Cílem práce je prozkoumat problematiku pro-ana blogů a jejich vlivu na rozvoj poruch příjmu potravy u adolescentních dívek. Pro-ana blogy podporují vznik a rozvoj těchto poruch, zejména mentální anorexie. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí teoretické a praktické. První část podává teoretické základ o fenoménu pro-ana blogů a jejich vlivu na mentální anorexii. Kromě toho seznámí čtenáře s historií, symptomatologií, etiologií a léčbou mentální anorexie. Praktická část obsahuje dva typy výzkumu kvantitativní a kvalitativní. Zdrojem dat pro kvantitativní výzkum byl strukturovaný dotazník. Dotazník byl vyplněn studentkami Sportovního gymnázia v Plzni a členy internetové diskuze o stravování a hubnutí. Následující částí je rozhovor s bývalou pro-ana bloggerkou. Tento rozhovor byl kvalitativně zpracován. Závěrečná část představuje závěry a výsledky, které práce přinesla.
Anotace v angličtině
The undergraduate thesis aims to examine problems of pro-ana blogs run by adolescent girls. Pro-ana blogs represent kind of an online diary created to support development of eating disorders, espacially the anorexia nervosa. The thesis is divided into two main parts, the theoretical and the practical one. The first part explains the phenomenon of pro-ana blogs and their link to anorexia nervosa. In addition, it introduces readers into the history, symptomatology, etiology and the treatments of anorexie nervosa. The practical part contains two types of research the quantitative and the qualitative method of research. The source of data for quantitative research represents a structured questionnaire. Therefore, 83 questionnaires were filled by the students of the Sports Grammar School in Pilsen any by the members of internet community. The following part constitutes the interview with an ex-author of pro-ana blog. This interview was qualitatively elaborated. The final part represents the conclusions and the results which the work arrived at.
anorexia nervosa, pro-ana, blog, community, quantitative method of research, qualitative method of research, thinspiration
Rozsah průvodní práce
74 s. (103 716 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem práce je prozkoumat problematiku pro-ana blogů a jejich vlivu na rozvoj poruch příjmu potravy u adolescentních dívek. Pro-ana blogy podporují vznik a rozvoj těchto poruch, zejména mentální anorexie. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí teoretické a praktické. První část podává teoretické základ o fenoménu pro-ana blogů a jejich vlivu na mentální anorexii. Kromě toho seznámí čtenáře s historií, symptomatologií, etiologií a léčbou mentální anorexie. Praktická část obsahuje dva typy výzkumu kvantitativní a kvalitativní. Zdrojem dat pro kvantitativní výzkum byl strukturovaný dotazník. Dotazník byl vyplněn studentkami Sportovního gymnázia v Plzni a členy internetové diskuze o stravování a hubnutí. Následující částí je rozhovor s bývalou pro-ana bloggerkou. Tento rozhovor byl kvalitativně zpracován. Závěrečná část představuje závěry a výsledky, které práce přinesla.
Anotace v angličtině
The undergraduate thesis aims to examine problems of pro-ana blogs run by adolescent girls. Pro-ana blogs represent kind of an online diary created to support development of eating disorders, espacially the anorexia nervosa. The thesis is divided into two main parts, the theoretical and the practical one. The first part explains the phenomenon of pro-ana blogs and their link to anorexia nervosa. In addition, it introduces readers into the history, symptomatology, etiology and the treatments of anorexie nervosa. The practical part contains two types of research the quantitative and the qualitative method of research. The source of data for quantitative research represents a structured questionnaire. Therefore, 83 questionnaires were filled by the students of the Sports Grammar School in Pilsen any by the members of internet community. The following part constitutes the interview with an ex-author of pro-ana blog. This interview was qualitatively elaborated. The final part represents the conclusions and the results which the work arrived at.