Tématem bakalářské práce je "Správnou výživou proti bulimii". Práce je dělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části bakalářské práce je popsána základní problematika mentální bulimie, tudíž její základní znaky, zdravotní a psychické komplikace, příčiny, léčba a prevence. V rámci výživy jsou vypsány hlavní složky potravy: cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Dále je v teoretické části, vzhledem k volbě orientování této problematiky více k sportu a fitness, popsán vliv snahy o redukci hmotnosti na případný vznik mentální bulimie a základní body, dle kterých by měla správná redukce hmotnosti probíhat. V praktické části je popsáno dotazníkové šetření u zvolené skupiny respondentů, jimiž byli sportovci a uživatelé fitness centra, a následné vyhodnocení všech stanovených hypotéz a otázek v dotazníku.
Annotation in English
Bachelor thesis is "Proper nutrition against bulimia." The work is divided into theoretical and practical part. The theoretical part of the thesis describes the main issues of bulimia, therefore, its basic characteristics, medical and psychological complications, causes, treatment and prevention. Under nutrition are listed the main components of food: sugar, fat, proteins, vitamins and minerals. The theoretical part, due to the choice of orientation of these issues more to the sport and fitness, describes the effect of efforts to reduce weight on the possible development of bulimia nervosa and basic points, according to which correct weight reduction should take place. The practical part describes a survey of the selected group of respondents, which were athletes and fitness center users and the subsequent evaluation of all of the hypotheses and questions in the questionnaire.
Keywords
poruchy příjmu potravy, mentální bulimie, výživa, redukce hmotnosti
Tématem bakalářské práce je "Správnou výživou proti bulimii". Práce je dělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části bakalářské práce je popsána základní problematika mentální bulimie, tudíž její základní znaky, zdravotní a psychické komplikace, příčiny, léčba a prevence. V rámci výživy jsou vypsány hlavní složky potravy: cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Dále je v teoretické části, vzhledem k volbě orientování této problematiky více k sportu a fitness, popsán vliv snahy o redukci hmotnosti na případný vznik mentální bulimie a základní body, dle kterých by měla správná redukce hmotnosti probíhat. V praktické části je popsáno dotazníkové šetření u zvolené skupiny respondentů, jimiž byli sportovci a uživatelé fitness centra, a následné vyhodnocení všech stanovených hypotéz a otázek v dotazníku.
Annotation in English
Bachelor thesis is "Proper nutrition against bulimia." The work is divided into theoretical and practical part. The theoretical part of the thesis describes the main issues of bulimia, therefore, its basic characteristics, medical and psychological complications, causes, treatment and prevention. Under nutrition are listed the main components of food: sugar, fat, proteins, vitamins and minerals. The theoretical part, due to the choice of orientation of these issues more to the sport and fitness, describes the effect of efforts to reduce weight on the possible development of bulimia nervosa and basic points, according to which correct weight reduction should take place. The practical part describes a survey of the selected group of respondents, which were athletes and fitness center users and the subsequent evaluation of all of the hypotheses and questions in the questionnaire.
Keywords
poruchy příjmu potravy, mentální bulimie, výživa, redukce hmotnosti
Zpracovat seznam odborné literatury na vybrané téma
Stanovit cíl kvalifikační práce
Zpracovat teoretickou a praktickou část práce dle požadavků FZS
Popsat metodiku praktické části
Vypracovat diskuzi a závěr kvalifikační práce
Dodržet formální úpravu kvalifikační práce dle požadavků FZS
Dodržet citační normu
Research Plan
Zpracovat seznam odborné literatury na vybrané téma
Stanovit cíl kvalifikační práce
Zpracovat teoretickou a praktickou část práce dle požadavků FZS
Popsat metodiku praktické části
Vypracovat diskuzi a závěr kvalifikační práce
Dodržet formální úpravu kvalifikační práce dle požadavků FZS
Dodržet citační normu
Recommended resources
SUCHOPÁROVÁ, Lenka. Správnou výživou proti anorexii a bulimii: pracovní manuál k projektu. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2009. ISBN 978-80-7071-309-9.
BENEŠOVÁ, Dagmar a Lenka MIČOVÁ. Diety při onemocnění mentální anorexií a bulimií: recepty, rady lékaře. 1. vyd. Praha: Sdružení MAC, 2003. Diety pro nejčastější choroby. ISBN 80-860-1591-2.
KRCH, František David a kolektiv. Poruchy příjmu potravy. 2. aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-0840-X.
KRCH, František David. Bulimie: jak bojovat s přejídáním. 3. dopl. a přeprac. vyd. Praha: Grada, 2008. Psychologie pro každého. ISBN 978-802-4721-309.
KRCH, František David. Poruchy příjmu potravy: vymezení a terapie. Vyd. 1. Praha: Grada, 1999, 238 s. ISBN 80-716-9627-7.
Recommended resources
SUCHOPÁROVÁ, Lenka. Správnou výživou proti anorexii a bulimii: pracovní manuál k projektu. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2009. ISBN 978-80-7071-309-9.
BENEŠOVÁ, Dagmar a Lenka MIČOVÁ. Diety při onemocnění mentální anorexií a bulimií: recepty, rady lékaře. 1. vyd. Praha: Sdružení MAC, 2003. Diety pro nejčastější choroby. ISBN 80-860-1591-2.
KRCH, František David a kolektiv. Poruchy příjmu potravy. 2. aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-0840-X.
KRCH, František David. Bulimie: jak bojovat s přejídáním. 3. dopl. a přeprac. vyd. Praha: Grada, 2008. Psychologie pro každého. ISBN 978-802-4721-309.