Tématem této bakalářské práce jsou ?Zvláštnosti Bretaně? (Spécifités de la Bretagne). Práce je rozdělena do čtyř kapitol. Velká část práce je věnována keltské civilizaci na území Bretaně a jejich vlivu na historický vývoj regionu. Zároveň i nastiňuje vliv Keltů na současnou podobu Bretaně ? řeč, kulturu apod. Dále se zabývá současnou podobu Bretaně a jejími zvláštnostmi. První část práce se zabývá příchodem Keltů na bretonské území a jejich historií, vlivu na náboženství a jeho současnou podobu, a keltským legendám v Bretani. Druhá část se zabývá obyvateli Bretaně, bretonskými národními symboly, krajinou a podnebí a jejich vlivu na povahu Bretonců, a bretonským jazykem. Třetí část je orientována na gastronomii, zdroje obživy a místní kulinářské speciality. Poslední kapitola je věnována tzv. ?Tour de Bretagne?, kterou jsme pojali jako cestu po významných památkách Bretaně.
Annotation in English
This thesis called Specialities of Brittany is focusing on today´s look of Brittany and her curiosities. Thesis is divided in 4 parts. Much of thesis is describing Celtic civilization on territory of Brittany and influence of Celts on historical development of region. Thesis also shows influence of Celts on today´s face of Brittany ? language, culture, and so on. First part is about arrival of Celts to Brittany´s area and their history, influence on religion and today´s face and Celtic´s myths in Brittany. Second part describes inhabitants of Brittany, national symbols, landscape and climate and its influence on character of Brittany inhabitants and their language. Third part illustrates gastronomy, sources of sustenance and local culinary specialities.
Last chapter is about ?Tour de Bretagne?, which I conceived as a tour of important sights of Brittany.
Keywords
Bretaň, zvláštnosti, francouzský region, keltská civilizace, Keltové v Bretani, historie, symboly Bretaně, gastornomie, památky
Keywords in English
Brittany, specialities of Brittany, French region, Celtic cilisation, Celts in Brittany, history, symbols of Brittany, gastronomie, monuments
Length of the covering note
60
Language
CZ
Annotation
Tématem této bakalářské práce jsou ?Zvláštnosti Bretaně? (Spécifités de la Bretagne). Práce je rozdělena do čtyř kapitol. Velká část práce je věnována keltské civilizaci na území Bretaně a jejich vlivu na historický vývoj regionu. Zároveň i nastiňuje vliv Keltů na současnou podobu Bretaně ? řeč, kulturu apod. Dále se zabývá současnou podobu Bretaně a jejími zvláštnostmi. První část práce se zabývá příchodem Keltů na bretonské území a jejich historií, vlivu na náboženství a jeho současnou podobu, a keltským legendám v Bretani. Druhá část se zabývá obyvateli Bretaně, bretonskými národními symboly, krajinou a podnebí a jejich vlivu na povahu Bretonců, a bretonským jazykem. Třetí část je orientována na gastronomii, zdroje obživy a místní kulinářské speciality. Poslední kapitola je věnována tzv. ?Tour de Bretagne?, kterou jsme pojali jako cestu po významných památkách Bretaně.
Annotation in English
This thesis called Specialities of Brittany is focusing on today´s look of Brittany and her curiosities. Thesis is divided in 4 parts. Much of thesis is describing Celtic civilization on territory of Brittany and influence of Celts on historical development of region. Thesis also shows influence of Celts on today´s face of Brittany ? language, culture, and so on. First part is about arrival of Celts to Brittany´s area and their history, influence on religion and today´s face and Celtic´s myths in Brittany. Second part describes inhabitants of Brittany, national symbols, landscape and climate and its influence on character of Brittany inhabitants and their language. Third part illustrates gastronomy, sources of sustenance and local culinary specialities.
Last chapter is about ?Tour de Bretagne?, which I conceived as a tour of important sights of Brittany.
Keywords
Bretaň, zvláštnosti, francouzský region, keltská civilizace, Keltové v Bretani, historie, symboly Bretaně, gastornomie, památky
Keywords in English
Brittany, specialities of Brittany, French region, Celtic cilisation, Celts in Brittany, history, symbols of Brittany, gastronomie, monuments
Research Plan
ÚVOD: objasnění výběru tématu, stručný obsah práce
HISTORIE: 3000 l.př.n.l (menhiry), příchod Keltů, až po novověk
GEOGRAFIE: ostrovy, departmenty, obyvatelstvo, jazyk, náboženství
SYMBOLY: specifika Bretaně - architektura, gastronomie, tradice, co jinde nenajdete
ZÁVĚR: shrnutí poznatků
Research Plan
ÚVOD: objasnění výběru tématu, stručný obsah práce
HISTORIE: 3000 l.př.n.l (menhiry), příchod Keltů, až po novověk
GEOGRAFIE: ostrovy, departmenty, obyvatelstvo, jazyk, náboženství
SYMBOLY: specifika Bretaně - architektura, gastronomie, tradice, co jinde nenajdete
ZÁVĚR: shrnutí poznatků
Recommended resources
Kožík F.: Bretaň - dcera oceánu, Břeclav, Moraviapress, 2001
Ward G.: Bretaň & Normandie, Brno, Jota, 2005
Mussat A.: Arts et cultures de Bretagne, Paris, Berger-Levrault, 1979
Recouvrance S.: Bretagne, Jean-Paul Gisserot, 1997
Graveline N.: Beauté de la Bretagne, Paris, Minerva, 1997
Recommended resources
Kožík F.: Bretaň - dcera oceánu, Břeclav, Moraviapress, 2001
Ward G.: Bretaň & Normandie, Brno, Jota, 2005
Mussat A.: Arts et cultures de Bretagne, Paris, Berger-Levrault, 1979
Recouvrance S.: Bretagne, Jean-Paul Gisserot, 1997
Graveline N.: Beauté de la Bretagne, Paris, Minerva, 1997