Téma bakalářské práce je Problematika výživy u pacientů hospitalizovaných na ARO/JIP. V teoretické části jsou popsány jednotlivé složky potravy, hodnocení nutričního stavu a určování energetické potřeby organismu. Dále jsou zde popsány druhy umělé výživy a jejich aplikace, potřeby kriticky nemocného pacienta a důležitá role NLZP při zajišťování umělé stravy.
V praktické části ověřuji poznatky z té teoretické pomocí kvalitativní metody prostřednictvím popisu kazuistiky a kvantitativní metody prostřednictvím dotazníkového šetření kde zjišťuji existenci, tvorbu a dodržování standardů v oblasti výživy. Všechna data jsou vyhodnocena a prezentována pomocí tabulek a grafů ve výzkumné části
Anotace v angličtině
Topic of this bachelor thesis is the issue of nutrition patients hospitalized at PACU/ICU. The theoretical part describes the various components of food, reviews of nutritional status and determining the energy needs of the organism. There are also described the types of artificial nutrition and their application, needs of the critically ill patient and the important nurses in providing artificial diet.
In the practical part are verified the knowledges from theoretical part of using qualitative methods by description Case Reports and using quantitative methods through a questionnaire survey where I find out the existence, creation and standards compliance in the field of nutrition. All data are evaluated and presented in tables and graphs in the research section.
Téma bakalářské práce je Problematika výživy u pacientů hospitalizovaných na ARO/JIP. V teoretické části jsou popsány jednotlivé složky potravy, hodnocení nutričního stavu a určování energetické potřeby organismu. Dále jsou zde popsány druhy umělé výživy a jejich aplikace, potřeby kriticky nemocného pacienta a důležitá role NLZP při zajišťování umělé stravy.
V praktické části ověřuji poznatky z té teoretické pomocí kvalitativní metody prostřednictvím popisu kazuistiky a kvantitativní metody prostřednictvím dotazníkového šetření kde zjišťuji existenci, tvorbu a dodržování standardů v oblasti výživy. Všechna data jsou vyhodnocena a prezentována pomocí tabulek a grafů ve výzkumné části
Anotace v angličtině
Topic of this bachelor thesis is the issue of nutrition patients hospitalized at PACU/ICU. The theoretical part describes the various components of food, reviews of nutritional status and determining the energy needs of the organism. There are also described the types of artificial nutrition and their application, needs of the critically ill patient and the important nurses in providing artificial diet.
In the practical part are verified the knowledges from theoretical part of using qualitative methods by description Case Reports and using quantitative methods through a questionnaire survey where I find out the existence, creation and standards compliance in the field of nutrition. All data are evaluated and presented in tables and graphs in the research section.
Zpracovat seznam odborné literatury na vybrané téma
Stanovit cíl kvalifikační práce
Zpracovat teoretickou a praktickou část práce dle požadavků FZS
Popsat metodiku praktické části
Vypracovat diskuzi a závěr kvalifikační práce
Dodržet formální úpravu kvalifikační práce dle požadavků FZS
Dodržet citační normu
Zásady pro vypracování
Zpracovat seznam odborné literatury na vybrané téma
Stanovit cíl kvalifikační práce
Zpracovat teoretickou a praktickou část práce dle požadavků FZS
Popsat metodiku praktické části
Vypracovat diskuzi a závěr kvalifikační práce
Dodržet formální úpravu kvalifikační práce dle požadavků FZS
Dodržet citační normu
Seznam doporučené literatury
SVAČINA, Štěpán. A KOLEKTIV. Klinická dietologie. 2008. vyd. Praha: Grada, 2008. ISBN 8024722569, 9788024722566.
ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči -2., rozšířené a aktualizované vydání. 2008. vyd. Praha: Grada, 2008. ISBN 8024728443, 9788024728445.
HOLEČEK, Milan. Regulace metabolizmu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. 2006. vyd. Praha: Grada, 2006. ISBN 8024715627 9788024715629.
GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora -- Praktický rádce pro sestry. 2007. vyd. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.
BRETŠNAJDROVÁ, Alena, MULLEROVÁ a Štěpán SVAČINA. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2013. vyd. Praha: Triton, 2013. ISBN 978-80-7387-699-9.
SINGER a Petah TIKVA. Nutrition in Intensive Care Medicine: Beyond Physiology. 2013. vyd. Basel: Karger, 2013. ISBN 978-3-318-02227-8.
Seznam doporučené literatury
SVAČINA, Štěpán. A KOLEKTIV. Klinická dietologie. 2008. vyd. Praha: Grada, 2008. ISBN 8024722569, 9788024722566.
ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči -2., rozšířené a aktualizované vydání. 2008. vyd. Praha: Grada, 2008. ISBN 8024728443, 9788024728445.
HOLEČEK, Milan. Regulace metabolizmu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. 2006. vyd. Praha: Grada, 2006. ISBN 8024715627 9788024715629.
GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora -- Praktický rádce pro sestry. 2007. vyd. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.
BRETŠNAJDROVÁ, Alena, MULLEROVÁ a Štěpán SVAČINA. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2013. vyd. Praha: Triton, 2013. ISBN 978-80-7387-699-9.
SINGER a Petah TIKVA. Nutrition in Intensive Care Medicine: Beyond Physiology. 2013. vyd. Basel: Karger, 2013. ISBN 978-3-318-02227-8.