
|
20
|
Celkem
|
76
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
základy biologie a chemie |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
student rozumí: - souvislostem oboru - poznatky aplikuje do oblasti aprobačního předmětu Výchova ke zdraví na ZŠ a SŠ |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Ústní zkouška, |
Seminární práce, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Řešení problémů, |
|
|
|
|