Předkládaná bakalářská práce je zaměřena na problematiku indukčního ohřevu, respektive indukčního ohřevu nádoby na potraviny. Hlavním cílem práce je představit indukční ohřev používaný v domácnostech pro vaření. První část práce je zaměřena na teoretický popis indukčního ohřevu a jeho použití při vaření, poukázání na výhody a nevýhody indukčního ohřevu. Druhá část stručně popisuje matematický model indukčního ohřevu. Poslední část se věnuje simulaci konkrétního indukčního vařiče v programu Agros2D. Pomocí simulace je zjištěn vliv frekvence a proudu na ohřev nádoby, rychlost ohřevu a rozložení teploty na dně nádoby.
Anotace v angličtině
This Bachelor's thesis deals with the issues of induction heating, in particular the use of induction heating for food. The main focus of the thesis is on induction heating for domestic use in the kitchen. The first part of the thesis deals with a theoretical description of induction heating and its use for cooking, pointing out advantages and disadvantages. The second part briefly describes the mathematical model of induction heating. The last part deals with a simulation of an induction cooker in the Agros2D programme. Simulations are used to find the influence of frequency and current on heating cooking pots, speed of heating and temperature distribution on the base of the pots.
Induction heating, cooking pots for induction heating, mathematical model, coupled problem, magnetic field, thermal field, simulation
Rozsah průvodní práce
40 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Předkládaná bakalářská práce je zaměřena na problematiku indukčního ohřevu, respektive indukčního ohřevu nádoby na potraviny. Hlavním cílem práce je představit indukční ohřev používaný v domácnostech pro vaření. První část práce je zaměřena na teoretický popis indukčního ohřevu a jeho použití při vaření, poukázání na výhody a nevýhody indukčního ohřevu. Druhá část stručně popisuje matematický model indukčního ohřevu. Poslední část se věnuje simulaci konkrétního indukčního vařiče v programu Agros2D. Pomocí simulace je zjištěn vliv frekvence a proudu na ohřev nádoby, rychlost ohřevu a rozložení teploty na dně nádoby.
Anotace v angličtině
This Bachelor's thesis deals with the issues of induction heating, in particular the use of induction heating for food. The main focus of the thesis is on induction heating for domestic use in the kitchen. The first part of the thesis deals with a theoretical description of induction heating and its use for cooking, pointing out advantages and disadvantages. The second part briefly describes the mathematical model of induction heating. The last part deals with a simulation of an induction cooker in the Agros2D programme. Simulations are used to find the influence of frequency and current on heating cooking pots, speed of heating and temperature distribution on the base of the pots.