Hlavním cílem diplomové práce je zmapovat stravovací návyky dětí základních škol, protože nabídka v této oblasti je v současné době poměrně široká a umožňuje žákům vybírat mezi zdraví prospěšnými a zdraví méně prospěšnými potravinami, či vyloženě nezdravými. Teoretická část práce se věnuje tématu stravování dětí, uvádí specifika výživy dětí staršího školního věku, zásady zdravé výživy. Zabývá se také školním stravováním, jeho vývojem a jeho specifiky. Přibližuje uživateli práce také školní preventivní programy. V praktické části práce jsou vyhodnoceny dotazníky, které vyplňovali žáci 7. tříd základních škol jak na vesnici, tak ve městech. Zjištěné výsledky jsou komentovány. Je zde provedena také syntéza výsledků a ke zjištěným výsledkům jsou vydána doporučení. Jako zásadní zjištění této práce se jeví, že ač mají děti velkou nabídku v oblasti dopoledního stravování, ve většině případů stále rozhodují rodiče o svačinách či pitném režimu dětí, protože děti si svačiny a nápoje nosí nejčastěji z domova.
Anotace v angličtině
The main goal of the thesis is to investigate dining habits of elementary school students as they constantly face food choices. Nowadays, there is a broad range of school meals that enables the students to choose between healthy and unhealthy food. The theory part of the thesis focuses on eating habits of both children and teenagers, as well as presents basic nutrition principles. Furthermore, the thesis explores the school dining system, its development and characteristics, and introduces school prevention programs. The practical part analyzes questionnaire data gathered from 7th grade students living in both urban and rural areas. The results are evaluated and recommendations are made to address the findings. The results showed that despite the fact that students have many options when it comes to morning dining, their parents still decide about snacks or beverages they consume as most of the students bring their snacks and beverages from home.
Klíčová slova
dopolední stravování, stravování ve školních jídelnách, pitný režim, školní automaty a bufety, výživa dětí, svačiny, ovoce a zelenina, nápojový automat, stravovací automat, bufet, dotazníkové šetření
Klíčová slova v angličtině
Morning dining, school dining, drinking regime, vending machines and snack bars, children nutrition, snacks, fruits and vegetable, beverage vending machine, meal vending machine, snack bar, questionnaire
Rozsah průvodní práce
63 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Hlavním cílem diplomové práce je zmapovat stravovací návyky dětí základních škol, protože nabídka v této oblasti je v současné době poměrně široká a umožňuje žákům vybírat mezi zdraví prospěšnými a zdraví méně prospěšnými potravinami, či vyloženě nezdravými. Teoretická část práce se věnuje tématu stravování dětí, uvádí specifika výživy dětí staršího školního věku, zásady zdravé výživy. Zabývá se také školním stravováním, jeho vývojem a jeho specifiky. Přibližuje uživateli práce také školní preventivní programy. V praktické části práce jsou vyhodnoceny dotazníky, které vyplňovali žáci 7. tříd základních škol jak na vesnici, tak ve městech. Zjištěné výsledky jsou komentovány. Je zde provedena také syntéza výsledků a ke zjištěným výsledkům jsou vydána doporučení. Jako zásadní zjištění této práce se jeví, že ač mají děti velkou nabídku v oblasti dopoledního stravování, ve většině případů stále rozhodují rodiče o svačinách či pitném režimu dětí, protože děti si svačiny a nápoje nosí nejčastěji z domova.
Anotace v angličtině
The main goal of the thesis is to investigate dining habits of elementary school students as they constantly face food choices. Nowadays, there is a broad range of school meals that enables the students to choose between healthy and unhealthy food. The theory part of the thesis focuses on eating habits of both children and teenagers, as well as presents basic nutrition principles. Furthermore, the thesis explores the school dining system, its development and characteristics, and introduces school prevention programs. The practical part analyzes questionnaire data gathered from 7th grade students living in both urban and rural areas. The results are evaluated and recommendations are made to address the findings. The results showed that despite the fact that students have many options when it comes to morning dining, their parents still decide about snacks or beverages they consume as most of the students bring their snacks and beverages from home.
Klíčová slova
dopolední stravování, stravování ve školních jídelnách, pitný režim, školní automaty a bufety, výživa dětí, svačiny, ovoce a zelenina, nápojový automat, stravovací automat, bufet, dotazníkové šetření
Klíčová slova v angličtině
Morning dining, school dining, drinking regime, vending machines and snack bars, children nutrition, snacks, fruits and vegetable, beverage vending machine, meal vending machine, snack bar, questionnaire
Zásady pro vypracování
Prostudování literatury
Analýza a komparace odborných informací
Stanovení cíle diplomové práce
Vypracování osnovy
Zpracování diplomové práce, teoreticko-aplikační charakter
Praktické závěry a doporučení pro praxi
Zásady pro vypracování
Prostudování literatury
Analýza a komparace odborných informací
Stanovení cíle diplomové práce
Vypracování osnovy
Zpracování diplomové práce, teoreticko-aplikační charakter
Praktické závěry a doporučení pro praxi
Seznam doporučené literatury
BALCH, JAMES F. Bible předpisů zdravé výživy. Praha: Pragma, 1998. ISBN 8072056379
FOŘT, Petr a POLEDNE, Rudolf. Moderní výživa pro děti: co vědět, aby nebylo pozdě. 2., přeprac. a aktualiz. vyd. Praha: Metramedia, 2000. ISBN 80-238-5498-4
HNÁTEK, J. Výživa a stravování žáků základních a středních škol. Praha: SPN, 1992. ISBN 80-04-23948-X
KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Vyd. 1. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0736-5
NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vyd. 1. Jinočany: H, 2003. ISBN 80-860-2293-5
PIŤHA, Jan a POLEDNE, Rudolf. Zdravá výživa pro každý den. Vyd. 1. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
Seznam doporučené literatury
BALCH, JAMES F. Bible předpisů zdravé výživy. Praha: Pragma, 1998. ISBN 8072056379
FOŘT, Petr a POLEDNE, Rudolf. Moderní výživa pro děti: co vědět, aby nebylo pozdě. 2., přeprac. a aktualiz. vyd. Praha: Metramedia, 2000. ISBN 80-238-5498-4
HNÁTEK, J. Výživa a stravování žáků základních a středních škol. Praha: SPN, 1992. ISBN 80-04-23948-X
KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Vyd. 1. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0736-5
NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vyd. 1. Jinočany: H, 2003. ISBN 80-860-2293-5
PIŤHA, Jan a POLEDNE, Rudolf. Zdravá výživa pro každý den. Vyd. 1. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.