|
|
Main menu for Browse IS/STAG
Course info
KPS / PSVB
:
Course description
Department/Unit / Abbreviation
|
KPS
/
PSVB
|
Academic Year
|
2023/2024
|
Academic Year
|
2023/2024
|
Title
|
Nutritional Psychology B
|
Form of course completion
|
Exam
|
Form of course completion
|
Exam
|
Accredited / Credits
|
Yes,
3
Cred.
|
Type of completion
|
Combined
|
Type of completion
|
Combined
|
Time requirements
|
Lecture
2
[Hours/Week]
|
Course credit prior to examination
|
Yes
|
Course credit prior to examination
|
Yes
|
Automatic acceptance of credit before examination
|
Yes in the case of a previous evaluation 4 nebo nic.
|
Included in study average
|
YES
|
Language of instruction
|
-
|
Occ/max
|
|
|
|
Automatic acceptance of credit before examination
|
Yes in the case of a previous evaluation 4 nebo nic.
|
Summer semester
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Included in study average
|
YES
|
Winter semester
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Repeated registration
|
NO
|
Repeated registration
|
NO
|
Timetable
|
Yes
|
Semester taught
|
Winter + Summer
|
Semester taught
|
Winter + Summer
|
Minimum (B + C) students
|
10
|
Optional course |
Yes
|
Optional course
|
Yes
|
Language of instruction
|
-
|
Internship duration
|
0
|
No. of hours of on-premise lessons |
|
Evaluation scale |
1|2|3|4 |
Periodicity |
každý rok
|
Evaluation scale for credit before examination |
S|N |
Periodicita upřesnění |
|
Fundamental theoretical course |
No
|
Fundamental course |
No
|
Fundamental theoretical course |
No
|
Evaluation scale |
1|2|3|4 |
Evaluation scale for credit before examination |
S|N |
Substituted course
|
None
|
Preclusive courses
|
N/A
|
Prerequisite courses
|
N/A
|
Informally recommended courses
|
N/A
|
Courses depending on this Course
|
N/A
|
Histogram of students' grades over the years:
Graphic PNG
,
XLS
|
Course objectives:
|
The aim is to enable students to focus on the level of understanding and evaluating assessments in the most important relationships between psyche and nutrition. Part of the course is to outline the continuity of psychological and biomedical aspects of nutrition, to acquaint students with the influence of psychological development in shaping the eating habits of individuals. In this course looks at some of the social aspects of nutrition on psychogenic eating disorders and eating behavior.
|
Requirements on student
|
> Orientation in the scientific literature
> Active participation in lessons
> Seminar assignment
> The Exem
|
Content
|
1. The effect of carbohydrates on the psyche
2. The influence of individual proteins and amino acids to the psyche
3. Effect on Lipid psyche
4. The development of eating behavior: a period of newborns and infants
5. The development of eating behavior: a period of childhood
6. Development of feeding behavior: adolescence
7. Food and family life
8. Food and its social context
9. Faults eating behavior and food intake in terms of psychological aspects
10.Dinner and psychological problems obese individuals
11.Psychotherapy obesity and other eating disorders
12.Presentation of seminar tasks.
13.Presentation of seminar tasks, summary, evaluation of teaching.
|
Activities
|
|
Fields of study
|
|
Guarantors and lecturers
|
|
Literature
|
-
Basic:
Fraňková, Slávka; Pařízková, Jana,; Malichová, Eva. Jídlo v životě dítěte a adoslescenta : teorie, výzkum, praxe. Vyd. 1. Praha : Karolinum, 2013. ISBN 978-80-246-2247-7.
-
Basic:
Fraňková, Slávka; Dvořáková-Janů, Věra. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha : Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0548-1.
-
Basic:
FRAŇKOVÁ, S. Výživa a psychcké zdraví. Praha, 1996. ISBN 80-85866-13-7.
