Bakalářská práce pojednává o vegetariánství a jeho vlivu na zdraví člověka. Je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část vymezuje základní pojmy vegetariánství, stručně charakterizuje motivace vedoucí lidi k tomuto životnímu stylu a popisuje možné postoje a postavení vegetariánů ve společnosti. Stěžejní kapitolou teoretické části je kapitola vegetariánství a zdraví, v níž jsou shrnuty nejdůležitější fakta týkající se vlivu vegetariánství a živočišných bílkovin na zdraví člověka. Praktická část porovnává výsledky z dotazníkového šetření zaměřeného na pesco-vegetariány, lakto-ovo-vegetariány, vegany a vitariány. Zjišťuje jejich postoje, názory a zkušenosti s těmito alternativními styly stravování a na základě získaných údajů odpovídá na předem stanovené výzkumné otázky.
Annotation in English
The Bachelor's thesis deals with vegetarianism and its influence on human health. It's divided into a theoretical and practical part. The theoretical part defines basic terms of vegetarianism, it briefly characterizes motivations leading people to this life style and describes their possible mindsets and positions of vegetarians in society. A key chapter of the theoretical part is vegetarianism and health chapter, where are summarized the most important facts regarding the influence of vegetarianism and animal proteins on human health. The practical part compares results from survey focused on pescetarians, ovo-lacto-vegetarians, vegans and vitarians. It discovers their attitudes, opinions and experience with these alternative diets and answers to predefined investigative questions based on obtained data.
Keywords
vegetariánství, zdraví, zdravá výživa, alternativní styl stravování, životní styl, pesco-vegetariánství, lakto-ovo-vegetariánství, veganství, vitariánství
Keywords in English
vegetarianism, health, healthy diet, alternative diet, life style, pescetarianism, ovo-lacto vegetarianism, veganism, raw foodism
Length of the covering note
84 s. (116 284 znaků)
Language
CZ
Annotation
Bakalářská práce pojednává o vegetariánství a jeho vlivu na zdraví člověka. Je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část vymezuje základní pojmy vegetariánství, stručně charakterizuje motivace vedoucí lidi k tomuto životnímu stylu a popisuje možné postoje a postavení vegetariánů ve společnosti. Stěžejní kapitolou teoretické části je kapitola vegetariánství a zdraví, v níž jsou shrnuty nejdůležitější fakta týkající se vlivu vegetariánství a živočišných bílkovin na zdraví člověka. Praktická část porovnává výsledky z dotazníkového šetření zaměřeného na pesco-vegetariány, lakto-ovo-vegetariány, vegany a vitariány. Zjišťuje jejich postoje, názory a zkušenosti s těmito alternativními styly stravování a na základě získaných údajů odpovídá na předem stanovené výzkumné otázky.
Annotation in English
The Bachelor's thesis deals with vegetarianism and its influence on human health. It's divided into a theoretical and practical part. The theoretical part defines basic terms of vegetarianism, it briefly characterizes motivations leading people to this life style and describes their possible mindsets and positions of vegetarians in society. A key chapter of the theoretical part is vegetarianism and health chapter, where are summarized the most important facts regarding the influence of vegetarianism and animal proteins on human health. The practical part compares results from survey focused on pescetarians, ovo-lacto-vegetarians, vegans and vitarians. It discovers their attitudes, opinions and experience with these alternative diets and answers to predefined investigative questions based on obtained data.
Keywords
vegetariánství, zdraví, zdravá výživa, alternativní styl stravování, životní styl, pesco-vegetariánství, lakto-ovo-vegetariánství, veganství, vitariánství
Keywords in English
vegetarianism, health, healthy diet, alternative diet, life style, pescetarianism, ovo-lacto vegetarianism, veganism, raw foodism
Research Plan
Prostudování literatury
Analýza a komparace odborných informací
Stanovení cíle bakalářské práce
Vypracování osnovy
Zpracování bakalářské práce, teoreticko-aplikační charakter
Praktické závěry a doporučení pro praxi
Research Plan
Prostudování literatury
Analýza a komparace odborných informací
Stanovení cíle bakalářské práce
Vypracování osnovy
Zpracování bakalářské práce, teoreticko-aplikační charakter
Praktické závěry a doporučení pro praxi
Recommended resources
MELINOVÁ, V., DAVISOVÁ, B. Průvodce (začínajícího) vegetariána. Radňovice: Andrea Komínková, 2008. ISBN 978-80-904291-0-9.
OPITZ, CH. Výživa pro člověka a Zemi: základy nové etiky jídla. Praha: Aviko Invest, 2002. ISBN 80-903085-0-3.
RISI, A., ZURRER, R. Vegetariánský život: přednosti bezmasé výživy. Praha: EarthSave CZ, 2007. ISBN 978-80-86916-00-2.
FRAŇKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0548-1.
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0736-5.
Recommended resources
MELINOVÁ, V., DAVISOVÁ, B. Průvodce (začínajícího) vegetariána. Radňovice: Andrea Komínková, 2008. ISBN 978-80-904291-0-9.
OPITZ, CH. Výživa pro člověka a Zemi: základy nové etiky jídla. Praha: Aviko Invest, 2002. ISBN 80-903085-0-3.
RISI, A., ZURRER, R. Vegetariánský život: přednosti bezmasé výživy. Praha: EarthSave CZ, 2007. ISBN 978-80-86916-00-2.
FRAŇKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0548-1.
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0736-5.