Tato práce se zabývá gastronomií a jídelními lístky psanými ve francouzštině v restauračních zařízeních v Plzni. Popisuje francouzské přírodní podmínky, jednotlivé regiony a typické francouzské produkty. Zároveň sleduje vývoj skladby jídla ve Francii i v Čechách od středověku dodnes. V poslední části se pak zaměřuje situaci v Plzni, jídelníčky ve francouzštině a francouzské podniky. Cílem této práce je zjistit, zda jsou francouzsky psané jídelníčky v Plzni a zda tam existuje nějaký francouzský podnik.
Annotation in English
This bachelor´s thesis deals with the gastronomy and the menus written in French in the restaurants of Pilsen. It describes the natural conditions of France, particular regions and typical French products. It also follows the development of the constitution of food from the Middle Ages up today in France and in the Czech Republic too. The aim of this work is to find out if there are the cartes written in French in Pilsen and if there is a restaurant in French style.
Keywords
gastronomie, jídelní lístky, francouzština, restaurace, Francie, Plzeň, menu, pití, jídlo
Keywords in English
gastronomy, cartes, the French, restaurants, France, Pilsen, menu, drinks, foods
Length of the covering note
52 s. (72 703 znaků)
Language
FR
Annotation
Tato práce se zabývá gastronomií a jídelními lístky psanými ve francouzštině v restauračních zařízeních v Plzni. Popisuje francouzské přírodní podmínky, jednotlivé regiony a typické francouzské produkty. Zároveň sleduje vývoj skladby jídla ve Francii i v Čechách od středověku dodnes. V poslední části se pak zaměřuje situaci v Plzni, jídelníčky ve francouzštině a francouzské podniky. Cílem této práce je zjistit, zda jsou francouzsky psané jídelníčky v Plzni a zda tam existuje nějaký francouzský podnik.
Annotation in English
This bachelor´s thesis deals with the gastronomy and the menus written in French in the restaurants of Pilsen. It describes the natural conditions of France, particular regions and typical French products. It also follows the development of the constitution of food from the Middle Ages up today in France and in the Czech Republic too. The aim of this work is to find out if there are the cartes written in French in Pilsen and if there is a restaurant in French style.
Keywords
gastronomie, jídelní lístky, francouzština, restaurace, Francie, Plzeň, menu, pití, jídlo
Keywords in English
gastronomy, cartes, the French, restaurants, France, Pilsen, menu, drinks, foods
Research Plan
- průběžné konzultace s vedoucím bakalářské práce
- studium pramenů ohledně francouzské kuchyně a kuchařského umění
- studium francouzských kulturních reálií
- terénní výzkum v plzeňských restauracích, kavárnách, cukrárnách a jídelnách...
- analýza výsledků šetření
Research Plan
- průběžné konzultace s vedoucím bakalářské práce
- studium pramenů ohledně francouzské kuchyně a kuchařského umění
- studium francouzských kulturních reálií
- terénní výzkum v plzeňských restauracích, kavárnách, cukrárnách a jídelnách...
- analýza výsledků šetření
Recommended resources
ROBUCHON, Joël. Larousse gastronomique. Paris: Larousse, 1997. 1215p. ISBN 2-03-507300-6
PITTE, Jean-Robert. Gastronomie française. Paris: Fayard, 1991. 264p. ISBN 2-213-02406-5
CHUDÍKOVÁ, Helena. Francouzská kuchyně. Bratislava: Champagne avantage, 1992. 93p. ISBN 80-7150-027-5
ROWLEY, Anthony. A table! Paris: Découvertes Gallinard, 1994. 160p. ISBN 2-07-053271-2
WANNEPAIN, Jérome; RADIMSKÁ, Jitka; HANSE, Pascal. Introduction a la civilisation et a la culture françaises. České Budějovice: Jihočeská univerzita, Pedagogická fakulta, 2003. 145p. ISBN 80-7040-605-4
DOMINÉ, André. Culinaria Francie. Praha: Slovart, 2012. 468p. ISBN 978-80-7391-651-0
Recommended resources
ROBUCHON, Joël. Larousse gastronomique. Paris: Larousse, 1997. 1215p. ISBN 2-03-507300-6
PITTE, Jean-Robert. Gastronomie française. Paris: Fayard, 1991. 264p. ISBN 2-213-02406-5
CHUDÍKOVÁ, Helena. Francouzská kuchyně. Bratislava: Champagne avantage, 1992. 93p. ISBN 80-7150-027-5
ROWLEY, Anthony. A table! Paris: Découvertes Gallinard, 1994. 160p. ISBN 2-07-053271-2
WANNEPAIN, Jérome; RADIMSKÁ, Jitka; HANSE, Pascal. Introduction a la civilisation et a la culture françaises. České Budějovice: Jihočeská univerzita, Pedagogická fakulta, 2003. 145p. ISBN 80-7040-605-4
DOMINÉ, André. Culinaria Francie. Praha: Slovart, 2012. 468p. ISBN 978-80-7391-651-0