|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KPS / PSVA
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KPS
/
PSVA
|
Akademický rok
|
2024/2025
|
Akademický rok
|
2024/2025
|
Název
|
Psychologie výživy A
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
2
Kred.
|
Forma zakončení
|
-
|
Forma zakončení
|
-
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Minimum (B + C) studentů
|
10
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je umožnit studentovi orientovat se na úrovni pochopení a hodnotícího posouzení v nejdůležitějších vztazích mezi psychikou a výživou. Součástí předmětu je nastínit spojitosti psychologického a biomedicínckého hlediska výživy, seznámit studenty s vlivem psychického vývoje na utváření stravovacích zvyklostí jedince. V předmětu se nahlíží na některé sociální aspekty výživy, na psychogenní poruchy příjmu potravy a potravního chování.
|
Požadavky na studenta
|
> Orientace v odborné literatuře
> Aktivní účast na výuce
> Seminární úkol
> Didaktický test (dosažení stanoveného počtu bodů)
|
Obsah
|
1. Psycholgie výživy jako specializovaná psychologická disciplína, hitorie, současný vývoj disicplíny
2. Vztah mezi psychikou a výživou
3. Výzkumné strategie a metody v psychologii výživy
4. Psychické jevy jako determinanty výživových zvyklostí
5. Výživa jako faktor ovlivňující psychiku
6. Motivační chování v potravinovém cyklu
7. Apetenční chování v potravinovém cyklu
8. Konzumatorní chování v potravinovém cylu
9. Vliv barev na potravinové chování
10.Senzorické procesy (chuť, vůně) v potravinovém chování
11.Emoce v potravinovém chování (emoční stavy (nálady) a jídlo)
12.Prezentace seminárních úkolů
13.Prezentace seminárních úkolů, evaluace výuky.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
FRAŇKOVÁ, S., PAŘIZKOVÁ, J., MALICHOVÁ, E. Jídlo v životě dítěte a adolescenta. Praha, 2013. ISBN 978-80-246-2247-7.
-
Základní:
Fraňková, Slávka. Výživa a psychické zdraví. Vyd. 1. Praha : ISV, 1996. ISBN 80-85866-13-7.
-
Základní:
Fraňková, Slávka; Odehnal, Jiří; Pařízková, Jana. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Vyd. 1. Praha : HZ Editio, 2000. ISBN 80-86009-32-7.
-
Doporučená:
HARTWIG, D., HARTWIGOVA, M. Jídlo na prvním místě. Brno, 2014. ISBN 978-80-87270-67-.
-
Doporučená:
BARNARD, N. Jídlo pro váš mozek. Brno, 2014. ISBN 978-80-265-0186-2.
-
Doporučená:
VIRTUE, D. V zajetí jídla. Praha, 2012. ISBN 978-80-7370-207-6.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40]
|
25
|
Příprava na souhrnný test [6-30]
|
30
|
Celkem
|
55
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
Vymezuje základní makronutrienty a mikronutrienty: bílkoviny, sacharidy, lipidy, vitamíny, minerální látky. |
Objasňuje zásady racionální výživy. |
Popisuje pyramidu zdravé výživy podle různých přístupů. |
Definuje psychologické pojmy: čití, vnímání, emoce, motivace. |
Charakterizuje současné psycholgické směry a přístupy (školy) v psychoterapii. |
Odborné dovednosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že student před zahájením výuky dokáže: |
Rozpoznává potravinové chování podle zásad racionální výživy.
|
Uplatňuje význam základních psychologických pojmů (čití, vnímání, emoce, motivace apod.) v popisu psychických momentů v chování a jednání člověka. |
Zhodnocuje současné psychologické směry a psychoterapeutické přístupy (školy) podle různých kritérií. |
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
bc. studium: efektivně využívá různé strategie učení k získání a zpracování poznatků a informací, hledá a rozvíjí účinné postupy ve svém učení, |
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje, |
bc. studium: je otevřený k využití různých postupů při řešení problémů, nahlíží problém z různých stran, |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
Definuje psychologii výživy jako speciální disciplínu psychologie. |
Vysvětluje vztah mezi psychikou a výživou. |
Charakterizuje jednotlivé determinanty výživových zvyklostí. |
Vysvětluje význam motivačního chování, apetenčního chování a konzumatorního chování v potravinovém cyklu. |
Popisuje vliv barev na potravinové chování. |
Charakterizuje senzorické procesy (vůni a chuť) a emoce jako psychické faktory vyvolávající chuť a apetenčního chování. |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
Volí adekvátní metody ve výzkumných šetřeních potravinového chování. |
Navrhuje postupy směřující ke zvýšení apetenčního chování. |
Rozpoznává faktory, které vedou ke snížení optimálního konzumatorního chování. |
Obecné způsobilosti - po absolvování předmětu je student schopen: |
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
bc. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru, |
mgr. studium: samostatně a odpovědně se rozhodují v nových nebo měnících se souvislostech nebo v zásadně se vyvíjejícím prostředí s přihlédnutím k širším společenským důsledkům jejich rozhodování, |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Test, |
Seminární práce, |
Odborné dovednosti - odborné dovednosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Test, |
Seminární práce, |
Obecné způsobilosti - obecné způsobilosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Test, |
Seminární práce, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Samostudium, |
Odborné dovednosti - pro dosažení odborných dovedností jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Samostudium, |
Obecné způsobilosti - pro dosažení obecných způsobilostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Samostudium, |
|
|
|
|