Práce se věnuje analýze stravy a stravování pražských dělníků mezi lety 1848-1939. Teoretická část zabývá antropologií jídla a zmapováním dosavadního výzkumu etnografie dělnictva na českém území. Praktická část má za cíl za pomocí kvalitativní obsahové analýzy sumarizovat již publikované výzkumy a popsat změnu stravování dělnictva coby specifické vrstvy pražského obyvatelstva v tomto časovém období a zjistit, jakým vlivům podléhala.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the analysis of food and catering of Prague workers from the second half of the 19th century to the 1930s. The theoretical part deals with anthropology of food and mapping of the existing research of ethnography of the workers on the Czech territory. The practical part aims to summarize already published researches and to describe the change of diet of the workers as a specific layer of the Prague population in this period of time and to find out what influences it was subject to.
food, catering, working class, ethnography of the working class, Prague, anthropology of food,
Rozsah průvodní práce
48 s. (77 474 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Práce se věnuje analýze stravy a stravování pražských dělníků mezi lety 1848-1939. Teoretická část zabývá antropologií jídla a zmapováním dosavadního výzkumu etnografie dělnictva na českém území. Praktická část má za cíl za pomocí kvalitativní obsahové analýzy sumarizovat již publikované výzkumy a popsat změnu stravování dělnictva coby specifické vrstvy pražského obyvatelstva v tomto časovém období a zjistit, jakým vlivům podléhala.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the analysis of food and catering of Prague workers from the second half of the 19th century to the 1930s. The theoretical part deals with anthropology of food and mapping of the existing research of ethnography of the workers on the Czech territory. The practical part aims to summarize already published researches and to describe the change of diet of the workers as a specific layer of the Prague population in this period of time and to find out what influences it was subject to.
food, catering, working class, ethnography of the working class, Prague, anthropology of food,
Zásady pro vypracování
viz "Vyhláška děkana FF č. 2D/2016 ze dne 8. června 2016 o požadavcích na bakalářské a diplomové práce a o konání státních závěrečných zkoušek v bakalářských a navazujících magisterských studijních programech"
Cílem práce je pomocí obsahové analýzy publikovaných prací a archivního výzkumu popsat proměny stravování pražských dělníků v období od 2. pol 19. století do 30.let 20. století, zahrnující nákup potravin, možnosti a způsoby stravování, či pokrmy všedních i svátečních dnů.
Zásady pro vypracování
viz "Vyhláška děkana FF č. 2D/2016 ze dne 8. června 2016 o požadavcích na bakalářské a diplomové práce a o konání státních závěrečných zkoušek v bakalářských a navazujících magisterských studijních programech"
Cílem práce je pomocí obsahové analýzy publikovaných prací a archivního výzkumu popsat proměny stravování pražských dělníků v období od 2. pol 19. století do 30.let 20. století, zahrnující nákup potravin, možnosti a způsoby stravování, či pokrmy všedních i svátečních dnů.
Seznam doporučené literatury
Autorský kolektiv. 1976. Etnografie pražského dělnictva. Referáty z pracovní konference, Praha, březen 1975. Praha: Československá akademie věd.
Robek, Antonín, Mirjam Moravcová, Jarmila Štastná, and Dagmar Klimová. 1981. Stará dělnická Praha: život a kultura pražských dělníků, 1848-1939. Praha: Academia.
Robek, Antonín, ed. 1974. Etnografie dělnictva.
Skalníková, Olga, and Jiřina Svobodová. 1975. Etnografie pražského dělnictva. Praha: Československá akademie věd.
Tomandl, Miloš. 2005. Tradiční lidová kultura v pracích "Pražské etnografické školy."Praha: Univerzita Karlova, Filozofická fakulta.
Seznam doporučené literatury
Autorský kolektiv. 1976. Etnografie pražského dělnictva. Referáty z pracovní konference, Praha, březen 1975. Praha: Československá akademie věd.
Robek, Antonín, Mirjam Moravcová, Jarmila Štastná, and Dagmar Klimová. 1981. Stará dělnická Praha: život a kultura pražských dělníků, 1848-1939. Praha: Academia.
Robek, Antonín, ed. 1974. Etnografie dělnictva.
Skalníková, Olga, and Jiřina Svobodová. 1975. Etnografie pražského dělnictva. Praha: Československá akademie věd.
Tomandl, Miloš. 2005. Tradiční lidová kultura v pracích "Pražské etnografické školy."Praha: Univerzita Karlova, Filozofická fakulta.