Tato bakalářská práce na téma ''Alternativní výživové styly'' se zabývá problematikou alternativních výživových stylů a jejich vlivem na zdraví. Obsahuje kapitoly o základních složkách výživy, alternativních výživových stylech, důvodech, které vedou lidi k jejich zvolení, a zdravotních pozitivech či negativech onoho stylu.
V praktické části zjišťuji informovanost studentů Střední zdravotnické školy v Karlových Varech o alternativních výživových stylech. Dále zjišťuji, zda se někteří studenti podle alternativních výživových stylů stravují, na jakém oboru jich je nejvíce, a jaké důvody je ke změně stravování vedly. Dále také zjišťuji informovanost studentů o možných zdravotních rizicích, která mohou z alternativních výživových stylů plynout.
Annotation in English
This 'Alternative nutrition styles'' thesis deals with the issue of alternative nutritional styles and their impact on health. It contains chapters about basic nutritional elements, alternative nutritional styles, reasons that lead people to their election, and health positives or negatives of given routines.
In the practical part I examine the awareness about alternative nutritional styles of students from Secondary Medical School in Carlsbad. Furthermore, I examine if some of the students follow any of the alternative practices, on which specialization they are the most, and what reasons led them to change their diet. Moreover, I review students' knowledge about potentional health risks, that might arise from alternative nutritional styles.
Keywords
alternativní výživové styly, výživa, jídelníček, rizika, zdravotní pozitiva, zdravotní negativa, principy, dieta
Keywords in English
alternative nutritional styles, nutrition, menu, risks, health benefits, health negatives, principles, diet
Length of the covering note
73 s.
Language
CZ
Annotation
Tato bakalářská práce na téma ''Alternativní výživové styly'' se zabývá problematikou alternativních výživových stylů a jejich vlivem na zdraví. Obsahuje kapitoly o základních složkách výživy, alternativních výživových stylech, důvodech, které vedou lidi k jejich zvolení, a zdravotních pozitivech či negativech onoho stylu.
V praktické části zjišťuji informovanost studentů Střední zdravotnické školy v Karlových Varech o alternativních výživových stylech. Dále zjišťuji, zda se někteří studenti podle alternativních výživových stylů stravují, na jakém oboru jich je nejvíce, a jaké důvody je ke změně stravování vedly. Dále také zjišťuji informovanost studentů o možných zdravotních rizicích, která mohou z alternativních výživových stylů plynout.
Annotation in English
This 'Alternative nutrition styles'' thesis deals with the issue of alternative nutritional styles and their impact on health. It contains chapters about basic nutritional elements, alternative nutritional styles, reasons that lead people to their election, and health positives or negatives of given routines.
In the practical part I examine the awareness about alternative nutritional styles of students from Secondary Medical School in Carlsbad. Furthermore, I examine if some of the students follow any of the alternative practices, on which specialization they are the most, and what reasons led them to change their diet. Moreover, I review students' knowledge about potentional health risks, that might arise from alternative nutritional styles.
Keywords
alternativní výživové styly, výživa, jídelníček, rizika, zdravotní pozitiva, zdravotní negativa, principy, dieta
Keywords in English
alternative nutritional styles, nutrition, menu, risks, health benefits, health negatives, principles, diet
Research Plan
Zpracovat seznam odborné literatury na vybrané téma
Stanovit cíl kvalifikační práce
Zpracovat teoretickou a praktickou část práce dle požadavků FZS
Popsat metodiku praktické části
Vypracovat diskuzi a závěr kvalifikační práce
Dodržet formální úpravu kvalifikační práce dle požadavků FZS
Dodržet citační normu
Research Plan
Zpracovat seznam odborné literatury na vybrané téma
Stanovit cíl kvalifikační práce
Zpracovat teoretickou a praktickou část práce dle požadavků FZS
Popsat metodiku praktické části
Vypracovat diskuzi a závěr kvalifikační práce
Dodržet formální úpravu kvalifikační práce dle požadavků FZS
Dodržet citační normu
Recommended resources
HAVLÍK, Jaroslav a Milan MAROUNEK. Živiny a živinové potřeby člověka: učebnice pro studenty ČZU v Praze. Vyd. 1. V Praze: Česká zemědělská univerzita v Praze, 131 s. ISBN 978-80-213-2269-1.
RUSSO, Ruthann. Syrová strava jako životní styl. Vyd. 1. Olomouc: Fontána, c2012, 262 s. ISBN 978-80-7336-686-5.
AIHARA, Herman. Základy makrobiotiky. Olomouc: ANAG, c2010, 199 s. ISBN 978-80-7263-543-6.
RISI, Armin a Ronald ZÜRRER. Vegetariánský život: přednosti bezmasé výživy. Vyd. 1. Praha: EarthSave, 101 s. ISBN 978-808-6916-002.
KASTNEROVÁ, Markéta. Poradce pro výživu. 1. vyd. České Budějovice: Nová Forma, 2011, 377 s. ISBN 978-80-7453-177-4.
MALÁ, Barbora. Bez mäsa ku zdraviu. Bratislava: PERFEKT, 1991, 116 s. ISBN 80-852-6106-5.
Recommended resources
HAVLÍK, Jaroslav a Milan MAROUNEK. Živiny a živinové potřeby člověka: učebnice pro studenty ČZU v Praze. Vyd. 1. V Praze: Česká zemědělská univerzita v Praze, 131 s. ISBN 978-80-213-2269-1.
RUSSO, Ruthann. Syrová strava jako životní styl. Vyd. 1. Olomouc: Fontána, c2012, 262 s. ISBN 978-80-7336-686-5.
AIHARA, Herman. Základy makrobiotiky. Olomouc: ANAG, c2010, 199 s. ISBN 978-80-7263-543-6.
RISI, Armin a Ronald ZÜRRER. Vegetariánský život: přednosti bezmasé výživy. Vyd. 1. Praha: EarthSave, 101 s. ISBN 978-808-6916-002.
KASTNEROVÁ, Markéta. Poradce pro výživu. 1. vyd. České Budějovice: Nová Forma, 2011, 377 s. ISBN 978-80-7453-177-4.
MALÁ, Barbora. Bez mäsa ku zdraviu. Bratislava: PERFEKT, 1991, 116 s. ISBN 80-852-6106-5.