Tato práce je zaměřena na argentometrické stanovení chloridu sodného v bramborových lupíncích. Cílem práce bylo nalézt postup, kterým lze určit množství chloridu sodného v bramborových lupíncích. Je velmi důležité, aby tato metoda byla spolehlivá, praktická a rychlá. Zároveň by tento postup měl být aplikovatelný na středních školách. Podstatná část této práce je zaměřena na určení NaCl obsaženého v různých vzorcích brambůrků a porovnání s hodnotami uvedenými na obalu. Vedle chemického stanovení je práce rozšířena o senzorickou analýzu. Tato metoda je vhodná pro různé druhy bramborových lupínků. Byl připraven pracovní list pro laboratorní cvičení na středních školách a je také součástí této práce.
Annotation in English
This work was focused on argentometric determination of sodium chloride in potato chips. The aim of this work was to find out a procedure that would help to reliably, practically and quickly measure the amount of the sodium chloride in potato chips. Parallelly this procedure should be easy and undemanding so that it could be applicable to secondary schools. A significant part of this work is focused on the determination of sodium chloride contained in the different samples of chips, and should compare it with the values indicated on the packaging. This work is also complemented by sensory analysis. The method is applicable for various kinds of potato chips. Worksheet for laboratory practice in secondary school was prepared and it is a component of this work too.
Sodium chloride, potato chips, argentometric determination of sodium chloride
Length of the covering note
41 s.
Language
CZ
Annotation
Tato práce je zaměřena na argentometrické stanovení chloridu sodného v bramborových lupíncích. Cílem práce bylo nalézt postup, kterým lze určit množství chloridu sodného v bramborových lupíncích. Je velmi důležité, aby tato metoda byla spolehlivá, praktická a rychlá. Zároveň by tento postup měl být aplikovatelný na středních školách. Podstatná část této práce je zaměřena na určení NaCl obsaženého v různých vzorcích brambůrků a porovnání s hodnotami uvedenými na obalu. Vedle chemického stanovení je práce rozšířena o senzorickou analýzu. Tato metoda je vhodná pro různé druhy bramborových lupínků. Byl připraven pracovní list pro laboratorní cvičení na středních školách a je také součástí této práce.
Annotation in English
This work was focused on argentometric determination of sodium chloride in potato chips. The aim of this work was to find out a procedure that would help to reliably, practically and quickly measure the amount of the sodium chloride in potato chips. Parallelly this procedure should be easy and undemanding so that it could be applicable to secondary schools. A significant part of this work is focused on the determination of sodium chloride contained in the different samples of chips, and should compare it with the values indicated on the packaging. This work is also complemented by sensory analysis. The method is applicable for various kinds of potato chips. Worksheet for laboratory practice in secondary school was prepared and it is a component of this work too.
Sodium chloride, potato chips, argentometric determination of sodium chloride
Research Plan
1. Prostudovat doporučenou literaturu.
2. Navrhnout postup stanovení chloridu sodného ve vybraném typu potravin.
3. Postup otestovat a připravit pracovní návod pro dané stanovení.
4. Připravený návod použít pro stanovení obsahu soli ve vybraných vzorcích.
Research Plan
1. Prostudovat doporučenou literaturu.
2. Navrhnout postup stanovení chloridu sodného ve vybraném typu potravin.
3. Postup otestovat a připravit pracovní návod pro dané stanovení.
4. Připravený návod použít pro stanovení obsahu soli ve vybraných vzorcích.
Recommended resources
Davídek J., Janíček G., Pokorný J.: Chemie potravin.SNTL, Praha 1983.
Hálková J., Rumíšková M., Rieglová J.: Analýza potravin. I.Straka, Újezd u Brna 2001.
Hálková J., Rumíšková M., Rieglová J.: Analýza potravin-laboratorní cvičení. I.Straka, Újezd u Brna 2001.
Pokorný J.: Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. Ústav zemědělských a potravinářských informací, Praha 1993.
Recommended resources
Davídek J., Janíček G., Pokorný J.: Chemie potravin.SNTL, Praha 1983.
Hálková J., Rumíšková M., Rieglová J.: Analýza potravin. I.Straka, Újezd u Brna 2001.
Hálková J., Rumíšková M., Rieglová J.: Analýza potravin-laboratorní cvičení. I.Straka, Újezd u Brna 2001.
Pokorný J.: Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. Ústav zemědělských a potravinářských informací, Praha 1993.
Enclosed appendices
1 pracovní návod
Appendices bound in thesis
illustrations, schemes, tables
Taken from the library
Yes
Full text of the thesis
Thesis defence evaluation
Very Good
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Metody stanovení chloridů.
Podmínky stanovení chloridových iontů Mohrovou metodou.
Senzorické hodnocení potravin.
Pracovní listy.