Tato bakalářská práce se zabývá prostorovým rozložením restauračních zařízení v Plzni dle nabídky točeného piva. První část práce je věnována teoretickému základu týkající se jak současných trendů ve službách a maloobchodu, tak historií výroby piva v Plzni a vývojem největších lokálních pivovarů Gambrinusem a Pilsnerem Urquellem. Nedílnou součástí práce je i kapitola přibližující lokalizační předpoklady jednotlivých městských částí v závislosti na funkčním využití území. V části, která se věnuje již konkrétním výsledkům, je vyjádřena především lokalizace restauračních zařízení v jednotlivých městských obvodech na území Plzně a cenová hladina desetistupňového piva Gambrinus a dvanáctistupňového Pilsner Urquellu. Zmíněn bude i vliv současných regulatorních zákonů elektronické evidence tržeb a protikuřáckého zákona, které se mohou promítnout ve struktuře současné nabídky.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis looks into evaluation of the location of restaurant's facilities in Pilsen according to offers of draught beer. The first part of the thesis is devoted to theoretical base concerning current trends in services and retails trades as well as to history of beer's production in Pilsen. It also pursues a development of the biggest local breweries such as Gambrinus or Pisner Urquell. Integral part of the thesis is chapter approaching localization's precondition of individual parts of the city depending on functional use of territory. The next part already deals with concrete's results which primarily expresses localization of restaurant's facilities in individual districts on the teritory of city Pilsen and this part also applies for price level of ten degree's beer such as Gambrinus and twelve degree's beer such as Pilsner Urquell. Current influence of regulation laws will also be mentioned sales electronic records and anti-smoking law which can appear in structure of current offer.
Klíčová slova
pivo, prostor, restaurační zařízení, Plzeň
Klíčová slova v angličtině
beer, space, restaurant facilities, Pilsen
Rozsah průvodní práce
71s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá prostorovým rozložením restauračních zařízení v Plzni dle nabídky točeného piva. První část práce je věnována teoretickému základu týkající se jak současných trendů ve službách a maloobchodu, tak historií výroby piva v Plzni a vývojem největších lokálních pivovarů Gambrinusem a Pilsnerem Urquellem. Nedílnou součástí práce je i kapitola přibližující lokalizační předpoklady jednotlivých městských částí v závislosti na funkčním využití území. V části, která se věnuje již konkrétním výsledkům, je vyjádřena především lokalizace restauračních zařízení v jednotlivých městských obvodech na území Plzně a cenová hladina desetistupňového piva Gambrinus a dvanáctistupňového Pilsner Urquellu. Zmíněn bude i vliv současných regulatorních zákonů elektronické evidence tržeb a protikuřáckého zákona, které se mohou promítnout ve struktuře současné nabídky.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis looks into evaluation of the location of restaurant's facilities in Pilsen according to offers of draught beer. The first part of the thesis is devoted to theoretical base concerning current trends in services and retails trades as well as to history of beer's production in Pilsen. It also pursues a development of the biggest local breweries such as Gambrinus or Pisner Urquell. Integral part of the thesis is chapter approaching localization's precondition of individual parts of the city depending on functional use of territory. The next part already deals with concrete's results which primarily expresses localization of restaurant's facilities in individual districts on the teritory of city Pilsen and this part also applies for price level of ten degree's beer such as Gambrinus and twelve degree's beer such as Pilsner Urquell. Current influence of regulation laws will also be mentioned sales electronic records and anti-smoking law which can appear in structure of current offer.
Klíčová slova
pivo, prostor, restaurační zařízení, Plzeň
Klíčová slova v angličtině
beer, space, restaurant facilities, Pilsen
Zásady pro vypracování
Stanovte osnovu a cíle práce v souladu se zadáním.
Prostudujte odbornou literaturu k zadané tématice.
Stanovte metody zpracování.
Získejte data (primární, sekundární).
Utřiďte informace včetně grafického i kartografického zpracování získaných dat.
Formulujte dílčí závěry na základě geografické analýzy.
Szczyrba, Z. 2007. Geografie obchodu (se zaměřením na současné trendy v maloobchodě). Olomouc: Univerzita Palackého, 91 s. ISBN 80-244-1453-8.
Toušek, V., Kunc, J. a Vystoupil, J. 2008. Ekonomická a sociální geografie. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 416 s. ISBN 978-80-7380-114-4.
Dvořák, J. 1975. Vývoj, perspektivy a předpoklady pivovarnictví v Západočeském kraji. Sborník PF v Plzni. Zeměpis VIII, s. 69-92.
Matušková, A. a Novotná, M. (eds.). 2007. Geografie města Plzně. 3. přeprac. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita, 184 s. ISBN 978-80-7043-558-8.
Seznam doporučené literatury
Szczyrba, Z. 2007. Geografie obchodu (se zaměřením na současné trendy v maloobchodě). Olomouc: Univerzita Palackého, 91 s. ISBN 80-244-1453-8.
Toušek, V., Kunc, J. a Vystoupil, J. 2008. Ekonomická a sociální geografie. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 416 s. ISBN 978-80-7380-114-4.
Dvořák, J. 1975. Vývoj, perspektivy a předpoklady pivovarnictví v Západočeském kraji. Sborník PF v Plzni. Zeměpis VIII, s. 69-92.
Matušková, A. a Novotná, M. (eds.). 2007. Geografie města Plzně. 3. přeprac. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita, 184 s. ISBN 978-80-7043-558-8.