Práce představuje kulturu piva a hospod v české společnosti a její specifika v oblasti historického, společenského, kulturního a lokálního vývoje. Cílem práce bylo posoudit úlohu piva a hospod v české společnosti, jejich místa, váhu a vliv v kulturním a sociálním systému a provést určitou kompilační analýzu kulturně historického vývoje dané problematiky.
Anotace v angličtině
The object of the thesis is to explore and specify the particular role that beer plays in the Czech culture and society. It also addresses its historical, social, cultural, and local development. The aim was to examine the function of beer and its cultural configuration; its setting and significance in cultural and social system. Furthermore, the thesis focuses on both cultural and historical transformation of beer consumption on the Czech historical territory and pubs as active cultural and social institutions.
Klíčová slova
pivo, hospoda, česká kultura, česká společnost, pivovarnictví
Práce představuje kulturu piva a hospod v české společnosti a její specifika v oblasti historického, společenského, kulturního a lokálního vývoje. Cílem práce bylo posoudit úlohu piva a hospod v české společnosti, jejich místa, váhu a vliv v kulturním a sociálním systému a provést určitou kompilační analýzu kulturně historického vývoje dané problematiky.
Anotace v angličtině
The object of the thesis is to explore and specify the particular role that beer plays in the Czech culture and society. It also addresses its historical, social, cultural, and local development. The aim was to examine the function of beer and its cultural configuration; its setting and significance in cultural and social system. Furthermore, the thesis focuses on both cultural and historical transformation of beer consumption on the Czech historical territory and pubs as active cultural and social institutions.
Klíčová slova
pivo, hospoda, česká kultura, česká společnost, pivovarnictví
Cílem práce bude posoudit význam piva a kulturu piva v české společnosti, jejich specifika a historický, společenský, kulturní a lokální vývoj,
především v Plzeňském kraji. Práce se pokusí postihnout úlohu piva v české společnosti, zaměří se na proměny konzumace piva
a pivní kultury v kulturně dějinném vývoji na našem území (s důrazem na Plzeňský kraj), na hospody jako veřejná místa pití,
na trendy v pivovarnictví v Čechách (opět s důrazem na Plzeňský kraj) i dalších vybraných zemích a na porovnání pivní kultury
v Čechách a vybraných zemích.
Při zpracování textu budou použity následující metody: deskripce při popisu jednotlivých etap historie českého piva,
interpretace při výkladu informací z dostupné a relevantní literatury, analýza při využití rozhovorů s osobnostmi českého pivovarnictví,
komparace historie a současnosti pivní kultury a komparace různých pivních kultur.
Diplomová práce bude pravidelně konzultována s vedoucí práce.
Před odevzdáním bude celý text práce předložen vedoucí k posouzení.
Práce bude vypracována v souladu s platným rozhodnutím děkana O požadavcích na bakalářské a diplomové práce a o konání státních závěrečných zkoušek.
Zásady pro vypracování
Cílem práce bude posoudit význam piva a kulturu piva v české společnosti, jejich specifika a historický, společenský, kulturní a lokální vývoj,
především v Plzeňském kraji. Práce se pokusí postihnout úlohu piva v české společnosti, zaměří se na proměny konzumace piva
a pivní kultury v kulturně dějinném vývoji na našem území (s důrazem na Plzeňský kraj), na hospody jako veřejná místa pití,
na trendy v pivovarnictví v Čechách (opět s důrazem na Plzeňský kraj) i dalších vybraných zemích a na porovnání pivní kultury
v Čechách a vybraných zemích.
Při zpracování textu budou použity následující metody: deskripce při popisu jednotlivých etap historie českého piva,
interpretace při výkladu informací z dostupné a relevantní literatury, analýza při využití rozhovorů s osobnostmi českého pivovarnictví,
komparace historie a současnosti pivní kultury a komparace různých pivních kultur.
Diplomová práce bude pravidelně konzultována s vedoucí práce.
Před odevzdáním bude celý text práce předložen vedoucí k posouzení.
