Tématem mé bakalářské práce je hodnocení pestrosti stravy v předškolních zařízeních. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se skládá
ze 4 kapitol. V těchto kapitolách popisuji dětskou výživu v předškolním věku. Dále vysvětluji hodnocení stravy, zde rozebírám staré a současné hodnocení. Věnuji se popisu jednotlivých složek výživy a v závěru charakterizuji výživovou pyramidu. V praktické části vyhodnocuji pestrost stravy z měsíčních jídelních lístků vybraných předškolních zařízení podle nových trendů školního stravování. Praktická část dále obsahuje diskuzi a závěrečný výstup z bakalářské práce.
Annotation in English
The theme of my bachelor thesis is to evaluate the diversity of food in preschools. The work is divided into theoretical and practical. The theoretical part is composed of four chapters. These chapters describe the infant food in pre-school age. It also explains the dietary assessment. I´m analyzed old and current assessment. It describes the various components of nutrition and in the end I characterize the nutritional pyramid. In the practical part I analyze the variety of food from the monthly menus. It was analyzed in selected preschools facilities according to new trends in school meals. The practical part contains a discussion of the final outcome of the bachelor thesis.
Tématem mé bakalářské práce je hodnocení pestrosti stravy v předškolních zařízeních. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se skládá
ze 4 kapitol. V těchto kapitolách popisuji dětskou výživu v předškolním věku. Dále vysvětluji hodnocení stravy, zde rozebírám staré a současné hodnocení. Věnuji se popisu jednotlivých složek výživy a v závěru charakterizuji výživovou pyramidu. V praktické části vyhodnocuji pestrost stravy z měsíčních jídelních lístků vybraných předškolních zařízení podle nových trendů školního stravování. Praktická část dále obsahuje diskuzi a závěrečný výstup z bakalářské práce.
Annotation in English
The theme of my bachelor thesis is to evaluate the diversity of food in preschools. The work is divided into theoretical and practical. The theoretical part is composed of four chapters. These chapters describe the infant food in pre-school age. It also explains the dietary assessment. I´m analyzed old and current assessment. It describes the various components of nutrition and in the end I characterize the nutritional pyramid. In the practical part I analyze the variety of food from the monthly menus. It was analyzed in selected preschools facilities according to new trends in school meals. The practical part contains a discussion of the final outcome of the bachelor thesis.
Aby dětem chutnalo: současná výživa pro kojence, batolata a děti předškolního věku: Fořt Petr, V Praze: Ikar, 2008, Vyd. 1., 239s. il.
Výživa malých dětí: Gregora Martin, Praha: Grada Publishing, 2004, Vyd. 1., 95s., il
Nutrilion, physical activity, and health in early life:[Studies in preschool children]: Pařízková Jana, Baca Raton: Taylor a Francis, 2009, Vyd. 2. 404s.
Recommended resources
Výživa a stravování dětí předškolního věku: Hnátek Jaroslav, Praha: SPN,1986, Vyd. 2., 214s. tb.
Moderní výživa pro děti: Fořt Petr, Praha: Metramedia, 2000, Vyd. 2. přeprac., 219s., il.
Aby dětem chutnalo: současná výživa pro kojence, batolata a děti předškolního věku: Fořt Petr, V Praze: Ikar, 2008, Vyd. 1., 239s. il.
Výživa malých dětí: Gregora Martin, Praha: Grada Publishing, 2004, Vyd. 1., 95s., il
Nutrilion, physical activity, and health in early life:[Studies in preschool children]: Pařízková Jana, Baca Raton: Taylor a Francis, 2009, Vyd. 2. 404s.