-
Basic:
Fraňková, Slávka; Odehnal, Jiří; Pařízková, Jana. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Vyd. 1. Praha : HZ Editio, 2000. ISBN 80-86009-32-7.
-
Recommended:
ŠÍMOVÁ, I. Filozofie jídla. Plzeň, 2013. ISBN 978-80-7211-448-1.
-
Recommended:
Úvod do etologie člověka. 1. vyd. Praha : HZ Systém, 1997. ISBN 80-86009-15-7.
-
On-line library catalogues
|
Time requirements
|
All forms of study
|
Activities
|
Time requirements for activity [h]
|
Preparation for an examination (30-60)
|
50
|
Undergraduate study programme term essay (20-40)
|
30
|
Total
|
80
|
|
Prerequisites
|
Knowledge - students are expected to possess the following knowledge before the course commences to finish it successfully: |
Definuje psychologii výživy jako speciální disciplínu psychologie. |
Vysvětluje vztah mezi psychikou a výživou. |
Charakterizuje jednotlivé determinanty výživových zvyklostí. |
Vysvětluje význam motivačního chování, apetenčního chování a konzumatorního chování v potravinovém cyklu. |
Popisuje vliv barev na potravinové chování. |
Charakterizuje senzorické procesy (vůni a chuť) a emoce jako psychické faktory vyvolávající chuť a apetenčního chování. |
Skills - students are expected to possess the following skills before the course commences to finish it successfully: |
Volí adekvátní metody ve výzkumných šetřeních potravinového chování. |
Navrhuje postupy směřující ke zvýšení apetenčního chování. |
Rozpoznává faktory, které vedou ke snížení optimálního konzumatorního chování. |
Competences - students are expected to possess the following competences before the course commences to finish it successfully: |
N/A |
N/A |
N/A |
N/A |
|
Learning outcomes
|
Knowledge - knowledge resulting from the course: |
Objasňuje vliv jednotlivých živin (sacharidy, bílkoviny, lipidy) na psychiku jedince. |
Popisuje vývoj potravního chování v období: novorozence, kojence, batolete, předškolního a mladšího školního věku. |
Charakterizuje společenské souvislosti spojené s konzumatorním chováním. |
Definuje poruchy jídelního chování a příjmu potravy z pohledu psychoterapeutických aspektů. |
Objasňuje jídelní a psychologické problémy obézního jedince. |
Charakterizuje psychoterapeutické směry využitelné v terapii obezity a poruch příjmu potravy. |
Skills - skills resulting from the course: |
Sestavuje jídelníček, který je založený na znalostech o vlivu živin na psychiku jedince. |
Vybírá efektivní způsoby rozvoje potravinového chování u dítěte podle jeho aktuálního psychického a sociálního vývoje. |
Navrhuje formy společenéského chování, které jsou považovány pro konzumaci jídla za optimální. |
Identifikuje poruchy jídleního chování a příjmu potravy. |
Posuzuje psychoterapeutické směry z pohledu jejich využitelnosti v terapii obezity a poruch příjmu potravy. |
Competences - competences resulting from the course: |
N/A |
N/A |
|
Assessment methods
|
Knowledge - knowledge achieved by taking this course are verified by the following means: |
Combined exam |
Seminar work |
Skills - skills achieved by taking this course are verified by the following means: |
Combined exam |
Seminar work |
Competences - competence achieved by taking this course are verified by the following means: |
Oral exam |
Seminar work |
|
Teaching methods
|
Knowledge - the following training methods are used to achieve the required knowledge: |
Lecture |
Lecture supplemented with a discussion |
Interactive lecture |
Self-study of literature |
Skills - the following training methods are used to achieve the required skills: |
Lecture |
Lecture supplemented with a discussion |
Interactive lecture |
Self-study of literature |
Competences - the following training methods are used to achieve the required competences: |
Lecture |
Lecture supplemented with a discussion |
Interactive lecture |
Self-study of literature |
|
|
|
|