Téma mé bakalářské práce je design obalu průmyslového výrobku.
Pro toto téma jsem si zvolila obaly bezlepkových výrobků. Design současných výrobků neodpovídá kvalitě výrobku. Proto jsem chtěla vytvořit řadu výrobků, které by byly snadno rozpoznatelné od ostatních.Vybrala jsem si několik zástupců - mouky, těstoviny, sušenky, směsi na pečení, chléb, pivo atd.
Začala jsem u loga Bezlepkových výrobků a vytvořila jednoduchou značku tvořenou obilným klasem, který je hlavním zdrojem lepku. Tato značka je na všech výrobkách hlavním a nejvýraznějším prvkem.
Obaly jsou vytvořeny z přírodních papírů, které podporují funkčnost výrobku. Všechny obaly spojuje rastr, který je tvořen vždy z prvků skrytých uvnitř obalu. Obaly jsou černobílé vždy s jednou doplňkovou barvou. To dodává obalu na eleganci. Materiál je poloprůhledný, tak abychom věci uvnitř z části viděli.
Doufám, že jsem dosáhla dobrého označení bezlepkových výrobků a ukázala, že výrobky bez lepku by měly mít obal odpovídající jejich kvalitě.
Anotace v angličtině
A topic of my Bachelor's thesis is design packaging of industrial product
For this topic I chose packaging of gluten-free products. Design of actual products doesn't match class of products. Therefore I wanted to make set of products, which would be easy to recognize from the other products. I chose some representatives - flour, pasta, biscuits, mixture for baking, beer.
I began with a logo for gluten-free products and I designed easy sign, which is created by a wheat spike, which is the main source of gluten. This is sign is on every product the main and the most significant element.
Packaging is created from nature paper, which supports functionality of the product. All of the packaging are connected together with raster, which is designed from elements in the packaging. The packaging are black and white always with one additional color. This makes the packaging more elegant. Material is semitransparent, so we can see what is inside.
I hope, that I achieved good marking of gluten-free products and shown, that gluten-free products should be appropriate for their quality.
Téma mé bakalářské práce je design obalu průmyslového výrobku.
Pro toto téma jsem si zvolila obaly bezlepkových výrobků. Design současných výrobků neodpovídá kvalitě výrobku. Proto jsem chtěla vytvořit řadu výrobků, které by byly snadno rozpoznatelné od ostatních.Vybrala jsem si několik zástupců - mouky, těstoviny, sušenky, směsi na pečení, chléb, pivo atd.
Začala jsem u loga Bezlepkových výrobků a vytvořila jednoduchou značku tvořenou obilným klasem, který je hlavním zdrojem lepku. Tato značka je na všech výrobkách hlavním a nejvýraznějším prvkem.
Obaly jsou vytvořeny z přírodních papírů, které podporují funkčnost výrobku. Všechny obaly spojuje rastr, který je tvořen vždy z prvků skrytých uvnitř obalu. Obaly jsou černobílé vždy s jednou doplňkovou barvou. To dodává obalu na eleganci. Materiál je poloprůhledný, tak abychom věci uvnitř z části viděli.
Doufám, že jsem dosáhla dobrého označení bezlepkových výrobků a ukázala, že výrobky bez lepku by měly mít obal odpovídající jejich kvalitě.
Anotace v angličtině
A topic of my Bachelor's thesis is design packaging of industrial product
For this topic I chose packaging of gluten-free products. Design of actual products doesn't match class of products. Therefore I wanted to make set of products, which would be easy to recognize from the other products. I chose some representatives - flour, pasta, biscuits, mixture for baking, beer.
I began with a logo for gluten-free products and I designed easy sign, which is created by a wheat spike, which is the main source of gluten. This is sign is on every product the main and the most significant element.
Packaging is created from nature paper, which supports functionality of the product. All of the packaging are connected together with raster, which is designed from elements in the packaging. The packaging are black and white always with one additional color. This makes the packaging more elegant. Material is semitransparent, so we can see what is inside.
I hope, that I achieved good marking of gluten-free products and shown, that gluten-free products should be appropriate for their quality.
Minimální rozsah prací
Počet: značka 1ks, minimálně 3 série po 3 obalech, propagační plakát 1ks
Formát: A6 - B1
Popis realizace: návrh značky a obalů pro potravinářské výrobky a jejich propagace
Výstup: kompletní vypracování grafického návrhu obalů pro výrobky z potravinářského průmyslu, značky a propagace pomocí plakátu
Průběžné plnění úkolů dle pokynů vedoucího práce (a příp. konzultanta, je-li
stanoven) a pravidelné konzultace do termínu odevzdání práce 1x týdně v rámci
semináře ke kvalifikační práci.
