Informace o kvalifikační práci Orientační stanovaní obsahu vlákniny v potravinách a odhad velikosti jejího průměrného příjmu v závislosti na stravovacích zvyklostech
V současné době jsou potraviny obsahující vlákninu běžně dostupné v naší obchodní síti. Vláknina má příznivá účinek na fyziologii lidského těla. Příjem vlákniny jako důležité složky potravy by neměl být problémem, aby každý měl možnost ovlivnit své zdraví.
Jednotlivé druhy vlákniny mají společné vlastnosti a schopnosti ovlivnit trávení potraviny v lidském organismu. Vlákninu dělíme na rozpustnou (pektiny, gumy, slizy) a nerozpustnou (celulózy, ligniny).
Praktická část práce řeší stanovení obsahu vlákniny v různých druzích potravin. Zhodnocuje průměrný příjem vlákniny u české populace s použitím databáze Českého statistického úřadu spotřeba potravin.
Závěr práce vyzdvihuje nutnost zvýšení příjmu vlákniny z ovoce a zeleniny, což příznivě ovlivnujě zdravotní stav naší populace.
Anotace v angličtině
Nowadays food products containing roughage are freely available for purchase almost anywhere. Roughage has a beneficial effect on the physiology of the human body.
Individual types of roughage have common characteristics and ability to influence food digestion in the human organism. Roughage can be divided into soluble (pectins, gums, mucilages) and insoluble (cellulose, lignin).
Practical part of the work addresses the determination of roughage content in different kinds of food. Evaluates the average roughage intake among the Czech population using the database of the Czech Statistical Office.
End part of the work highlights the need for increased roughage intake from fruits and vegetables, which positively affect the health status of our population.
Fiber, food consumption, intake of fiber, prebiotics, lifestyle diseases, methods of determining the fiber
Rozsah průvodní práce
50 s. (46114 znaků bez mezer)
Jazyk
CZ
Anotace
V současné době jsou potraviny obsahující vlákninu běžně dostupné v naší obchodní síti. Vláknina má příznivá účinek na fyziologii lidského těla. Příjem vlákniny jako důležité složky potravy by neměl být problémem, aby každý měl možnost ovlivnit své zdraví.
Jednotlivé druhy vlákniny mají společné vlastnosti a schopnosti ovlivnit trávení potraviny v lidském organismu. Vlákninu dělíme na rozpustnou (pektiny, gumy, slizy) a nerozpustnou (celulózy, ligniny).
Praktická část práce řeší stanovení obsahu vlákniny v různých druzích potravin. Zhodnocuje průměrný příjem vlákniny u české populace s použitím databáze Českého statistického úřadu spotřeba potravin.
Závěr práce vyzdvihuje nutnost zvýšení příjmu vlákniny z ovoce a zeleniny, což příznivě ovlivnujě zdravotní stav naší populace.
Anotace v angličtině
Nowadays food products containing roughage are freely available for purchase almost anywhere. Roughage has a beneficial effect on the physiology of the human body.
Individual types of roughage have common characteristics and ability to influence food digestion in the human organism. Roughage can be divided into soluble (pectins, gums, mucilages) and insoluble (cellulose, lignin).
Practical part of the work addresses the determination of roughage content in different kinds of food. Evaluates the average roughage intake among the Czech population using the database of the Czech Statistical Office.
End part of the work highlights the need for increased roughage intake from fruits and vegetables, which positively affect the health status of our population.
Fiber, food consumption, intake of fiber, prebiotics, lifestyle diseases, methods of determining the fiber
Zásady pro vypracování
1. Vypracovat stručné hodnocení fyziologické funkce vlákniny potravy, jejího výskytu a
jejích chemických forem v potravinách.
2. Zpracovat přehled laboratorních metod stanovení obsahu vlákniny a hrubé vlákniny.
3. Stanovit obsah vlákniny dostupnou a vhodnou metodou ve vybraných vzorcích ovoce,
zeleniny, luštěnin a výrobků z nich a ve vzorcích vlákninových doplňků potravy.
4. Určit a z nutričního hlediska zhodnotit průměrný příjem vlákniny u české populace
s použitím databáze spotřeby potravin.
5. Formulovat vlastní názor opřený o výsledky analýz a výpočtů na žádoucí změnu
stravovacích zvyklostí u nás.
Zásady pro vypracování
1. Vypracovat stručné hodnocení fyziologické funkce vlákniny potravy, jejího výskytu a
jejích chemických forem v potravinách.
2. Zpracovat přehled laboratorních metod stanovení obsahu vlákniny a hrubé vlákniny.
3. Stanovit obsah vlákniny dostupnou a vhodnou metodou ve vybraných vzorcích ovoce,
zeleniny, luštěnin a výrobků z nich a ve vzorcích vlákninových doplňků potravy.
4. Určit a z nutričního hlediska zhodnotit průměrný příjem vlákniny u české populace
s použitím databáze spotřeby potravin.
5. Formulovat vlastní názor opřený o výsledky analýz a výpočtů na žádoucí změnu
stravovacích zvyklostí u nás.
Seznam doporučené literatury
Zamrazilová E.: Vláknina potravy - význam ve výživě a v klinické medicíně. Novinky v medicíně 46. Avicenum, Praha 1989.
Kováčiková E. a kol.: Vláknina v potravinách. Výzkumná zpráva VÚP, Bratislava 2003, s. 1-16.
Velíšek J. a kol.: Chemie potravin 1. Ossis, Tábor 1999.
Hamilton E. M. N., Whitney E. N., Sizer F. S.: Nutrition: Concepts and Controversies. West Publ. Comp., St Paul 1988.
Hejda S.: Kapitoly o výživě. Avicenum, Praha 1985.
Slavin J.: Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits. Nutrients 2013, 5:1417-1435.
Rusa Cs., Jávor T., Mozsik Gy. (Ed): Research in Dietary Fiber. Akad, Kiadó, Budapest 1986.
Seznam doporučené literatury
Zamrazilová E.: Vláknina potravy - význam ve výživě a v klinické medicíně. Novinky v medicíně 46. Avicenum, Praha 1989.
Kováčiková E. a kol.: Vláknina v potravinách. Výzkumná zpráva VÚP, Bratislava 2003, s. 1-16.
Velíšek J. a kol.: Chemie potravin 1. Ossis, Tábor 1999.
Hamilton E. M. N., Whitney E. N., Sizer F. S.: Nutrition: Concepts and Controversies. West Publ. Comp., St Paul 1988.
Hejda S.: Kapitoly o výživě. Avicenum, Praha 1985.
Slavin J.: Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits. Nutrients 2013, 5:1417-1435.
Rusa Cs., Jávor T., Mozsik Gy. (Ed): Research in Dietary Fiber. Akad, Kiadó, Budapest 1986.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Hodnocení z obhajoby práce
Velmi dobře
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Působení vlákniny v tlustém střevě.
Negativní působení vlákniny.
Stanovení obsahu vlákniny v houbách.