Práce bude vypracována v souladu s platným rozhodnutím děkana O požadavcích na bakalářské a diplomové práce a o konání státních závěrečných zkoušek.
Seznam doporučené literatury
NOVOTNÝ, Vladimír, ed. Hospody a pivo v české společnosti. Ilustroval Jiří
SLÍVA. Praha: Academia, 1997. ISBN 80-200-0639-7.
BRZÁK, Jan. Vznik a vývoj plzeňského pohostinství: (zajímavosti o hospodách, o
pití a jídle v uplynulém miléniu). Plzeň: Uni, 2001. ISBN 80-902017-8-4.
ZÍBRT, Čeněk a PILÍKOVÁ Klára. Z historie piva. V Praze: Vyšehrad, 2013. ISBN 978-80-7429-339-9.
HASÍK, Tomáš. Svět piva a piva světa. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4648-7.
NOVÁK VEČERNÍČEK, Jaroslav. Dějiny piva: od zrození až po konec středověku. Brno: Computer Press, c2009. ISBN 978-80-251-2019-4.
BASAŘOVÁ, Gabriela a HLAVÁČEK Ivo. České pivo. 2. vyd. Praha: Nuga, 1999. ISBN 80-85903-08-3.
PODHORSKÝ, Marek, MALOVICKÝ Václav a KUNTZMANNOVÁ Miroslava. Beer trails of the Pilsen region. Plzeň: Plzeňský kraj, 2012.
KOVAŘÍKOVÁ R., MALOVICKÝ V. a ŘEŽÁBOVÁ J. The Plzeň region: come and have a drink: beer, wine, liquors, Czech and regional dishes. Plzeň: Plzeňský kraj,
2005.
ALTMAN, Karel. Zlatá doba štamgastů pražských hospod. Brno: Host, 2003. ISBN 80-7294-092-9.
JANSKÝ, Michal. Pivovary a pivovárky. Praha: Ústř. kult. dům železničářů, 1988.
KUBATA, Karel. Politická historie lihu. 2. vydání. Praha: Fr. Borový, 1936.
Seznam doporučené literatury
NOVOTNÝ, Vladimír, ed. Hospody a pivo v české společnosti. Ilustroval Jiří
SLÍVA. Praha: Academia, 1997. ISBN 80-200-0639-7.
BRZÁK, Jan. Vznik a vývoj plzeňského pohostinství: (zajímavosti o hospodách, o
pití a jídle v uplynulém miléniu). Plzeň: Uni, 2001. ISBN 80-902017-8-4.
ZÍBRT, Čeněk a PILÍKOVÁ Klára. Z historie piva. V Praze: Vyšehrad, 2013. ISBN 978-80-7429-339-9.
HASÍK, Tomáš. Svět piva a piva světa. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4648-7.
NOVÁK VEČERNÍČEK, Jaroslav. Dějiny piva: od zrození až po konec středověku. Brno: Computer Press, c2009. ISBN 978-80-251-2019-4.
BASAŘOVÁ, Gabriela a HLAVÁČEK Ivo. České pivo. 2. vyd. Praha: Nuga, 1999. ISBN 80-85903-08-3.
PODHORSKÝ, Marek, MALOVICKÝ Václav a KUNTZMANNOVÁ Miroslava. Beer trails of the Pilsen region. Plzeň: Plzeňský kraj, 2012.
KOVAŘÍKOVÁ R., MALOVICKÝ V. a ŘEŽÁBOVÁ J. The Plzeň region: come and have a drink: beer, wine, liquors, Czech and regional dishes. Plzeň: Plzeňský kraj,
2005.
ALTMAN, Karel. Zlatá doba štamgastů pražských hospod. Brno: Host, 2003. ISBN 80-7294-092-9.
JANSKÝ, Michal. Pivovary a pivovárky. Praha: Ústř. kult. dům železničářů, 1988.
KUBATA, Karel. Politická historie lihu. 2. vydání. Praha: Fr. Borový, 1936.