|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KTO / KER
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KTO
/
KER
|
Akademický rok
|
2024/2025
|
Akademický rok
|
2024/2025
|
Název
|
Kvalita, ergonomie a racionalizace práce
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Název dlouhý
|
Kvalita, ergonomie a racioalizace práce
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
4
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
Cvičení
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
193 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
10
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Periodicita |
každý rok
|
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ano
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem je získat systematický přehled pro praxi vysokoškoláka zaměřeného na strojírenství v oboru problematiky požadavků na kvalitu výrobků a služeb v reálném životním prostředí a při ochraně zdraví a bezpečnosti práce v rámci zákonných požadavků.
|
Požadavky na studenta
|
1. K zápočtu - 80% účast ve výuce Vypracování zápočtové práce v rozsahu min 4 str. na témata: a) řízení a zabezpečování jakosti b) metrologie c) racionalizace práce d) ergonomie
Ke zkoušce: Vypracování 2 vylosovaných otázek, které budou klasifikovány (jejich seznam bude vystaven na STAGU). V případě, že student se známkou souhlasí, je zkouška u konce. V případě nesouhlasu je možná korekce známky (?) formou ústní zkoušky na téma, které určí vyučující
|
Obsah
|
Obsah přednášek:
1. Seznámení s obsahem předmětu, obecný úvod do managementu kvality, ergonomie a racionalizace práce
2. Co je technika, výrobní proces, technika přípravy výroby
3. Metrologie I - rámec zákonných požadavků, metody měření
4. Metrologie - měření a měřidla, montáž
5. Vyhodnocení - metody řešení technických problémů - optimalizace, racionalizace
6. Ergonomie - základní pojmy a kritéria, pracovní systém z hlediska ergonomie
7. Vývoj pohledů na kvalitu, systém řízení kvality, norma ISO 9001
8. Harmonizace předpisů ČR v oblasti legislativy, řízená a neřízená oblast
9. Systémové pojetí kvality - rizika, TQM, PDCA, IATF
10. 3D tisk, rizika, požadavky
11. Integrované systémy řízení - kvalita, životní prostředí, bezpečnost a ochrana zdraví při práci
12. Přednáška z praxe
13. Shrnutí odpřednášené látky
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
-
Garanti:
Doc. Ing. Helena Zídková, Ph.D. (100%),
-
Přednášející:
Ing. Kateřina Kašová (100%),
Ing. Dana Kubátová, Ph.D. (100%),
Ing. Jan Matějka (100%),
Ing. Václava Pokorná (100%),
Doc. Ing. Helena Zídková, Ph.D. (100%),
-
Cvičící:
Ing. Kateřina Kašová (100%),
Ing. Dana Kubátová, Ph.D. (100%),
Ing. Petr Kučera (100%),
Ing. Václava Pokorná (100%),
Ing. Radek Teplý (100%),
Doc. Ing. Helena Zídková, Ph.D. (100%),
|
Literatura
|
-
Základní:
Nenadál a kol. Management kvality pro 21. století. Praha, 2018.
-
Doporučená:
Chundela, Libor. Ergonomie. 1. vyd. Praha : ČVUT, 2005. ISBN 80-01-02301-X.
-
Doporučená:
Zídková, Helena; Zvoneček, František. Jakost - styl života pro třetí tisíciletí. Plzeň, 2003. ISBN 80-7043-243-8.
-
Doporučená:
Veber, J. Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce. Praha, 2006. ISBN 80-2450-289-5.
-
Doporučená:
Veber, J. Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce. Praha, 2010. ISBN 978-80-7261-210-9.
-
Doporučená:
Zelenka, A.; Preclík, V. Racionalizace výroby. ČVUT Praha, 2004.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40]
|
26
|
Kontaktní výuka
|
52
|
Příprava na zkoušku [10-60]
|
26
|
Celkem
|
104
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
- popsat orgány, instituce a ostatní subjekty EU
- vysvětlit orgány, instituce a ostatní subjekty EU
- popsat terminologii vztahující se k prostředí mezinárodních norem ISO řady 9000
- vysvětlit terminologii vztahující se k prostředí mezinárodních norem ISO řady 9000
- vysvětlit podstatu pojmu globalizace
- prezentovat znalosti na úrovni střední školy |
Odborné dovednosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že student před zahájením výuky dokáže: |
- využívat všeobecné znalosti za střední školy
- prezentovat vlastní názor na řešený problém
- obhájit vlastní názor na řešený problém |
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi, |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
- interpretovat právní rámec v oblasti managementu kvality v EU
- strukturovat základní požadavky mezinárodních norem ISO 9001, 14 001 a OHSAS 18001
- objasnit základy racionalizace práce a ergonomie |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
- vysvětlit podstatu managementu kvality
- diskutovat otázku globalizace v souvislosti se zabezpečováním kvality výrobků
- vysvětlit pojem integrovaný systém řízení |
Obecné způsobilosti - po absolvování předmětu je student schopen: |
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Písemná zkouška, |
Odborné dovednosti - odborné dovednosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Individuální prezentace, |
Individuální prezentace referátu na cvičení |
Obecné způsobilosti - obecné způsobilosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Kombinovaná zkouška, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Odborné dovednosti - pro dosažení odborných dovedností jsou užívány vyučovací metody: |
Cvičení (praktické činnosti), |
Samostatná práce studentů, |
Prezentace práce studentů, |
Obecné způsobilosti - pro dosažení obecných způsobilostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
|
|
|
|