Postup realizace
1) listopad - Teoretická část práce:
(bod 1. 3. uvědomit si, kdo jsem, odkud přicházím, kam
směřuji dříve, nežli začnu pracovat). Z toho vyplývá výběr
tématu a cíl práce.
Praktická práce sběr materiálů a průběžné intenzivní studium
zdrojů.
2) prosinec - Předložení řady skic a variant řešení.
3) leden - Varianty pracovní verze, volba nejvhodnější varianty,
průběžná práce na praktické části závěrečné práce.
4) únor - Předložení adekvátně rozpracované praktické části závěrečné
práce, předložení rozpracované teoretické části závěrečné práce
v souladu s doporučenou osnovou.
5) březen - Realizace výsledného projektu, předložení pracovní verze
kompletní teoretické práce.
6) duben - Finalizace a odevzdání:
(finalizace projektu, dokončení teoretické i praktické části práce,
příprava prezentace, odevzdání obou částí práce pro udělení
zápočtu).
Obhajoba:
červen - obhajoba + ve stanoveném ateliéru prezentace kvalifikační práce
na CD/DVD (v podobě pro tisk)
Zásady pro vypracování
Minimální rozsah prací
Počet: značka 1ks, minimálně 3 série po 3 obalech, propagační plakát 1ks
Formát: A6 - B1
Popis realizace: návrh značky a obalů pro potravinářské výrobky a jejich propagace
Výstup: kompletní vypracování grafického návrhu obalů pro výrobky z potravinářského průmyslu, značky a propagace pomocí plakátu
Průběžné plnění úkolů dle pokynů vedoucího práce (a příp. konzultanta, je-li
stanoven) a pravidelné konzultace do termínu odevzdání práce 1x týdně v rámci
semináře ke kvalifikační práci.
Postup realizace
1) listopad - Teoretická část práce:
(bod 1. 3. uvědomit si, kdo jsem, odkud přicházím, kam
směřuji dříve, nežli začnu pracovat). Z toho vyplývá výběr
tématu a cíl práce.
Praktická práce sběr materiálů a průběžné intenzivní studium
zdrojů.
2) prosinec - Předložení řady skic a variant řešení.
3) leden - Varianty pracovní verze, volba nejvhodnější varianty,
průběžná práce na praktické části závěrečné práce.
4) únor - Předložení adekvátně rozpracované praktické části závěrečné
práce, předložení rozpracované teoretické části závěrečné práce
v souladu s doporučenou osnovou.
5) březen - Realizace výsledného projektu, předložení pracovní verze
kompletní teoretické práce.
6) duben - Finalizace a odevzdání:
(finalizace projektu, dokončení teoretické i praktické části práce,
příprava prezentace, odevzdání obou částí práce pro udělení
zápočtu).
Obhajoba:
červen - obhajoba + ve stanoveném ateliéru prezentace kvalifikační práce
na CD/DVD (v podobě pro tisk)
Seznam doporučené literatury
KOLESÁR, Zdeno. Kapitoly z dějin designu. Praha: Vysoká škola umělecko-průmyslová, 2004. ISBN 80-86863-03-4.
TIMOTHY, Samara. Grafický design. Bratislava: Slovart, 2008. ISBN 97880-7391-030-3.
BHASKARANOVÁ, Lakshmi. Podoby moderního designu. Bratislava: Slovart, 2007. ISBN 80-7209-864-0.
HELLER, Jan. Obalový design. Bratislava: Slovart, 2009. ISBN 978-80-7391-191-1.
Seznam doporučené literatury
KOLESÁR, Zdeno. Kapitoly z dějin designu. Praha: Vysoká škola umělecko-průmyslová, 2004. ISBN 80-86863-03-4.
TIMOTHY, Samara. Grafický design. Bratislava: Slovart, 2008. ISBN 97880-7391-030-3.
BHASKARANOVÁ, Lakshmi. Podoby moderního designu. Bratislava: Slovart, 2007. ISBN 80-7209-864-0.
HELLER, Jan. Obalový design. Bratislava: Slovart, 2009. ISBN 978-80-7391-191-1.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Hodnocení z obhajoby práce
Velmi dobře
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Navržená známka vedoucího práce:
Navržená známka oponenta:
V úvodu obhajoby byla představena vysokoškolská kvalifikační práce formou nainstalovaného díla ve výstavním prostoru.
Komise byla podrobně seznámena s hodnocením vedoucího práce a posudkem oponenta včetně navrhovaného hodnocení. Dále se komise seznámila i s teoretickou částí vysokoškolské kvalifikační práce.