Tato práce si klade za cíl představit fungování francouzského systému označení kvality a původu, jež je určen k oficiálnímu hodnocení zemědělských a zemědělskopotravinářských produktů.
Tento systém se skládá ze čtyř evropských označení: Chráněného označení původu, Chráněného zeměpisného označení, Zaručené tradiční speciality, Ekologického zemědělství et dvou francouzských označení: Ověřeného označení původu a Label rouge.
Závěrečná část práce je věnována konkrétním příkladům produktů chráněných těmito označeními, jež jsou charakteristické pro regiony severní Francie.
Annotation in English
This work aims to introduce functioning of the French official system of Indications of Quality and Origin, which is used for evaluation of agricultural and agri-food products.
This system consists of four European indications: Protected designation of origin, Protected geographical indication, Traditional specialty guaranteed, Ecologic Agriculture and two French indications: Certified designation of origin and Label Rouge.
The final section is devoted to specific examples of products covered by these indications, that are characteristic for the regions of Northern France.
Keywords
Chráněné označení původu, Chráněné zeměpisného označení, Zaručená tradiční specialita, Ekologického zemědělství, Ověřené označení původu, Label rouge, zemědělské produkty, potravinářské produkty, systém označení kvality a původu, Evropská Unie, Francie.
Keywords in English
Protected designation of origin, Protected geographical indication, Traditional specialty guaranteed, Ecologic Agriculture, Certified designation of origin, Label Rouge, agricultural products, food products, Indications of Quality and Origin, European Union, France.
Length of the covering note
50
Language
FR
Annotation
Tato práce si klade za cíl představit fungování francouzského systému označení kvality a původu, jež je určen k oficiálnímu hodnocení zemědělských a zemědělskopotravinářských produktů.
Tento systém se skládá ze čtyř evropských označení: Chráněného označení původu, Chráněného zeměpisného označení, Zaručené tradiční speciality, Ekologického zemědělství et dvou francouzských označení: Ověřeného označení původu a Label rouge.
Závěrečná část práce je věnována konkrétním příkladům produktů chráněných těmito označeními, jež jsou charakteristické pro regiony severní Francie.
Annotation in English
This work aims to introduce functioning of the French official system of Indications of Quality and Origin, which is used for evaluation of agricultural and agri-food products.
This system consists of four European indications: Protected designation of origin, Protected geographical indication, Traditional specialty guaranteed, Ecologic Agriculture and two French indications: Certified designation of origin and Label Rouge.
The final section is devoted to specific examples of products covered by these indications, that are characteristic for the regions of Northern France.
Keywords
Chráněné označení původu, Chráněné zeměpisného označení, Zaručená tradiční specialita, Ekologického zemědělství, Ověřené označení původu, Label rouge, zemědělské produkty, potravinářské produkty, systém označení kvality a původu, Evropská Unie, Francie.
Keywords in English
Protected designation of origin, Protected geographical indication, Traditional specialty guaranteed, Ecologic Agriculture, Certified designation of origin, Label Rouge, agricultural products, food products, Indications of Quality and Origin, European Union, France.
Research Plan
Osnova:
1) Typické fr. vývozní artikly s chráněným označením, vývoz do zahraničí a jeho destinace, objem vývozu, celosvětové srovnání
2) Legislativa a druhové rozdělení chráněných označení
3) Rozdělení dle regionů (7 regionů + Wallonie)
-stručná charakteristika regionu a jeho hospodářství
-výčet produktů s chráněným označením původu + charakteristika, tradice
Zásady pro vypracování BP:
- shromáždit a prostudovat doporučenou literaturu
- seznámit se s teoretickými východisky nezbytnými pro zpracování daného tématu
- zpracovat zvolené téma s ohledem na vytyčené cíle BP
Harmonogram:
Student, který odevzdává bakalářskou práci k 30.4.2012, je povinen poprvé kontaktovat svého vedoucího BP nejdéle do 28.11. 2011.
Student je povinen průběžně pracovat na své BP a výsledky svého výzkumu konzultovat s vedoucím BP; v zimním semestru 2011 má být zahájena empirická práce a základní výzkum.
Posouzení předložené části BP školitelem práce vyžaduje 10 pracovních dnů.
Je doporučeno dokončit výzkum související s BP a stěžejní kapitoly do 27.2.2012.
Je doporučeno předložit finální verzi BP (nikoli vázanou/kroužkovou vazbu) vedoucímu práce do 3.4.2012. Student zodpovídá za správnost pravopisu, vedoucí BP není povinen opravovat pravopisné chyby.
Research Plan
Osnova:
1) Typické fr. vývozní artikly s chráněným označením, vývoz do zahraničí a jeho destinace, objem vývozu, celosvětové srovnání
2) Legislativa a druhové rozdělení chráněných označení
3) Rozdělení dle regionů (7 regionů + Wallonie)
-stručná charakteristika regionu a jeho hospodářství
-výčet produktů s chráněným označením původu + charakteristika, tradice
Zásady pro vypracování BP:
- shromáždit a prostudovat doporučenou literaturu
- seznámit se s teoretickými východisky nezbytnými pro zpracování daného tématu
- zpracovat zvolené téma s ohledem na vytyčené cíle BP
Harmonogram:
Student, který odevzdává bakalářskou práci k 30.4.2012, je povinen poprvé kontaktovat svého vedoucího BP nejdéle do 28.11. 2011.
Student je povinen průběžně pracovat na své BP a výsledky svého výzkumu konzultovat s vedoucím BP; v zimním semestru 2011 má být zahájena empirická práce a základní výzkum.
Posouzení předložené části BP školitelem práce vyžaduje 10 pracovních dnů.
Je doporučeno dokončit výzkum související s BP a stěžejní kapitoly do 27.2.2012.
Je doporučeno předložit finální verzi BP (nikoli vázanou/kroužkovou vazbu) vedoucímu práce do 3.4.2012. Student zodpovídá za správnost pravopisu, vedoucí BP není povinen opravovat pravopisné chyby.
Recommended resources
www.inra.fr
http://agriculture.gouv.fr/signes-de-qualite
http://ec.europa.eu/agriculture/quality/index_fr.htm
http://www.picodon-aoc.fr
www.economie.gouv.fr
http://cz.franceguide.com
Rey-Debove, Josette, Le Robert et clé international: Dictionnaire du francais. Paris: CLE International, 1999. Paris: DICTIONNAIRE LE ROBERT, 1999.
Autorský kolektiv pracovníků Lingea s.r.o., Lingea : francouzsko-český, česko-francouzský velký slovník. Brno: Lingea s.r.o., 2007.
Recommended resources
www.inra.fr
http://agriculture.gouv.fr/signes-de-qualite
http://ec.europa.eu/agriculture/quality/index_fr.htm
http://www.picodon-aoc.fr
www.economie.gouv.fr
http://cz.franceguide.com
Rey-Debove, Josette, Le Robert et clé international: Dictionnaire du francais. Paris: CLE International, 1999. Paris: DICTIONNAIRE LE ROBERT, 1999.
Autorský kolektiv pracovníků Lingea s.r.o., Lingea : francouzsko-český, česko-francouzský velký slovník. Brno: Lingea s.r.o., 2007.