Bakalářská práce je rozdělena na dvě části na část teoretickou a praktickou.
V teoretické části jsou stručně popsány přídatné látky v potravinách, jejich charakteristika, použití a legislativa. Blíže a podrobněji se v této práci věnuji kofeinu, jeho chemickému složení, původu, využíti, pozitivním i negativním účinkům a v neposlední řadě jeho vlivu na sportovní výkon.
V praktické části je předmětem výzkumu používání kofeinu ve sportu. Týká se názorů sportovců, jejich znalosti a pohledu na kofein a kofeinové doplňky. Výzkum je zaměřen na četnost užívání kofeinu, jeho subjektivní účinky a možnosti zneužívání.
Annotation in English
The bachelor thesis consists of two parts - theoretical and practical.
The theoretical section briefly describes food additives, their characteristics, use and related legislation. The major focus of the thesis is caffeine and its chemical composition, origins, use, positive as well as negative effects, and last but not least, its impact on sports performance.
The practical section of the work then explores the caffeine use in sports. It is concerned with opinions of athletes - their knowledge and views on caffeine and caffeine supplements. The study investigates the frequency of caffeine consumption and its subjective effects as well as various possibilities of caffeine abuse.
Keywords
Přídatné látky, aditiva, kofein
Keywords in English
Food additives, caffeine
Length of the covering note
56s. (61 595)
Language
CZ
Annotation
Bakalářská práce je rozdělena na dvě části na část teoretickou a praktickou.
V teoretické části jsou stručně popsány přídatné látky v potravinách, jejich charakteristika, použití a legislativa. Blíže a podrobněji se v této práci věnuji kofeinu, jeho chemickému složení, původu, využíti, pozitivním i negativním účinkům a v neposlední řadě jeho vlivu na sportovní výkon.
V praktické části je předmětem výzkumu používání kofeinu ve sportu. Týká se názorů sportovců, jejich znalosti a pohledu na kofein a kofeinové doplňky. Výzkum je zaměřen na četnost užívání kofeinu, jeho subjektivní účinky a možnosti zneužívání.
Annotation in English
The bachelor thesis consists of two parts - theoretical and practical.
The theoretical section briefly describes food additives, their characteristics, use and related legislation. The major focus of the thesis is caffeine and its chemical composition, origins, use, positive as well as negative effects, and last but not least, its impact on sports performance.
The practical section of the work then explores the caffeine use in sports. It is concerned with opinions of athletes - their knowledge and views on caffeine and caffeine supplements. The study investigates the frequency of caffeine consumption and its subjective effects as well as various possibilities of caffeine abuse.
Keywords
Přídatné látky, aditiva, kofein
Keywords in English
Food additives, caffeine
Research Plan
Zpracovat seznam odborné literatury na vybrané téma
Stanovit cíl kvalifikační práce
Zpracovat teoretickou a praktickou část práce dle požadavků FZS
Popsat metodiku praktické části
Vypracovat diskuzi a závěr kvalifikační práce
Dodržet formální úpravu kvalifikační práce dle požadavků FZS
Dodržet citační normu
Research Plan
Zpracovat seznam odborné literatury na vybrané téma
Stanovit cíl kvalifikační práce
Zpracovat teoretickou a praktickou část práce dle požadavků FZS
Popsat metodiku praktické části
Vypracovat diskuzi a závěr kvalifikační práce
Dodržet formální úpravu kvalifikační práce dle požadavků FZS
Dodržet citační normu
Recommended resources
KLESCHT, Vladimír, Iva HRNČIŘÍKOVÁ a Lucie MANDELOVÁ. Éčka v potravinách. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Brno: Computer Press, 2006, 108 s. Zdraví pro každého (Computer Press). ISBN 80-251-1292-6.
TUREK, Bohumil, Milena ČERNÁ a Stanislav HRUBÝ. Nutriční toxikologie. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1994, 123 s. Zdraví pro každého (Computer Press). ISBN 80-701-3177-2.
STRUNECKÁ, Anna a Jiří PATOČKA. Doba jedová. Vyd. 1. Praha: Triton, 2011, 295 s. ISBN 978-80-7387-469-8.
STRUNECKÁ, Anna a Jiří PATOČKA. Doba jedová 2. Vyd. 1. Praha: Stanislav Juhaňák - Triton, 2012, 367 s. ISBN 978-80-7387-555-8.
VRBOVÁ, Tereza. Víme, co jíme?: aneb: průvodce "Éčky" v potravinách. EcoHouse, 2001, 268 s. ISBN 80-238-7504-3.
Evaluation of certain food additives and contaminants: fifty-seventh report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Geneve: World Health Organization, 2002, 171 s. ISBN 9241209097
Recommended resources
KLESCHT, Vladimír, Iva HRNČIŘÍKOVÁ a Lucie MANDELOVÁ. Éčka v potravinách. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Brno: Computer Press, 2006, 108 s. Zdraví pro každého (Computer Press). ISBN 80-251-1292-6.
TUREK, Bohumil, Milena ČERNÁ a Stanislav HRUBÝ. Nutriční toxikologie. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1994, 123 s. Zdraví pro každého (Computer Press). ISBN 80-701-3177-2.
STRUNECKÁ, Anna a Jiří PATOČKA. Doba jedová. Vyd. 1. Praha: Triton, 2011, 295 s. ISBN 978-80-7387-469-8.
STRUNECKÁ, Anna a Jiří PATOČKA. Doba jedová 2. Vyd. 1. Praha: Stanislav Juhaňák - Triton, 2012, 367 s. ISBN 978-80-7387-555-8.
VRBOVÁ, Tereza. Víme, co jíme?: aneb: průvodce "Éčky" v potravinách. EcoHouse, 2001, 268 s. ISBN 80-238-7504-3.
Evaluation of certain food additives and contaminants: fifty-seventh report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Geneve: World Health Organization, 2002, 171 s. ISBN 9241209097