Bakalářská práce na téma ?stravování předškolních dětí? je rozdělena na část
teoretickou a praktickou.
Teoretická část se zaměřuje na různé sociální vlivy, které na dítě předškolního věku
působí, na kulturu stolování, na jednotlivé složky výživy. Dále se zabývá rámcovým
vzdělávacím programem a tím, jak jednotlivé oblasti vzdělávání souvisí se stravováním a
stolováním.
V praktické části jsou zpracované dvě metody výzkumu ? přímé pozorování dětí a
dotazník adresovaný rodičům. Cílem bylo zjistit stravovací návyky dětí v mateřské škole a
v jejich rodinách.
Annotation in English
The topic of my bachelor final work is ?Catering of pre-school children?. It is divided
into two parts: theoretical and practical.
The theoretical part aims at various social influence which have an effect on preschool
children, banket etiquette and individual nutrition elements. It also deals with the
curriculum and how the individual parts of education are relation to catering and banket.
There are made two research methods in the practical parts: the direct observation of
children and the questionnaire for parents. The aim was to find out catering habits of children
in kindergarten and in thein families.
Keywords
předškolní věk, mateřská škola, stolování dětí, výživa, stravování dětí
Keywords in English
preschool age, kindergarten, banket of children, nutrition, catering of children
Length of the covering note
50 s. (56 935)
Language
CZ
Annotation
Bakalářská práce na téma ?stravování předškolních dětí? je rozdělena na část
teoretickou a praktickou.
Teoretická část se zaměřuje na různé sociální vlivy, které na dítě předškolního věku
působí, na kulturu stolování, na jednotlivé složky výživy. Dále se zabývá rámcovým
vzdělávacím programem a tím, jak jednotlivé oblasti vzdělávání souvisí se stravováním a
stolováním.
V praktické části jsou zpracované dvě metody výzkumu ? přímé pozorování dětí a
dotazník adresovaný rodičům. Cílem bylo zjistit stravovací návyky dětí v mateřské škole a
v jejich rodinách.
Annotation in English
The topic of my bachelor final work is ?Catering of pre-school children?. It is divided
into two parts: theoretical and practical.
The theoretical part aims at various social influence which have an effect on preschool
children, banket etiquette and individual nutrition elements. It also deals with the
curriculum and how the individual parts of education are relation to catering and banket.
There are made two research methods in the practical parts: the direct observation of
children and the questionnaire for parents. The aim was to find out catering habits of children
in kindergarten and in thein families.
Keywords
předškolní věk, mateřská škola, stolování dětí, výživa, stravování dětí
Keywords in English
preschool age, kindergarten, banket of children, nutrition, catering of children
Research Plan
1. Zpracování projektu práce\\
2. Sběr a analýza odborné literatury\\
3. Realizace projektu práce\\
4. Závěry a doporučení pro praxi\\
5. Zpracování 5 stran tezí práce\\
6. Zpracování a odevzdání DP, BP i v elektronické podobě\\
Research Plan
1. Zpracování projektu práce\\
2. Sběr a analýza odborné literatury\\
3. Realizace projektu práce\\
4. Závěry a doporučení pro praxi\\
5. Zpracování 5 stran tezí práce\\
6. Zpracování a odevzdání DP, BP i v elektronické podobě\\
Recommended resources
SMOLÍKOVÁ, K. aj. Rámcový vzdělávací program. Praha: Výzkumný ústav pedagogický, 2004. ISBN 80-87000-00-5.\\
FRAŇKOVÁ, S.; ODEHNAL, J.; PAŘÍZKOVÁ, J. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha: HZ Editio, 2000. ISBN 80-86009-32-7.\\
FRAŇKOVÁ, S.; DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0548-1.\\
ILLKOVÁ, O.; VAŠÍČKOVÁ, Z. Zdravá výživa v mateřské škole. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-890-2.\\
FRUHNAUF, P. aj. Fyziologie a patologie dětské výživy. Praha: Karolinum, 2000. ISBN 80-246-0069-2.\\
Recommended resources
SMOLÍKOVÁ, K. aj. Rámcový vzdělávací program. Praha: Výzkumný ústav pedagogický, 2004. ISBN 80-87000-00-5.\\
FRAŇKOVÁ, S.; ODEHNAL, J.; PAŘÍZKOVÁ, J. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha: HZ Editio, 2000. ISBN 80-86009-32-7.\\
FRAŇKOVÁ, S.; DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0548-1.\\
ILLKOVÁ, O.; VAŠÍČKOVÁ, Z. Zdravá výživa v mateřské škole. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-890-2.\\
FRUHNAUF, P. aj. Fyziologie a patologie dětské výživy. Praha: Karolinum, 2000. ISBN 80-246-0069-2.\\