Tato práce je snahou o sepsání uceleného pohledu na oblast předpisů, které regulují stravování židů. Při popisu předpisů je kladen důraz na Tóru, která je v učení judaismu považována za jejich základní pramen a východisko. Další informace jsou čerpány z halachických textů, ve kterých byla rabínskými autoritami vypracována na základě přikázání Tóry řada pravidel dotýkající se oblasti židovského stravování, která mají provázet život věřícího žida. Práce je rozdělena na dvě kapitoly, přičemž první kapitola poskytuje základní přehled zdrojů, ve kterých lze nalézt předpisy regulující stravování židů, dále se zabývá vysvětlením obecných principů kašrutu, objasněním jeho základních pojmů a rituály židovské domácnosti. Druhá kapitola je zaměřena na období svátečních dnů, neboť právě o svátcích je nejvíce patrný duchovní rozměr pokrmů, kdy jejich příprava a požívání se stávají náboženským obřadem obdobně jako modlitba.
Annotation in English
The Thesis aims at drawing a comprehensive view of rules that regulate eating of Jewish people. When describing the rules, emphasis is put on the Torah which is considered their basis and main resource in Judaism. Additional information has been drawn from halakhic texts in which numerous rules covering the issue of Jewish eating had been developed by rabbi authorities on the basis of the commandments of the Torah that are supposed to accompany lives of believing Jewish people. The Thesis is divided in two chapters whereas the first chapter provides a general overview of resources containing rules regulating the eating of the Jewish people, further it deals with the explanation of general principles of Kashrut, clarification of its basic concepts and rituals of a Jewish household. The second chapter is focused on festive days since the spiritual dimension of food is the most evident during holidays when their preparation and consumption become a religious ritual similarly like a prayer.
Tato práce je snahou o sepsání uceleného pohledu na oblast předpisů, které regulují stravování židů. Při popisu předpisů je kladen důraz na Tóru, která je v učení judaismu považována za jejich základní pramen a východisko. Další informace jsou čerpány z halachických textů, ve kterých byla rabínskými autoritami vypracována na základě přikázání Tóry řada pravidel dotýkající se oblasti židovského stravování, která mají provázet život věřícího žida. Práce je rozdělena na dvě kapitoly, přičemž první kapitola poskytuje základní přehled zdrojů, ve kterých lze nalézt předpisy regulující stravování židů, dále se zabývá vysvětlením obecných principů kašrutu, objasněním jeho základních pojmů a rituály židovské domácnosti. Druhá kapitola je zaměřena na období svátečních dnů, neboť právě o svátcích je nejvíce patrný duchovní rozměr pokrmů, kdy jejich příprava a požívání se stávají náboženským obřadem obdobně jako modlitba.
Annotation in English
The Thesis aims at drawing a comprehensive view of rules that regulate eating of Jewish people. When describing the rules, emphasis is put on the Torah which is considered their basis and main resource in Judaism. Additional information has been drawn from halakhic texts in which numerous rules covering the issue of Jewish eating had been developed by rabbi authorities on the basis of the commandments of the Torah that are supposed to accompany lives of believing Jewish people. The Thesis is divided in two chapters whereas the first chapter provides a general overview of resources containing rules regulating the eating of the Jewish people, further it deals with the explanation of general principles of Kashrut, clarification of its basic concepts and rituals of a Jewish household. The second chapter is focused on festive days since the spiritual dimension of food is the most evident during holidays when their preparation and consumption become a religious ritual similarly like a prayer.
Zvolené téma se vztahuje k volitelné části státních závěrečných zkoušek: Religionistika.
Cílem této práce bude popis předpisů regulujících stravování Židů. Autorka se pokusí o ucelený pohled na tuto oblast života Židů.
Při zpracování tématu bude při práci s primárními zdroji použito metody interpretace a analýzy, při práci se sekundárními prameny metody komparace a deskripce.
Bakalářská práce bude pravidelně konzultována s vedoucím práce a před odevzdáním práce bude celý text předložen vedoucímu práce k posouzení.
Bakalářská práce bude vypracována v souladu s platným rozhodnutím děkana O požadavcích na bakalářské a diplomové práce a o konání státních závěrečných zkoušek.
Research Plan
Zvolené téma se vztahuje k volitelné části státních závěrečných zkoušek: Religionistika.
Cílem této práce bude popis předpisů regulujících stravování Židů. Autorka se pokusí o ucelený pohled na tuto oblast života Židů.
Při zpracování tématu bude při práci s primárními zdroji použito metody interpretace a analýzy, při práci se sekundárními prameny metody komparace a deskripce.
Bakalářská práce bude pravidelně konzultována s vedoucím práce a před odevzdáním práce bude celý text předložen vedoucímu práce k posouzení.
Bakalářská práce bude vypracována v souladu s platným rozhodnutím děkana O požadavcích na bakalářské a diplomové práce a o konání státních závěrečných zkoušek.
Recommended resources
BARECKI, Józef. Židovská kuchyně. 1. vyd. Bratislava: Champagne avantgarde, 1992. ISBN 80-7150-026-7.
Bible. Písmo svaté Starého a Nového zákona. (Ekumenický překlad). 8. vyd. Praha: Česká biblická společnost, 2001. ISBN 80-85810-29-8.
BONDYOVÁ, Ruth. Boží hody. Jak jedli Židé v Čechách a na Moravě. Praha: Nakladatelství Franze Kafky, 2008. ISBN 978-80-86911-16-8.
DE VRIES, Simon Philip. Židovské obřady a symboly. přel. M. Holá. Praha: Vyšehrad,2009. ISBN 978-80-7021-963-8.
DIVECKÝ, Jan. Židovské svátky (Kalendářem od Pesachu do Purimu). Praha: P3K, 2005.ISBN 80-903584-3-8
KUNETKA, František. Židovský rok a jeho svátky. 5. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého Olomouc, 2008.ISBN 978-80-244-1983-1.
NEWMAN, Ja´akov - SIVAN, Gavri´el. Judaismus od A do Z. přel. D. Zbavitel - M. Zbavitelová. Praha: Sefer, 1992. ISBN 80-900895-3-4.
NOSEK, Bedřich, DAMOHORSKÁ, Pavla. Židovské tradice a zvyky. Praha: Karolinum, 2009. ISBN 978-80-246-1518-9.
PAVLICOVÁ, Helena, HORYNA, Břetislav. Judaismus, křesťanství, islám. 2. vyd.Olomouc: Olomouc,2003. ISBN 80-7182-165-9.
PAVLÁT, Leo. Židé - dějiny a kultura. 3., dopl. vyd. Praha: Židovské muzeum v Praze, 2005. ISBN 80-86989-11-4.
STERN, Marc. Svátky v životě židů. přel. A. Smutná. Praha: Vyšehrad, 2002. ISBN 80-7021-551-8.
Recommended resources
BARECKI, Józef. Židovská kuchyně. 1. vyd. Bratislava: Champagne avantgarde, 1992. ISBN 80-7150-026-7.
Bible. Písmo svaté Starého a Nového zákona. (Ekumenický překlad). 8. vyd. Praha: Česká biblická společnost, 2001. ISBN 80-85810-29-8.
BONDYOVÁ, Ruth. Boží hody. Jak jedli Židé v Čechách a na Moravě. Praha: Nakladatelství Franze Kafky, 2008. ISBN 978-80-86911-16-8.
DE VRIES, Simon Philip. Židovské obřady a symboly. přel. M. Holá. Praha: Vyšehrad,2009. ISBN 978-80-7021-963-8.
DIVECKÝ, Jan. Židovské svátky (Kalendářem od Pesachu do Purimu). Praha: P3K, 2005.ISBN 80-903584-3-8
KUNETKA, František. Židovský rok a jeho svátky. 5. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého Olomouc, 2008.ISBN 978-80-244-1983-1.
NEWMAN, Ja´akov - SIVAN, Gavri´el. Judaismus od A do Z. přel. D. Zbavitel - M. Zbavitelová. Praha: Sefer, 1992. ISBN 80-900895-3-4.
NOSEK, Bedřich, DAMOHORSKÁ, Pavla. Židovské tradice a zvyky. Praha: Karolinum, 2009. ISBN 978-80-246-1518-9.
PAVLICOVÁ, Helena, HORYNA, Břetislav. Judaismus, křesťanství, islám. 2. vyd.Olomouc: Olomouc,2003. ISBN 80-7182-165-9.
PAVLÁT, Leo. Židé - dějiny a kultura. 3., dopl. vyd. Praha: Židovské muzeum v Praze, 2005. ISBN 80-86989-11-4.
STERN, Marc. Svátky v životě židů. přel. A. Smutná. Praha: Vyšehrad, 2002. ISBN 80-7021-551-8.